vineri, 16 august 2024

Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor în parohia Birda

În 16 august este sărbătorită în fiecare an Ziua Națională de conștientizare împotriva creștinilor în România. Și cu acest prilej a fost organizată o seară de rugăciune, cateheză și apoi vizionarea unui film documentar în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

A fost oficiată slujba Vecerniei, iar răspunsurile liturgice au fost date de studentul teolog Alexandru Orășanu. După otpustul slujbei, preotul Valentin Bugariu a prezentat cateheza ,,Suferința Bisericii – Arc peste timp”. În cuprinsul cuvântării, catehetul a vorbit despre viața și martiriul Sfântului Doctor fără de arginți Diomid din Tarsul Ciliciei; suferințele Bisericii Ortodoxe Române din Banat în timpul regimului comunist și arhipăstorirea Mitropolitului Nicolae Corneanu în perioada anilor 1962-1989.

La final a fost proiectat filmul documentar ,,Nicolae Corneanu. Arhiereul. Omul”. Realizat de Episcopia Caransebeșului în anul 2023 și produs de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române, filmul ilustrează prin mărturia unor colaboratori apropiați, arhierei, consilieri eparhiali, profesori de teologie, cercetători ai trecutului viața și slujirea Mitropolitului Nicolae și realizările deloc de neglijat în viața bisericească din Banat.