duminică, 8 septembrie 2024

,,Arhanghelul”, nr. 51 / 2024

 

Cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale din Birda de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a apărut numărul 51 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.

            Cu un conținut bogat și diversificat în nouă rubrici și 28 de felurite contribuții scriitoricești (articole, poeme, știri, recenzii, cuvântări bisericești și cronica evenimentelor parohiale), revista, în 24 de pagini, cu paginația în două coloane, însoțită de fotografie și pe foaie dublu cretată a ajuns în casele credincioșilor din Birda și Sângeorge, după îndătinata ei prezentare la finalul ceremonialului hramului.

            Editorialul, iscălit de preotul Valentin Bugariu, redactorul șef al publicației omagiază cei 90 de ani ai scriitorului Nicolae Breban: ,,Scriitorul Nicolae Breban la 90 de ani. Valori religioase în opera Vinovați fără vină” (p. 1; 10; 12-13).

            Maestrul Eugen Dorcescu oferă în rubrica ,,Valori poetice” patru psalmi în versuri din Psalmii biblici (17-20).

            Prof. Iosif Marius Circa și Prof. dr. Virginia Ardelean își continuă paginile dedicate memorialisticii și istoriei bănățene în două noi episoade: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia (XXI)” și ,,Fundațiile școlare și rolul formării intelectualității române bănățene (VI) în rubrica ,,Restituiri”-lor.

            Un solid ,,Documentar” la care au colaborat prof. univ. dr. Dumitru Jompan, părintele Cristian Gabriel Băican, judecător Ioan Ionescu, publicistul Iancu Murărescu de la Sărcia (Serbia), prof. Gheorghe Lungu și preotul Valentin Bugariu sub forma unor comemorări și a unui scurt istoric dedicat muzicii bisericești bănățene. Am remarcat două medalioane dedicate lui Avram Iancu, cu prilejul a 200 de ani de la naștere (,,Avram Iancu – Erou național”, p. 8-9 și Sfântului Ștefan cel Mare cu prilejul comemorării morții acestuia: ,,Ștefan cel Mare. Evocare la 520 de ani de la moarte” p. 11-12).

            Alte articole popularizează romanul românesc interbelic (prof. Manuela Matits) și Anul omagial dedicat îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română (pr. Valentin Bugariu), iar prof. Gavril Ioan Georgiu ne introduce în minunile săvârșite de Mântuitorul în Capernaum (Matei 9, 27-35).

            Revista poate fi găsită la bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș, iar în varianta on-line accesând link-ul:   https://www.scribd.com/document/764420708/Arhanghelul-2024-Nr-51-2024.