luni, 30 mai 2022

Cateheză demonstrativă în parohia Stamora Germană



   Prin grija P. C. Părinte Georgian Popovici, parohul capelei ,,Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, din parohia Stamora Germană, protopopiatul Deta, s-a desfășurat luni, 30 mai o cateheză demonstrativă în capela parohială.

  Tema aleasă: ,,Rugăciunea – scară spre cer” susținută de preotul catehet, a ilustrat învățătura despre Rugăciune, așa cum a fost ea consemnată în Sfânta Scriptură și în scrierile Sfinților Părinți, urmărindu-se cronologic toate aspectele de la etimologia cuvântului, la fundamentarea biblică și patristică, de la felul rugăciunii la identificarea și rostirea în comun a unor rugăciuni, cu exemplificări din Sfânta Liturghie și Laudele bisericești.

      Au fost prezenți mai mulți elevi din parohie, însoțiți de învățătoarea lor, precum și preoți din cadrul protopopiatului: P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Adam Rugaci (parohia Șemlacu Mare), Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ciprian Ene (parohia Cebza) și Damian Griguță (parohia Gherman).


duminică, 29 mai 2022

Conferință preoțească de primăvară

 

   În Duminica a 6-a după Paști, s-au desfășurat lucrările primei conferințe preoțești din anul 2022 în Protopopiatul Deta.

     Întâlnirea a debutat cu Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost oficiat în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh din Deta. Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Călin Negrea (parohia Gătaia), Iuliu-Mihail Ursu (parohia Macedonia) și Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea).

      Din partea Centrului Eparhial a fost delegat P. On. Părinte Marius Sfercoci, inspector eparhial, iar Oficiul Protopopesc a fost reprezentat prin P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul locului.

       Predica zilei a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Călin Negrea care a vorbit de Rugăciunea lui Iisus, ca temă principală de învățătură a Duminicii a 7-a după Paști. În cuprinsul omiliei tematice vorbitorul a accentuat importanța rugăciunii Mântuitorului pentru Sine, ucenici și creștinii de astăzi. Ca exemplificare a temei abordate s-a făcut referire la contribuția celor 318 Părinți de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325.

        Conferința propriu-zisă a fost pregătită de către P. C. Părinți Iuliu-Mihail Ursu și Radu-Mihai Codreanu și a tratat ca temă „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, Primul conferențiar  a vorbit despre efectele căderii în păcat a omului, exemplificând cu diferite opinii ale Sfinților Părinți. După pierderea comuniunii, a urmat osteneala pentru făurirea oricărui lucru.

          Un subcapitol al temei a reprezentat-o definiția rugăciunii așa cum apare în literatura teologică a primelor veacuri începând cu Evagrie și încheindu-se cu notele Sfântului Nicolae Velimirovici.

           O contribuție interesantă a reprezentat-o tâlcuirea Sfintei Liturghii prin rugăciunea ei: interioară, exterioară și comună.

         Rugăciunea inimii practicată de Părinții isihaști a fost identificată în practica Sfintei Scripturi începând cu Cartea Deuteronomului și încheindu-se cu Evanghelia de la Ioan.

            Al doilea conferențiar, părintele Radu-Mihai Codreanu a exemplificat starea de rugăciune la alți Sfinți Părinți din epoca veche a literaturii creștine și până la mărturiile ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

       Concluziile a fost formulate de către Preaonoratul Părinte Marius Sfercoci care a ilustrat rugăciunea ca bază a actului religios, prima treaptă a unei comunicări conștiente a omului cu Dumnezeu.

           La final vorbitorul a împărtășit binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului și a fost dăruite din partea ierarhului bănățean, cărți de rugăciune participanților.

 


duminică, 15 mai 2022

Cerc misionar la parohia Voiteg

 

   În cea de-a IV-a Duminică, după Paști a avut loc prima întâlnire a Cercului misionar nr. 2, din cadrul Protopopiatului Deta. Cercul a fost găzduit de biserica ,,Sfântul Gheorghe” a parohiei Voiteg, prin grija P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului.

     Inițiativa organizării periodice a lucrărilor Cercului misionar se datorează inițiativei Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan și a  purtării de grijă a P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei.

