marți, 1 februarie 2022

Percosova – contribuții monografice

   Cu bucurie amintim de apariția unei monografii, a unui sat bănățean. Scrierea unei astfel de cărți, are un dublu rol, în primul rând de a fi o carte de vizită, a localității și în al doilea rând o tezaurizare a trecerii prin timp a satului.

 Cartea Percosova. Contribuții monografice, iscălită de muzeograful Ioan Traia și trei colaboratori, Dan Radosav, managerul Muzeului Satului Bănățean, Valeriu Lazăr și Ioan Șuța, doi localnici din Percosova, a apărut la prestigioasa editură Eurostampa de la Timișoara, în colecția Griselini coordonată de prof. Ioan Traia, în anul 2021, 267 p.

   În Argument-ul volumului, un valoros, fiu al satului, Dan Radosav, amintește prin versurile poetului Grigorie Vieru din ,,imediata noastră apropiere” sufletească de valoarea satului: ,,Satule, floare de zori/ M-ai deprins a fi cu dor” (p. 5).

     Primele pagini prezintă satul prin pana unui al fiu al satului, Generalul Ion Șuța (1919-2007), care într-o scriere memorialistică, rămasă din păcate în manuscris, reușește să facă o a doua monografie a localității, după cea dintâi care este o cronică parohială. În această lucrare, generalul Șuța mărturisește: ,,M-am născut într-un sat patriarhal românesc situat în spațiul mioritic al văii Timișului, în miros de smirnă și tămâie, simbol al cinstei, demnității și nobleții sufletești ce a caracterizat mii de ani, țăranul român din acest depărtat colț al țării – Banatul” (p. 9).

     După o expunere a cadrului geografic, autorii în șase capitole izbutesc să ilustreze viața unei comunități, în Istoria României, a Banatului și a microzonei din care face parte localitatea. Pentru a dezvălui obiectiv trecutul așezării s-au făcut toate demersurile metodologice unei astfel de inițiative: cercetare de teren, arhivistică, documentară ș. a.. Pe parcursul a VI capitole se oferă cititorilor un episod solid de continuitate de locuire și fapte vrednice ale unor locuitori deosebiți.

       Cea mai veche mențiune asupra satului Percosova o avem din perioada medievală când în veacul al XIV-lea este atestată localitatea Kristuri, cu hramul Sfintei Cruci. În perioada regalității maghiare această microzonă era controlată de cetatea de la Șumig, Mezösomlyo.

      Conscripția de la 1717 a găsit satul Percosova cu 15 case, fiind proprietate camerală și care era parte din districtul Vârșeț (p. 70). În această așezare, au venit cu începere din 1806 coloniști germani (urmele acestora se mai păstrează și astăzi în sat), iar în 1816 satul a fost donat baronului general Ioan Hiller, pentru ca după 56 de ani să fie preluat de familia Lazarevici (p. 76).

     Kenelly Lajos a stăpânit satul cu începere din 1892 care mai avea și două puste: Kenelly și Rieger (p.80).

      După sucombarea Monarhiei Austro-Ungare, în urma Primului Război Mondial și Unirii Banatului cu România, autorii menționează contribuția localnicilor la evenimentele majore ale timpului: înrolarea în armată, faptele de arme ale generalului Ion Șuța devenit profesor de tactică la Academia Militară din București, cercetător și publicist militar, apoi fenomenul deportării în Bărăgan ș. a.

     Cel de-al III-lea capitol este destinat Bisericii care este amintită documentar într-o conscripție din 1749, când activa aici preotul Radul (p. 123). Lăcașul bisericii a cunoscut trei etape de viață distincte: biserică de lemn, biserică de zid (1770) și biserica actuală (1910). Biserica actuală a fost pictată în anul 1925 de pictorul Filip Matei, cel care a revenit la Percosova prin intermediul prezentării unei cărți[1] în 2017.

    Prin grija preoților, credincioșilor și autorităților locale, s-au efectuat mai multe lucrări atât la biserică, cât și la casa parohială care oferă astăzi cele mai bune condiții de rugăciune și locuire.

    În acest capitol sunt prezentate și alte informații care întregesc viața bisericească a locului: vizite arhierești, obiecte de cult, clopote, cimitir, lista preoților, cântăreților, crâsnicilor, epitropilor.

     Alte trei capitole ne dau informații despre alte ocupații (Școala, Administrația, Economia). În rândul personalităților locale alături de datele legate de generalul Șuța, este realizat un medalion închinat valoroasei interprete de muzică populară, Doriana Talpeș.

    Prin realizarea acestui volum, prin munca depusă, autorii reușesc să ofere o imagine completă a satului Percosova, cu cele mai reprezentative realizări în toate domeniile. Am reținut din cel de-al VI-lea capitol, destinat Toponimiei și Economiei, că termenul sat provine din latinescul fassatum, care este un termen militar ce se traduce prin loc întărit cu șanțuri (p. 234). Este – cred – că au reușit să consemneze peste vremuri și locuitorii de aici și anume: iubirea de pământ, omenia, bunătatea.