duminică, 29 septembrie 2024

Pomenirea Mitropolitului Nicolae Corneanu în parohia Birda

   În Duminica a 19-a după Rusalii, după otpustul Sfintei Liturghii, a fost oficiată Slujba Parastasului, pentru Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele veșnice.

     Șirul slujbelor religioase închinate zilei Duminicii a debutat în Ajun, cu săvârșirea Vecerniei, urmată Duminică, de slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii.

      Activitatea de pomenire a Mitropolitului Nicolae Corneanu a fost deschisă de o expoziție de carte din opera celui comemorat și un panegiric pregătit și susținut de către preotul Valentin Bugariu, parohul bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

  În cadrul cuvântului, vorbitorul a expus o schiță biobliografică, precum și principalele direcții ale activității bisericești: profesor de teologie, episcop și mitropolit, ecumenist, publicist, ctitor de așezăminte bisericești și culturale la Caransebeș și Timișoara. Ca încununare a jertfei de-o viață a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 1992.

       La slujba Parastasului oficiat cu sprijinul Parohiei Birda și a familiei Preotului ic. Stavr. Petru Achim, au slujit preoții Petru Achim și Valentin Bugariu. La finalul slujbei de pomenire, părintele Petru Achim a evocat în cuvinte calde chipul spiritual al Părintelui Mitropolit Nicolae: Părinte înțelegător, Ierarh cu ținută exemplară, cărturar și amabil cu toți semenii. O latură personală a reprezentat-o perioada în care vorbitorul a fost paroh în Șemlacu Mic înainte de 1989.

      În încheiere a fost proiectat un film fotografic  din viața și slujirea Mitropolitului Nicolae Corneanu.

     Pentru Vecernia de Duminică seara a fost pregătită cateheza cu tema: ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu și presa bisericească” care a vizat contribuțiile la dezvoltarea presei eparhiale: ,,Mitropolia Banatului” (azi ,,Altarul Banatului”), ,,Îndrumătorul bisericesc” (azi ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”) și ,,Învierea”. La final a fost proiectat filmul documentar: ,,Jumătate de veac în slujba Bisericii bănățene” realizat de regizorul Victor Popa din Timișoara.




duminică, 22 septembrie 2024

Cerc misionar-pastoral în parohia Birda

 

În Duminica a XVIII-a după Rusalii a avut loc lucrările Cercului nr. 2 Misionar – Pastoral al Protopopiatului Deta, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda.

            Lucrările au debutat cu un moment liturgic și au fost conduse de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, cu participarea preoților din parohiile: Birda, Cerna, Ciacova, Colonia Gătaia, Gătaia, Jebel, Liebling, Macedonia, Obad, Opatița, Pădureni, Petroman, Șipet și Voiteg.

            Referatul cu tema ,,Anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii, biblice, patristice și teologice” (23 p.) a fost pregătit și susținut de către părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda. Sumarul conferinței a fost deschis de un ,,Argument” al tratării temei, precum și trei capitole distincte și mai multe subcapitole. Astfel a fost dezbătut cele trei puncte principale: ,,Hristos, doctorul sufletelor și trupurilor noastre” cu prezentarea bolilor și a soluțiilor vindecării; ,,Sfinții Doctori fără de arginți și sensurile cinstirii acestora” și ,,Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii”, cu o privire specială a celor cinstiți în mod deosebit de către creștinii ortodocși români.

            În cadrul comunicării, părintele referent i-a introdus pe cei prezenți în învățătura biblică despre: starea originară a omului, apariția păcatului și redobândirea sfințeniei originare: ,,În mediul de viață divină de la origine, denumită ,,starea de sfințenie și de dreptate originară” omul nu trebuia să moară (Fac. 2, 17), nici să sufere (Fac. 3, 16). Liberi de pofta trupului, de pofta ochilor, de trufia vieții (concupisciență), Adam și Eva erau amândoi goi și nu se rușinau (Fac. 2, 25), într-o armonie perfectă.