   După un prim moment liturgic, P. C. Părinte Radu-Mihai Codreanu de la parohia Folea a susținut referatul cu tema: ,,Practica rugăciunii. Experiențe practice”, în care vorbitorul a pornit de la rugăciunea văzută drept conversație între om și Dumnezeu și a exemplificat cu două episoade biblice, cel a lui Iona și Anania și apoi câteva experiențe personale.

      Preoții prezenți la această întâlnire, Valentin Bugariu (Birda), Iulian Popa (Colonia Gătaia), Radu-Mihai Codreanu (Folea), Ioan Ciprian Blagoe (Deta), Florin Groza (Jebel), Ionel Rujan (Opatița), Sebastian Andrei Petrescu (Pădureni), Marcel Moclinda (Șipet) și Dragan Giorgiev (Voiteg), împreună cu Preaonoratul Părinte Protopop Ciprian Boșca au prezentat parohiile pe care le păstoresc, identificând punctele tari și slabe ale fiecărei comunități ecleziale.

       Au urmat concluziile și programarea următorului cerc misionar, care va avea loc în toamnă în parohia Pădureni.


vineri, 13 mai 2022

Premiu acordat Coralei parohiale din Voiteg

 

   Au fost decernate la Timișoara premiile din cadrul Festivalului – Concurs ,,Lada cu Zestre”. Manifestarea ajunsă anul acesta la cea de-a XV-a ediție, i-a răsplătit pe concurenții din diferitele secțiuni înscrise în concurs.

  La secțiunea coruri, corala ,,Sf. Gheorghe” a parohiei Voiteg dirijată de P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev a obținut locul al II-lea, la această întrecere județeană.


Locul II pentru Parohia Birda

 

   La Timișoara a avut loc jurizarea Concursului Național Catehetic ,,Rugăciunea în viața mea” la nivel eparhial (județean). Au participat 36 de parohii din toate protopopiatele Arhiepiscopiei Timișoarei, care au prezentat 33 de proiecte. Dintre parohiile care au participat, șapte reprezintă municipiul Timișoara, două municipiul Lugoj, trei din orașe mici (Făget, Gătaia) și 24 comunități ecleziale rurale.

      Juriul care a evaluat aceste proiecte a fost compus din Prof. Codruța Pop, inspector școlar Limba și literatura română, Pr. Dr. Marius Ioana, profesor asociat la Facultatea de Teologie din Timișoara și Pr. Dr. Daniel Hlodec, profesor Liceul Teologic ,,Antim Ivireanul” din Timișoara. În urma jurizării a fost declarate câștigătoare două proiecte, cel al Parohiei Timișoara Elisabetin intitulat ,,Crucea Rugăciunii”  care va reprezenta Arhiepiscopia Timișoarei la faza națională și cel al Parohiei Dumbrăvița. Ambele proiecte au obținut 100 puncte.

      Pe locul II s-au clasat 17 parohii. Parohia Birda a prezentat proiectul ,,Rugăciunea noastră” pentru care a primit 91,6 puncte. Portofoliul realizat de Grupul Catehetic al Parohiei Birda poate fi lecturat accesând link-ul: https://www.scribd.com/presentation/573056511/Miniproiect-Birda-2022.


marți, 10 mai 2022

Cateheză demonstrativă la Birda

 

   Marți, 10 mai cu începere de la orele 12,00 s-a desfășurat o cateheză demonstrativă în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, protopopiatul Deta.

      Cu acest prilej au fost prezenți elevii claselor V-VII de la Școala Gimnazială Birda, însoțiți de cadrele didactice: Gheorghe Popa, profesor de Religie și Viorel Neda, profesor de Muzică, P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și preoții din Grupul Catehetic Deta Sud-Est: P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ilie Radu (parohia Cerna), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Radu Mihai Codreanu (parohia Folea), Călin Negrea (parohia Gătaia), Florin Groza (parohia Jebel), Ionel Rujan (parohia Opatița), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Adam Rugaci (parohia Șemlacu Mare), Marcel Moclinda (parohia Șipet) și Dragan Giorgiev (parohia Voiteg).

     Preotul Valentin Bugariu, parohul locului și responsabilul Grupului catehetic a pregătit și susținut cateheza cu sprijinul unei expoziții de carte și cu ajutorul calculatorului și al videoproiectorului. Cateheza cu tema: ,,Anul Comemorativ în Patriarhia Română: Viața și învățătura Sfântului Grigorie Palama” a tratat câteva aspecte ale acesteia: Viața; Controversa cu Varlaam și Achindin; Poziția teologică a Sf. Grigorie Palama; Despre rugăciune; Vederea lui Dumnezeu; Duminica a II-a din Postul Mare și Concluzii.

