miercuri, 29 iunie 2016

Un posibil model de sfințenie: Petru și Pavel de la Timișoara.

      În ziua de sărbătorire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel gândul m-a trimis într-o clipă de răgaz spre raftul cu amintiri din care m-am oprit la doi apostoli ai științei medicale timișorene: medicul pediatru Pavel Țepeneu (1949-2010) și medicul urolog Petru Drăgan (1932-2007).
            Nu știu cum sunt alții, cum ar spune marele humuleștean, dar eu păstrez în acest raft al amintirilor oameni dragi care au intervenit decisiv în viață. Ordinea este cea a întâlnirii. În primii ani de viață a fost într-o cumpănă în ceea ce privește sănătatea trupului. După perioade de analize, fel de fel de investigări care s-au dovedit ineficiente.  Într-o seară de toamnă târzie am ajuns în ambulatoriul Spitatului Clinic pentru Copii din Timișoara, de gardă fusese dr. Pavel Țepeneu care la o primă vedere fugitivă a diagnosticat boala supărătoare. A urmat după o intervenție chirurgicală întâlnirea cu dr. Petru Drăgan la Spitalul Județean Timiș. O altă intervenție și o nouă reușită.
            Ce legătură ar avea cinstirea dată Apostolilor Mântuitorului, cu cei doi medici. În primul rând omenia și cumsecădenia aratată, jertfa pentru împlinirea misiunii în vremuri deosebit de grele pentru astfel de inițiative. Într-o paranteză pot să dau mărturie de un alt lucru: la Spital se aducea cu un cărucior din Policlinică lapte contopit cu cacao, iar strada ce despărțea cele două unități medicale primea acest miros îmbietor care ne transporta din patul de suferință în lumea poveștii. Erau vremuri deosebit de grele...
            Și totuși acum îi întrevăd cu ochii sufletești ca Apostoli ai profesiei care au dat tot ce au putut pentru binele pacienților, acum sesizez că nu lucrau cu bolnavii, ci oficiau actul medical. Și faptul că sunt acum aici și scriu aceste rânduri li se datorează cu prisosință. Fără această întâlnire sunt absolut sigur că aceste rânduri rămâneau înscrise doar în mine, nemaiputând da mărturie despre acești oameni minunați.
            Și totuși dincolo de acestă întâlnire am reușit să adun câteva date biobibliogafice pe care aș vrea să le împărtășesc cu posibilii interesați de astfel de confesiuni:
            Prof. Univ. Dr. Petru Drăgan s-a născut la Jimbolia la 2 februarie 1932. A urmat studii liceale la Colegiul C. D. Loga (1951) și Facultatea de Medicină Generală din Timișoara, fiind bursier republican. Au urmat satagii de specializare în probleme de chirurgie și transplant renal în Statele Unite și Germania Federală. De la circumscripția de la Bocșa (1957) unde a fost repartizat a ajuns șeful Clinicii de Urologie din Timișoara (1987-2002), profesor universitar. Ca medic a introdus 15 intervenșii chirurgicale noi în clinică și a realizat primul transplant de rinichi din România (1981). Între volumele tipărite amintim două: Transplantul de rinichi (1995) și Bazele chirurgiei endourologice, în colab. (1997). Pentru întreaga activitate a fost primit în rândul Asociaților Științifice de Specialitate, premii și disticții locale, naționale și internaționale. A trecut în veșnicie în 2007 fiind înmomântat în localitatea natală.

            Prof. Univ. Dr. Pavel Țepeneu s-a născut la 6 iunie 1949 la Potoc, jud. Caraș-Severin. După absolvirea Facultății de Medicină din Timișoara, a specializărilor în chirurgie clasică și laparoscopică urologică pediatrică, a avut același traseu profesional și didactic asemănător profesorului său, Petru Drăgan. De la circumscripția din estul țării, la cea de șef de clinică la Spitalul pentru Copii ,,Luis Țurcanu” din Timișoara și profesor universitar la Catedra de Pediatrie a Universității de Medicină și Farmacie din orașul de pe Bega. A fost și un autor de tratate de specialitate. Amintim cu acest prilej doar două: Chirurgie pediatrică (1995) și Chirurgie și Ortopedie pediatrică. Elemente de diagnostic și tratament (2002), realizate în colaborare. A trecut pe neașteptate în eternitate în 2010 și a fost înmormântat în cimitirul parohiei Utvin de lângă Timișoara.
            Alte date pot fi regăsite în:
Mircea Ancușa, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara de la înființare până în pragul anului 2000, Editura Brumar, Timișoara, 2000.

Who s who în România Medical, Pegasus Press, București, 2006.