sâmbătă, 24 august 2024

Lansare de carte la Duleu, jud. Caraș-Severin

 

Vineri, 23 august, cu începere de la orele 11,00 a avut loc la biserica parohială din Duleu, jud. Caraș-Severin, un eveniment cultural-religios realizat la inițiativa prof. Traian Filip și cu sprijinul Parohiei Ortodoxe din localitate și consătenilor.

Activitatea a debutat cu o slujbă de Tedeum oficiată de preotul paroh Alin-Emanuel Despău, în biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate.

În curtea bisericii s-a desfășurat lansarea volumului Monografia marelui filosof bănățean Octavian Nistor, Timișoara, 2024, 305 p.. Cu acest prilej au vorbit: prof. Maria Radu Nowak și Ioan Moisa (Reșița), Ioan Traia și Nicolae Toma (Timișoara), prof. univ. dr. Constantin Falcă (Răcășdia), proaspătul ales Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin și părintele dr. Valentin Bugariu, redactorul revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda, jud. Timiș.

În cadrul prezentării fragedei cărți, preotul Valentin Bugariu a scos în priveliște sumarul Monografiei, dar și reușita acesteia și anume, scoaterea dintr-o nedreaptă unitare a unui sat cu oamenii săi. Octavian Nistor a fost fiul prefectului de Timiș, Dimitrie Nistor și al Eleonorei, născută Pirtea din Duleu. A urmat cursurile Liceului C. D. Loga din Timișoara și ale Facultății de Filosofie ale Universității din București (1934-1938) fiind coleg și prieten cu Mariana Klein (căs. Șora) și Mihai Șora. Profesor universitar la București și autor al unei vaste cercetări filosofice, Octavian Nistor a fost un apropiat a lui Noica și al Școlii de la Păltiniș.

Vorbitorul a evidențiat totodată istoria satului Duleu așa cum apare în rândurile volumului, dar și metoda de lucru a autorului.