marți, 15 iunie 2021

Conferință preoțească de primăvară la Timișoara

 

      În Ziua în care se împlinesc 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu, s-a desfășurat Conferința de primăvară a preoților din protopopiatele Timișoara I, Timișoara II, Sânnicolau Mare și Deta, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara Iosefin.

            Conferința s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului și în prezența P. S. Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu participarea P. On. Părinți Ionel Popescu, vicar administrativ, Emanuel Tăpălagă, vicar administrativ al Episcopiei Dacia Felix, Ioan Prisăcean, protopopul Detei, Zaharia Pereș, protopopul Timișoarei I, Marius Podereu protopopul Sânnicolaului Mare, Cristian Păiș, protopopul Timișoarei II și a preoților și diaconilor din cele patru protopopiate mai sus amintite.

            Întâlnirea preoțească a debutat cu slujba Tedeumului. În cadrul acestei slujbe P. S. Paisie Lugojanul l-a hirotesit în treapta de iconom stavrofor pe părintele Cristian Păiș pentru rezultatele pastorale, misionare și educaționale din parohia pe care o păstorește. Predica cu tema Praznicului Rusaliilor a fost pregătită de preotul Ion-Ache Novac de la parohia Timișoara Steaua.

            Prezentarea acestei conferințe a fost făcută de părintele vicar Ionel Popescu, parohul bisericii din Iosefin care a amintit de împlinirea a 85 de ani de la sfințirea bisericii dar și de rolul Bisericii Ortodoxe Române, care contribuie la păstrarea unității de credință și identității naționale în diaspora românească.

            Părintele Protopop Zaharia Pereș a vorbit despre însemnătatea Anului Omagial realizat printr-o expoziție de fotografie care a reunit 40 de biserici din Voivodina, apoi a prezentat structura conferinței dedicate Anului Omagial al pastorației românilor din afara României.

            Primul conferențiar a fost preotul dr. Ionuț Mura de la parohia Orțișoara. Referatul propus de P. C. sa a debutat cu precizări generale: semnificația icoanei Anului Omagial, a fenomenului migrației și a fenomenului religios începând cu Patriarhul biblic Avraam și terminând cu învățătura Noului Testament propovăduită ,,celor împrăștiați”, adică a celor din diaspora. Un capitol al conferinței a fost cel dedicat impactului asupra familiei a fenomenului migrației. După datele statistice la nivelul anului 2007 – 350.000 de copii cu vârste între 0-18 ani au un părinte sau amândoi plecați în străinătate. Sub raport religios și organizatoric, vorbitorul a trecut în revistă eparhiile Bisericii Ortodoxe Române din America și Europa. După alte date statistice dacă înainte de 1989 Patriarhia Română a trimis 130 de preoți pentru nevoile pastorale a românilor din diaspora, astăzi aceleași nevoi sunt împlinite prin existența a 1118 de parohii.

            Al doilea conferențiar a fost părintele prof. dr. Daniel Alic de la parohia Timișoara Fabric care a ilustrat conferința de un material pregătit cu ajutorul calculatorului și intitulat ,,Ethosul pastoral-misionar al comunităților românești din Banatul istoric în trecut și astăzi”. Vorbitorul a prezentat cronologic dezvoltarea diasporei istorice românești din Banatul istoric cu organizarea bisericească proprie folosindu-se în abordare de bibliografie diversă: istorică, cartografie, statistică ș. a..

            În încheiere au vorbit preotul vicar Emanuel Tăpălagă de la Vârșeț care a expus problemele Bisericii Ortodoxe Române din Serbia mulțumind totodată Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan pentru sprijinul oferit. Preoții Cristian Niculescu de la parohia Timișoara Elisabetin și Ioan Jurji de la parohia Becicherecu Mic au ilustrat această conferință cu propriile experiențe pastorale din Franța și Italia.

            La final P. S. Părinte Episcop-vicar a formulat concluziile acestei conferințe îndemnând pe cei prezenți la slujire liturgică și catehizare și filantropie. Totodată a îndemnat la sprijinirea copiilor cu părinții plecați peste hotare dar și a Bisericii Ortodoxe Române din Voivodina și Timoc prin organizarea unei colecte.