      La Recapitulare s-au citit de către un elev două pasaje din Sinaxarul Sfântului din Triod, iar la Aplicare părinții Radu Mihai Codreanu și Georgian Popovici, responsabilul Grupului Catehetic Deta Sud, au formulat câteva întrebări pentru clarificarea temei prezentate cu exemplificări din viața cotidiană.


joi, 5 mai 2022

Alegeri pentru Adunarea Eparhială la Deta

 

   Joi, 5 mai a. c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan s-au desfășurat alegeri pentru o nouă legislatură a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei.

           În Protopopiatul Deta, alegerile pentru colegiul preoțesc și cel mirenesc s-au desfășurat în biserica parohială cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Deta.

       În debutul întâlnirii, P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, a adresat un cuvânt de întâmpinare a delegaților parohiali și a prezentat importanța alegerilor pentru funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

         Delegatul eparhial, P. C. Părinte Dragan Giorgiev (parohia Voiteg) a condus scrutinul de alegeri și a ales pe ceilalți membri ai Colegiului electoral: P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Ionuț Mania (parohia Liebling), bărbați de încredere și Valentin Bugariu (parohia Birda), secretar.

         În urma scrutinului au fost aleși P. C. Părinte Gheorghe Florea (parohia Ghilad) în colegiul preoțesc și muzeograf Ioan Traia și ing. Ion Miron pentru cel mirenesc.


miercuri, 4 mai 2022

Jurizare catehetică la Deta

 

   Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului, s-a desfășurat prima etapă de jurizare, în cadrul Concursului Național Catehetic ,,Rugăciunea în viața mea”, la nivelul Protopopiatului Deta.

      Festivitatea s-a desfășurat miercuri, 4 mai a. c., la sediul Protopopiatului din orașul Deta. Au intrat în concurs cinci miniproiecte catehetice pregătite de șapte parohii după cum urmează: Birda: ,,Rugăciunea în viața mea”, Cebza în colaborare cu Clopodia și Stamora Germană: ,,Rugăciune și părtășie – cărare spre împărăție”; Gătaia: ,,Rugăciunea – libertatea de a vorbi”; Liebling: ,,Rugăciunea – timp pentru Dumnezeu” și Voiteg: ,,Rugăciunea – scară spre cer”. Cele 5 miniproiecte au fost coordonate de către P. C. Preoți Valentin Bugariu, Ciprian Ene, Marius Crăciunescu, Georgian Popovici, Călin Negrea, Ionuț Mania, Dragan Giorgiev, în parteneriat cu profesorii de Religie, cei din învățământul primar și de diverse specialități (Limba și literatura Română, Muzică, Desen ș. a.)

      Juriul constituit pentru această etapă a fost compus din P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, Prof. Marinela Boșca (Limba și literatura română) și P. C. Părinte prof. Damian Griguță (Religie).

    Membrii Juriului au apreciat cele cinci miniproiecte pentru documentarea lor științifică, redactare și prezentare. În pofida acestor calități toate aceste realizări catehetice s-au calificat pentru faza județeană (eparhială).

      Au fost prezenți cu acest prilej și responsabilii catehetici la nivel de protopopiat, P. C. Părinți Georgian Popovici (parohia Stamora Germană) și Valentin Bugariu (parohia Birda).


marți, 3 mai 2022

Premiul I pentru Comuna Birda

 

   În organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș s-a desfășurat ediția a XV-a a Festivalului – Concurs ,,Lada cu zestre”, la care s-au înscris formații de dansatori populari, soliști de muzică, colecționari de obiecte tradiționale, recitatori în grai și specialiști în gastronomia bănățeană. Toți participanții români, maghiari, germani, sârbi, bulgari și rromi s-au întrecut în valorificarea tradițională a satului bănățean așa cum se prezintă el astăzi.

  Din partea Comunei Birda a participat eleva Denisa Peia, la Secțiunea Soliști vocali (peste 16 ani). În urma jurizării interpreta din Birda a obținut Premiul I.

   Prin participare, dar și prin premiul obținut a fost răsplătită munca atâtor ani în promovarea localității, prin intermediul cântecului popular.