            Hristos S-a dat pentru păcatele noastre și a înviat pentru dreptate (Rom. 4, 25). De aceea, precum păcatul a dominat prin moarte, tot așa harul va stăpâni prin dreptate (Rom. 5, 21), căci acolo unde s-a înmulțit păcatul, acolo a prisosit harul (Rom. 5, 20). Sfârșitul păcatului este moartea, iar căpătâiul ascultării lui Hristos este viața veșnică (Rom. 6, 21-22)”.

            Părintele Protopop a apreciat tratarea acestei teme de la general la particular, dar și prezentarea Sfinților Doctori fără de arginți în evlavia românilor.

            Au intervenit pe tema dezbătută P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia) și Mihail Ursul (parohia Macedonia).

            Următorul cerc misionar-pastoral va avea loc în primăvara anului 2025 în parohia Gătaia.

 



luni, 16 septembrie 2024

Pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș în parohia Birda

 

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș are o importanță deosebită pentru credincioșii din Banat, dar și pentru cei din zona Deta, la Partoș, Sfântul Iosif și-a petrecut ultimii ani din viață, aici a trecut la Domnul și tot în acest loc a fost înmormântat. De comunitatea bisericească de la Birda și de Mănăstirea Sfântul Gheorghe, Iosif cel Nou este legat prin părintele Tiberiu Mărginanțu, administratorul Catedralei Mitropolitane în anul deshumării Sfântului, în 1956 și fiu al comunei Birda și care a participat la deshumarea osemintelor de la Partoș. A doua legătură este prezența Mineiului Sfântului Iosif în Mănăstirea închinată Sfântului Gheorghe o vreme.

Programul cinstirii Sfântului Iosif cel Nou a debutat cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, în Ajunul sărbătorii, urmată de Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda.

Luni, 16 septembrie, cu începere de la orele 10,00 a fost susținută o cateheză cu tema ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș – doctorul fără de arginți al Banatului” elevilor claselor 0-III de la Școala Primară din Sângeorge, jud. Timiș. Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu e expus etapele vieții și activității Sfântului Iosif. În cadrul temei expuse, vorbitorul a accentuat asupra vindecărilor minunate săvârșite în Mănăstirea Vatopedului, în cetatea Timișoarei și la Mănăstirea Partoșului, atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice. În rândul bolnavilor au fost cei cu boli incurabile: ciumă, lepră, cancer, cu dizabilități fizice (ologeală) și psihice (epilepsie, sminteală).

Pentru fixarea cunoștințelor au fost folosite icoanele Sfântului Iosif realizate de-a lungul timpului, secvențe din filmul documentar: ,,Sfântul Iosif, ocrotitorul Banatului” realizat de regizorul Victor Popa și elevii au citit pagini din volumul Viața Sfântului Iosif cel Nou de Partoș povestită copiilor. Realizată de Florina Jinga și tipărită cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Corneanu la Editura timișoreană Brumar, 2012, 41 p., cartea oferă un portret al Sfântului Iosif, cu text, ilustrații și dicționar explicativ al cuvintelor de sorginte religioasă.




luni, 9 septembrie 2024

Început de nou an școlar la Școala Gimnazială din Birda

 

   Fiecare început de Septembrie îl sărbătorim în curtea școlii, cu bucurie și emoție. Un nou an școlar, cu speranțe debutează acum, elevii și preșcolari de toate vârstele însoțiți de părinți sunt îndrumați către dascăli care îi preiau și îi introduc într-o nouă aventură, a cărții, a cunoașterii.

    La Birda a debutat prin intonarea Imnului Național și printr-o slujbă de Tedeum noul an școlar. Cu acest prilej au luat cuvântul Dl. Marius Gh. Stoian, primarul Comunei Birda și prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale. Cei doi vorbitori au scos în evidență condițiile bune de învățare, programele educaționale, precum și efortul corpului profesoral și al elevilor de a face performanță.

