luni, 27 iunie 2016

,,Foaia Săcoșană”, an VI, nr. 2 (20), 2016

Avem bucuria să vă prezentăm numărul pe lunile aprilie - iulie al periodicului trimestrial ,,Foaia Săcășană” care apare sub coordonarea prof. Gheorghe Lungu, membru în Colegiul de Conducere al Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat și publicist redutabil din cultura de astăzi din vestul țării.
Acest număr își deschide sumarul cu o portretizare a satului comunei Darova realizat de Alina Maria Cheiaua, ,,Diminețile satului Sacoșu Mare: ,,... Satul este așezat într-o zonă retrasă, mioritică, iar oamenii sunt liniștiți departe de centru în care-i reședința de județ. Costumul popular din Sacoș este personalizat, având specificul său care-l deosebește de cei din Caraș-Severin dar și de cei din satele vecine, cum ar fi Lunca Timișului...”. (p. 1).
În cuprinsul celor 8 pagini ale publicației regăsim materiale care fac referire la istoria, tradițiile locului, limba românilor de aici. Remarcăm cu acest prilej interviul realizat de prof. Mihai Deheleanu ,,Ulima mărturie vie din Sacoșu Mare (I)” cu Lae Mitru (Nicolae Doboșan) de 96 de ani, participant la luptele din cel de-al doilea război mondial. Tot aici amintim ,,Glosar”, literele C, B, M, N., iscălit de prof. Gh. Lungu. (p. 3).
Părintele Ciprian Berariu, secretarul revistei mulțumește credincioșilor pentru sprijinul arătat în cei cinci ani de păstorire aici, Sfinția Sa transferându-se la parohia Racovița.
Pe lângă aceste date din vatra satului, amintim un valoros studiu ,,Conexiunea dintre minte și experiența religioasă la Sfântul Gerard de Cenad (I) de Ionuț Mladin. (p. 7).
În cadrul bunelor relații de colaborare existene între ,,Foaia Săcoșană” și revista ,,Arhanghelul” de la Birda amintim inserarea a două materiale existente pe bloggul Parohiei Ortodoxe Birda: ,,Forumul publiciștilor bănățeni, ediția a VI-a” și ,,Asociația Publiciștilor din Presa Rurală din Banat la 8 ani de la constituire”. Publicarea acestor două articole se datorează alături de colaborare și de pronbarea unei misiuni deloc ușoare, realizarea unei cronici parohiale on-line. Tot cu acest prilej, publicația săcoșană amintește de apariția volumului Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Editura Tiparnița, Arad, 2016 și înscrie numele preotului Valentin Bugariu în șirul colaboratorilor revistei.