duminică, 29 mai 2022

Conferință preoțească de primăvară

 

   În Duminica a 6-a după Paști, s-au desfășurat lucrările primei conferințe preoțești din anul 2022 în Protopopiatul Deta.

     Întâlnirea a debutat cu Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost oficiat în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh din Deta. Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Călin Negrea (parohia Gătaia), Iuliu-Mihail Ursu (parohia Macedonia) și Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea).

      Din partea Centrului Eparhial a fost delegat P. On. Părinte Marius Sfercoci, inspector eparhial, iar Oficiul Protopopesc a fost reprezentat prin P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul locului.

       Predica zilei a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Călin Negrea care a vorbit de Rugăciunea lui Iisus, ca temă principală de învățătură a Duminicii a 7-a după Paști. În cuprinsul omiliei tematice vorbitorul a accentuat importanța rugăciunii Mântuitorului pentru Sine, ucenici și creștinii de astăzi. Ca exemplificare a temei abordate s-a făcut referire la contribuția celor 318 Părinți de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325.

        Conferința propriu-zisă a fost pregătită de către P. C. Părinți Iuliu-Mihail Ursu și Radu-Mihai Codreanu și a tratat ca temă „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, Primul conferențiar  a vorbit despre efectele căderii în păcat a omului, exemplificând cu diferite opinii ale Sfinților Părinți. După pierderea comuniunii, a urmat osteneala pentru făurirea oricărui lucru.

          Un subcapitol al temei a reprezentat-o definiția rugăciunii așa cum apare în literatura teologică a primelor veacuri începând cu Evagrie și încheindu-se cu notele Sfântului Nicolae Velimirovici.

           O contribuție interesantă a reprezentat-o tâlcuirea Sfintei Liturghii prin rugăciunea ei: interioară, exterioară și comună.

         Rugăciunea inimii practicată de Părinții isihaști a fost identificată în practica Sfintei Scripturi începând cu Cartea Deuteronomului și încheindu-se cu Evanghelia de la Ioan.

            Al doilea conferențiar, părintele Radu-Mihai Codreanu a exemplificat starea de rugăciune la alți Sfinți Părinți din epoca veche a literaturii creștine și până la mărturiile ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

       Concluziile a fost formulate de către Preaonoratul Părinte Marius Sfercoci care a ilustrat rugăciunea ca bază a actului religios, prima treaptă a unei comunicări conștiente a omului cu Dumnezeu.

           La final vorbitorul a împărtășit binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului și a fost dăruite din partea ierarhului bănățean, cărți de rugăciune participanților.