      O rugăciune de binecuvântare a fost oficiată și în cadrul Școlii Primare din Sângeorge.




duminică, 8 septembrie 2024

,,Arhanghelul”, nr. 51 / 2024

 

Cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale din Birda de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a apărut numărul 51 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.

            Cu un conținut bogat și diversificat în nouă rubrici și 28 de felurite contribuții scriitoricești (articole, poeme, știri, recenzii, cuvântări bisericești și cronica evenimentelor parohiale), revista, în 24 de pagini, cu paginația în două coloane, însoțită de fotografie și pe foaie dublu cretată a ajuns în casele credincioșilor din Birda și Sângeorge, după îndătinata ei prezentare la finalul ceremonialului hramului.

            Editorialul, iscălit de preotul Valentin Bugariu, redactorul șef al publicației omagiază cei 90 de ani ai scriitorului Nicolae Breban: ,,Scriitorul Nicolae Breban la 90 de ani. Valori religioase în opera Vinovați fără vină” (p. 1; 10; 12-13).

            Maestrul Eugen Dorcescu oferă în rubrica ,,Valori poetice” patru psalmi în versuri din Psalmii biblici (17-20).

            Prof. Iosif Marius Circa și Prof. dr. Virginia Ardelean își continuă paginile dedicate memorialisticii și istoriei bănățene în două noi episoade: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia (XXI)” și ,,Fundațiile școlare și rolul formării intelectualității române bănățene (VI) în rubrica ,,Restituiri”-lor.

            Un solid ,,Documentar” la care au colaborat prof. univ. dr. Dumitru Jompan, părintele Cristian Gabriel Băican, judecător Ioan Ionescu, publicistul Iancu Murărescu de la Sărcia (Serbia), prof. Gheorghe Lungu și preotul Valentin Bugariu sub forma unor comemorări și a unui scurt istoric dedicat muzicii bisericești bănățene. Am remarcat două medalioane dedicate lui Avram Iancu, cu prilejul a 200 de ani de la naștere (,,Avram Iancu – Erou național”, p. 8-9 și Sfântului Ștefan cel Mare cu prilejul comemorării morții acestuia: ,,Ștefan cel Mare. Evocare la 520 de ani de la moarte” p. 11-12).

            Alte articole popularizează romanul românesc interbelic (prof. Manuela Matits) și Anul omagial dedicat îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română (pr. Valentin Bugariu), iar prof. Gavril Ioan Georgiu ne introduce în minunile săvârșite de Mântuitorul în Capernaum (Matei 9, 27-35).

            Revista poate fi găsită la bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș, iar în varianta on-line accesând link-ul:   https://www.scribd.com/document/764420708/Arhanghelul-2024-Nr-51-2024.


Hramul bisericii din Birda

La Praznicul Nașterii Maicii Domnului, biserica parohială din Birda și-a sărbătorit ocrotitorul prin rugăciune comună, împărtășire cu Sfintele Taine și prezentarea nr. 51 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.

În Ajunul sărbătorii, a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), iar în Duminica, Acatistul Nașterii Maicii Domnului, Sfințirea mică a apei, Sfânta Liturghie și slujba tăierii colacului hramului.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul îndătinat mai mulți copii și tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. În predica zilei, părintele Valentin Bugariu a ilustrat importanța serbării hramului, care prin credincioșii enoriei devine o sărbătoare a fiecărei case. Astfel că Maica Domnului nu străjuiește doar zidurile bisericii, ci pe fiecare credincios care se jertfește pentru credință cu cuvântul sau cu fapta.

Nașii Hramului de anul acesta Maria-Mirabela și Mihai Mangalagiu au pregătit cele necesare sărbătoririi Maicii lui Dumnezeu.

La final Sfintei Liturghii, credincioșii au făcut cunoștință cu cel mai fraged număr al revistei locale ,,Arhanghelul”.

Mulțumiri tuturor credincioșilor pentru bucuria comuniunii, dar și pentru înfrumusețarea lăcașului de cult.

