sâmbătă, 31 august 2024

,,Vatra satului”, nr. 61 / 2024

   Un nou număr al revistei de la Ferendia, ,,Vatra satului” ne aduce pagini de cultură și spiritualitate creștină din așezarea situată asemenea Romei Eterne pe șapte coline.

  Articolul de fond al acestui număr, iscălit de prof. Iosif Marius Circa reproduce un Cuvânt festiv (Laudatio) închinat prof. și muzeografului Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat cu prilejul decernării titlului de Cetățean de Onoare al Comunei Jamu Mare: ,,Cărturarul, prof. Ioan Traia, o personalitate care se dăruiește prin opera sa” (p. 1-3).

   Revista oferă cititorilor o pagină destinată administrației locale intitulată ,,Pagina Primarului”, în care edilul Primăriei Jamu Mare, Petre Gagea anunță principalele realizări gospodărești.

    Preotul Valentin Bugariu consemnează un eveniment: ,,Lansare de carte la Clopodia”, în care este ilustrat sărbătorirea hramului bisericii parohiale dar și lansarea monografiei Clopodia. Conacul celor trei personalități semnat de Ioan Traia și Doru Sinaci.

      Pentru a evidenția importanța Praznicului Adormirii Maicii Domnului”, pentru biserica parohială din Ferendia, preotul paroh Tiberiu Gherasim într-o abordare catehetică ilustrează semnificația mutării la cer a Maicii Domnului. 

 

sâmbătă, 24 august 2024

Lansare de carte la Duleu, jud. Caraș-Severin

 

Vineri, 23 august, cu începere de la orele 11,00 a avut loc la biserica parohială din Duleu, jud. Caraș-Severin, un eveniment cultural-religios realizat la inițiativa prof. Traian Filip și cu sprijinul Parohiei Ortodoxe din localitate și consătenilor.

Activitatea a debutat cu o slujbă de Tedeum oficiată de preotul paroh Alin-Emanuel Despău, în biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate.

În curtea bisericii s-a desfășurat lansarea volumului Monografia marelui filosof bănățean Octavian Nistor, Timișoara, 2024, 305 p.. Cu acest prilej au vorbit: prof. Maria Radu Nowak și Ioan Moisa (Reșița), Ioan Traia și Nicolae Toma (Timișoara), prof. univ. dr. Constantin Falcă (Răcășdia), proaspătul ales Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin și părintele dr. Valentin Bugariu, redactorul revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda, jud. Timiș.

În cadrul prezentării fragedei cărți, preotul Valentin Bugariu a scos în priveliște sumarul Monografiei, dar și reușita acesteia și anume, scoaterea dintr-o nedreaptă unitare a unui sat cu oamenii săi. Octavian Nistor a fost fiul prefectului de Timiș, Dimitrie Nistor și al Eleonorei, născută Pirtea din Duleu. A urmat cursurile Liceului C. D. Loga din Timișoara și ale Facultății de Filosofie ale Universității din București (1934-1938) fiind coleg și prieten cu Mariana Klein (căs. Șora) și Mihai Șora. Profesor universitar la București și autor al unei vaste cercetări filosofice, Octavian Nistor a fost un apropiat a lui Noica și al Școlii de la Păltiniș.

Vorbitorul a evidențiat totodată istoria satului Duleu așa cum apare în rândurile volumului, dar și metoda de lucru a autorului.

 


vineri, 16 august 2024

Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor în parohia Birda

În 16 august este sărbătorită în fiecare an Ziua Națională de conștientizare împotriva creștinilor în România. Și cu acest prilej a fost organizată o seară de rugăciune, cateheză și apoi vizionarea unui film documentar în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

A fost oficiată slujba Vecerniei, iar răspunsurile liturgice au fost date de studentul teolog Alexandru Orășanu. După otpustul slujbei, preotul Valentin Bugariu a prezentat cateheza ,,Suferința Bisericii – Arc peste timp”. În cuprinsul cuvântării, catehetul a vorbit despre viața și martiriul Sfântului Doctor fără de arginți Diomid din Tarsul Ciliciei; suferințele Bisericii Ortodoxe Române din Banat în timpul regimului comunist și arhipăstorirea Mitropolitului Nicolae Corneanu în perioada anilor 1962-1989.

La final a fost proiectat filmul documentar ,,Nicolae Corneanu. Arhiereul. Omul”. Realizat de Episcopia Caransebeșului în anul 2023 și produs de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române, filmul ilustrează prin mărturia unor colaboratori apropiați, arhierei, consilieri eparhiali, profesori de teologie, cercetători ai trecutului viața și slujirea Mitropolitului Nicolae și realizările deloc de neglijat în viața bisericească din Banat. 

 

sâmbătă, 10 august 2024

,,Suflet nou”, nr. 382 / 2024

 

A apărut numărul pe iulie al revistei Satului bănățean, ,,Suflet nou” de la Comloșu Mare, jud. Timiș.

Într-un cuprins bogat și diversificat, redactorii și colaboratorii revistei oferă cititorilor subiecte interesante legate de vatra satului, Ioan Olărescu, ,,Paparuda de la Comloșu Mare (II)” sau ,,Aniversări comloșene”, de viața culturală a Banatului sub forma poeziei, eseului, articolului de popularizare și recenziei. Am reținut poezia iscălită de Constanța Sylvia Hârceagă și dedicată ,,Cinstirii străbunilor” și cea a Mariei Istov, ,,Poemul meu” dar și eseul ,,Homer rapsodul” semnat de Horiana Țâru.


luni, 5 august 2024

..Bocșa Culturală”, nr. 125 / 2024

 

   Un nou număr al revistei ,,Bocșa culturală” scoate în relief împlinirea a 25 de ani, de apariție neîntreruptă a publicației editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin și condusă de către d-na Gabriela Șerban, managerul instituției culturale și redactorul șef al revistei sus-amintite.

      Editorialul, ,,Bocșa culturală – 25 (Însemnări)” este iscălit de prof. Iosif Băcilă. În cuprins, autorul amintește de un rost al revistei și anume acela de a întreține un climat cultural permanent, ceea ce nu e puțin lucru în zilele noastre. Acest lucru este posibil prin programul realizat de d-na Gabriela Șerban, amfitrioana unor evenimente culturale la care participă personalități și denumite după scopul fiecăruia: fie concursuri, fie festivaluri, fie publicarea unor monografii în proiectul ,,Bocșa – istorie și cultură” din care au apărut 70 de titluri până acum.

     În seria ,,Evenimente”-lor din viața orașului Bocșa am reținut două, ambele realizate și consemnate de Gabriela Șerban, ,,Ziua Poeziei la Bocșa, emoție și bucurie!” și ,,Participanții Concursului Județean de Creație literar-artistice ‹‹Gânduri către Dumnezeu››, ediția a XVII-a au fost premiate!”.

        Și în acest număr se pot găsi articole de popularizare, de istorie, precum și pagini de literatură (poezie și proză), recenzii, sport ș. a.

  Revista poate fi consultată la biblioteca din Bocșa sau on-line accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2024/07/wp-1721393098182.pdf.