joi, 5 septembrie 2024

Festivalul de Film de la Bocșa

 

   În citadela de odinioară a industriei românești, la Bocșa a fost deschisă ce-a de-a patra ediție a Festivalului de Film care se desfășoară în 5-7 septembrie. Realizat cu sprijinul Administrației Locale, a Dl. Dr. Patriciu Mirel Pascu edilul orașului de către d-na bibliotecar Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” și directorul Festivalului, manifestarea oferă un sumar generos prin lansări de carte și prezentări de reviste, simpozioane aniversare și prezentarea unor prestigioase edituri, vernisaje de pictură și proiecția unor filme românești.

  În prima zi a Festivalului, Gabriela Șerban în calitate de amfitrion al manifestării printr-un cuvânt de bun venit a făcut cunoscut celor prezenți faptul că revista ,, Bocșa Culturală” a împlinit 25 de ani de la primul număr, iar colecția patronată de Bibliotecă ,,Bocșa – istorie și cultură” își aniversează cel de-al 71 volum.

    A urmat cuvântul dl. Patriciu Mirel Pascu, primarul orașului Bocșa care a adresat un salut participanților și o petrecere frumoasă în orașul de pe malul Bârzavei.

     În prima zi a Festivalului au fost expuse pe simezele din sala de festivități a Primăriei lucrări semnate de artistul plastic Cristina Bodnariuc.

       Cu acest prilej au fost lansate și prezentate mai multe cărți și reviste. Prima dintre ele, iscălită de regizorul și profesorul universitar Ioan Cărmăzan, Simfonia balcanică a apărut la Editura clujean Ecou Transilvan a fost prezentată de criticii literari Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, scriitorul și redactorului Radio-Tv, Vasile Bogdan și Gheorghe Jurma, directorul Editurii Tim din Reșița.

     Cornel Ungureanu vorbind de volumul autorului Ioan Cărmăzan a scos în evidență câteva din calitățile scriiturii: cunoaștere a detaliului, erudiția exemplară, realism feroce și a dat două exemple din cele nouă povestiri, cea a lui Brâncoveanu, o istorie reală și cea a lui Petru Lungu. La final criticul literar a vorbit de Bocșa ca centru a lumii, o imagine a centrului lumii așa cum apare el în literatură.

        Scriitorul Vasile Bogdan a accentuat forța cuvântului care la Ioan Cărmăzan este liantul dintre film și carte.

      P. C. Protosinghel dr. Ioanichie Petrică de la Mănăstirea Vasiova a prezentat cartea Rugăciune pentru oprirea războiului. Iscălită de Adrian Georgescu, cartea are la bază o carte biblică și totodată de cult, Psaltirea după care a și fost împărțită în trei catisme: ,,Smerindu-ne”; ,,Iubind” și ,,Slăvind”. Cartea este potrivit părintelui Petrică, ,,o îmbrățișare a fiecărui cititor”.

      Criticul literar reșițean, Gheorghe Jurma a făcut cunoscute noi volume apărute la Editura Tim pe care o conduce încă din 1993. Așa în ultimul timp au apărut: Bibliografia revistei ,,Bocșa Culturală” (2019-2023), ajunsă la cel de-al IV-lea volum și iscălită de Gabriela Șerban; Să vorbim corect românește! de prof. Stela Boulescu; Tata Oancea, vol. VI de Vasile Bogdan și un volum dedicat profesorului universitar și criticului literar Cornel Ungureanu, Spectacolul poate începe de Ionel Bota.

       Au prezentat reviste: Mihai Chiper (,,Arcadia”), părinții Dan D. Gîrjoabă (,,Anghelos”) și Valentin Bugariu (,,Arhanghelul”).

   Silvia C. Negru a vorbit de deschiderea europeană a culturii, iar muzicologul și istoricul dr. Constantin-Tufan Stan a anunțat apariția unei cărți închinată învățătorului confesional Ioan Marcu.