luni, 16 septembrie 2024

Pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș în parohia Birda

 

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș are o importanță deosebită pentru credincioșii din Banat, dar și pentru cei din zona Deta, la Partoș, Sfântul Iosif și-a petrecut ultimii ani din viață, aici a trecut la Domnul și tot în acest loc a fost înmormântat. De comunitatea bisericească de la Birda și de Mănăstirea Sfântul Gheorghe, Iosif cel Nou este legat prin părintele Tiberiu Mărginanțu, administratorul Catedralei Mitropolitane în anul deshumării Sfântului, în 1956 și fiu al comunei Birda și care a participat la deshumarea osemintelor de la Partoș. A doua legătură este prezența Mineiului Sfântului Iosif în Mănăstirea închinată Sfântului Gheorghe o vreme.

Programul cinstirii Sfântului Iosif cel Nou a debutat cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, în Ajunul sărbătorii, urmată de Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda.

Luni, 16 septembrie, cu începere de la orele 10,00 a fost susținută o cateheză cu tema ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș – doctorul fără de arginți al Banatului” elevilor claselor 0-III de la Școala Primară din Sângeorge, jud. Timiș. Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu e expus etapele vieții și activității Sfântului Iosif. În cadrul temei expuse, vorbitorul a accentuat asupra vindecărilor minunate săvârșite în Mănăstirea Vatopedului, în cetatea Timișoarei și la Mănăstirea Partoșului, atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice. În rândul bolnavilor au fost cei cu boli incurabile: ciumă, lepră, cancer, cu dizabilități fizice (ologeală) și psihice (epilepsie, sminteală).

Pentru fixarea cunoștințelor au fost folosite icoanele Sfântului Iosif realizate de-a lungul timpului, secvențe din filmul documentar: ,,Sfântul Iosif, ocrotitorul Banatului” realizat de regizorul Victor Popa și elevii au citit pagini din volumul Viața Sfântului Iosif cel Nou de Partoș povestită copiilor. Realizată de Florina Jinga și tipărită cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Corneanu la Editura timișoreană Brumar, 2012, 41 p., cartea oferă un portret al Sfântului Iosif, cu text, ilustrații și dicționar explicativ al cuvintelor de sorginte religioasă.