 



joi, 5 septembrie 2024

Festivalul de Film de la Bocșa

 

   În citadela de odinioară a industriei românești, la Bocșa a fost deschisă ce-a de-a patra ediție a Festivalului de Film care se desfășoară în 5-7 septembrie. Realizat cu sprijinul Administrației Locale, a Dl. Dr. Patriciu Mirel Pascu edilul orașului de către d-na bibliotecar Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” și directorul Festivalului, manifestarea oferă un sumar generos prin lansări de carte și prezentări de reviste, simpozioane aniversare și prezentarea unor prestigioase edituri, vernisaje de pictură și proiecția unor filme românești.

  În prima zi a Festivalului, Gabriela Șerban în calitate de amfitrion al manifestării printr-un cuvânt de bun venit a făcut cunoscut celor prezenți faptul că revista ,, Bocșa Culturală” a împlinit 25 de ani de la primul număr, iar colecția patronată de Bibliotecă ,,Bocșa – istorie și cultură” își aniversează cel de-al 71 volum.

    A urmat cuvântul dl. Patriciu Mirel Pascu, primarul orașului Bocșa care a adresat un salut participanților și o petrecere frumoasă în orașul de pe malul Bârzavei.

     În prima zi a Festivalului au fost expuse pe simezele din sala de festivități a Primăriei lucrări semnate de artistul plastic Cristina Bodnariuc.

       Cu acest prilej au fost lansate și prezentate mai multe cărți și reviste. Prima dintre ele, iscălită de regizorul și profesorul universitar Ioan Cărmăzan, Simfonia balcanică a apărut la Editura clujean Ecou Transilvan a fost prezentată de criticii literari Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, scriitorul și redactorului Radio-Tv, Vasile Bogdan și Gheorghe Jurma, directorul Editurii Tim din Reșița.

     Cornel Ungureanu vorbind de volumul autorului Ioan Cărmăzan a scos în evidență câteva din calitățile scriiturii: cunoaștere a detaliului, erudiția exemplară, realism feroce și a dat două exemple din cele nouă povestiri, cea a lui Brâncoveanu, o istorie reală și cea a lui Petru Lungu. La final criticul literar a vorbit de Bocșa ca centru a lumii, o imagine a centrului lumii așa cum apare el în literatură.

        Scriitorul Vasile Bogdan a accentuat forța cuvântului care la Ioan Cărmăzan este liantul dintre film și carte.

      P. C. Protosinghel dr. Ioanichie Petrică de la Mănăstirea Vasiova a prezentat cartea Rugăciune pentru oprirea războiului. Iscălită de Adrian Georgescu, cartea are la bază o carte biblică și totodată de cult, Psaltirea după care a și fost împărțită în trei catisme: ,,Smerindu-ne”; ,,Iubind” și ,,Slăvind”. Cartea este potrivit părintelui Petrică, ,,o îmbrățișare a fiecărui cititor”.

      Criticul literar reșițean, Gheorghe Jurma a făcut cunoscute noi volume apărute la Editura Tim pe care o conduce încă din 1993. Așa în ultimul timp au apărut: Bibliografia revistei ,,Bocșa Culturală” (2019-2023), ajunsă la cel de-al IV-lea volum și iscălită de Gabriela Șerban; Să vorbim corect românește! de prof. Stela Boulescu; Tata Oancea, vol. VI de Vasile Bogdan și un volum dedicat profesorului universitar și criticului literar Cornel Ungureanu, Spectacolul poate începe de Ionel Bota.

       Au prezentat reviste: Mihai Chiper (,,Arcadia”), părinții Dan D. Gîrjoabă (,,Anghelos”) și Valentin Bugariu (,,Arhanghelul”).

   Silvia C. Negru a vorbit de deschiderea europeană a culturii, iar muzicologul și istoricul dr. Constantin-Tufan Stan a anunțat apariția unei cărți închinată învățătorului confesional Ioan Marcu.