marți, 27 februarie 2018

Seară duhovnicească în parohia Gătaia

           La inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii cu hramul ,,Învierea Domnului” din parohia Gătaia, protopopiatul Deta a fost inițiată Săptămâna duhovnicească în prima săptămână a Postului Mare (26 februarie-4 martie). În această perioadă au fost oficiate servicii religioase zilnice, s-au rostit cuvinte de învățătură, a avut loc o procesiune cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei și apoi Taina Sfântului Maslu de obște.
            Au fost invitați cu acest prilej P. C. Părinți: Valentin Cazac (parohia Bulgăruș), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Codruț Matei (Spitalul de Psihiatrie), Marcel Moclinda (parohia Șipet).
            Marți, 27 februarie a fost oficiat Acatistul Sfântului Ioan Casian. În cateheza susținută cu acest prilej cu tema: ,,Sfântul Ioan Casian și unitatea Bisericii”, părintele Valentin Bugariu a expus contribuția Bisericii din Scythia Minor la dezvortarea sentimentului de unitate bisericească. Ierarhi și călugări au participat la lucrările primelor patru Sinoade ecumenice, au purtat corespondență și au fost hirotoniți de Sf. Ioan Gură de Aur, au contribuit la cristalizarea învățăturii de credință inițiind formula dogmatică: ,,Unul din Treime a pătimit cu trupul” care este cunoscută datorită Antifonului II de la Sf. Liturghie, au realizat un calcul pascal și calendaristic. Prin grija Sf. Ioan Casian, scrieri ascetice și disciplinare au fost duse în Apus. Așa se face că învățătura despre cele 8 păcate capitale (vicii și remedii), opera lui Evagrie Ponticul, regulile monahale din viața călugărească a Egiptului au fost trăite și implementate în două mănăstiri la Marsilia.  

            Prin toate aceste realizări Biserica Scythiei Minor din primele veacuri ale Creștinătății a reușit să-și aducă o contribuție de seamă la păstrarea unității Bisericii. Iar pentru că la noi românii, credința, limba și tradițiile reprezintă tezaurul spiritual al poporului și prin aceste fapte ale credinței s-a apărat și păstrat unitatea sobornicească și apostolicească a Bisericii din Răsărit și Apus.

            La final celor prezenți le-a fost dăruit nr. 1 (25) al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.

,,Arhanghelul”, nr. 1 (25) / 2018

                 A apărut primul număr pe anul 2018 al revistei de cultură și religie rurală de la Birda. În sumarul celor 8 pagini am reținut: ,,Raportul de activitate al Parohiei Birda pe anul 2017”. Din cuprinsul acestuia am spicuit cele trei ramuri de activitate: religios-pastorală; cultural-misionară și financiar-economică. În cursul anului 2017 atât în biserica parohială, cât și în capela din filie s-au oficiat slujbe zilnice și săptămânale ale Laudelor bisericești și Sfintei Liturghii, s-au săvârșit Sfinte Taine și ierurgii, rugăciuni și pomeniri ale eroilor și a celor adormiți, slujbe speciale în Postul Paștilor și cel al Adormirii Maicii Domnului. Cu caracter festiv a fost serbat hramul celor două lăcașuri de cult și special a fost aniversat împlinirea a 5 ani de la editatea revistei ,,Arhanghelul” (2012-2017).
            De asemenea a fost celebrat Anul Omagial și Comemorativ prin slujbe, cateheze, lansare a două volume și un concert de pricesne oferit de Corul Protopopiatelor Timișoara I și II dirijat de prof. Florin Nicolae Șincari, prezența unor invitați clerici, bibliotecari și profesori.
            Copiii au participat la slujbele bisericești și cateheze, au realizat icoane în cadrul Atelierului de pictură ,,Prima mea icoană”, au pregătit poezii și cântece și au participat la concursurile religioase organizate de Arhiepiscopia Timișoarei.
            Tot ca o cinstire a icoanelor și iconarilor a fost împodobit iconostasul capelei din Sîngeorge cu 49 de icoane de proveniență monahală, iar pentru eroii comunei Birda a fost ridicată o cruce în curtea bisericii, singurul monument care amintește de jertfa înaintașilor comunei din Primul și cel De-al Doilea Război Mondial.
             În cuprinsul revistei au fost publicate doar 3 rubrici: ,,Restituiri” în care Conf. univ. dr. Mirela-Ioana Borchin Dorcescu continuă studiul: ,,In honorem Magistri G. I. Tohăneanu” în cadrul căruia apare portretul neuitatului dascăl timișorean: ,, Între dascălii mei, nimeni n-a avut puterea sa de seducţie. Intra în amfiteatrul care astăzi îi poartă numele, într-un soi de inerţie a curselor contracronometru şi, luat prin surprindere de prezenţa tinerilor din bănci, se trezea în lumea limbii române... descumpănit, ca un actor care, în faţa unui public numeros, nu-şi mai aminteşte rolul. Îşi freca mâinile, îşi dregea vocea, lua un ton – de regulă prea sus, apoi altul şi cuvintele româneşti începeau să curgă din el ca-ntr-o cascadă, cu curăţenia şi limpezimea apei ce se prelinge pe pietre de munte. Cu ochi magici, cuvintele Magistrului se puteau vedea, călătorind pe drumuri de Domnia Sa croite şi deconspirate în tovărăşie cu Vergilius sau cu Budai-Deleanu, cu Eminescu sau cu Macedonski, cu Creangă sau cu Sadoveanu”. (p. 5).
Următoarele două, ,,Documentar”, ,,Preocupări privind educația religioasă a tinerilor creștin-ortodocși reflectate în publicații ale Tipografiei Diecezane din Caransebeș (1886-1918)” de Prof. Dr. Virginia Ardeleanu (p. 6), ,,Semne” cu jurnalul de călătorie al Prof. Iosif Marius Circa, ,,Din amintirile unor itinerarii europene” și ,,Cronica parohială” încheie acest număr al revistei.

            Revista poate fi consultată integral pe site-ul: https://www.scribd.com/document/372510320/Arhanghelul-Nr-1-2018

duminică, 25 februarie 2018

Taina Sfântului Maslu în parohia Birda

         Duminică, 25 februarie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, protopopiatul Deta. În prima săptămână a Postului Mare s-a oficiat slujba Canonului cel Mare, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, a Sfântului Vasile cel Mare, pomenirea de obște a celor adormiți în Sâmbăta Sfântului Teodor și Sfânta Taină a Maslului, rugăciune, meditație și împărtășire cu Sfintele Taine.
            La Sfânta Taină a Maslului au slujit P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, P. C. Părinți Zoran Milovanov (Berecuța), Ioan Sălvan (Folea), Călin Negrea (Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova), Tiberiu Gherasim (Ferendia) și Valentin Bugariu, parohul locului.

            Cuvântul de învățătură a fost susținut de P. On Părinte Protopop care pornind de la cuvântul pastoral al Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei a accentuat faptul că unitatea de credință și de neam reprezintă în cazul românilor tezaurul spiritual pe care se temeluiește întreaga existență de veacuri a poporului încreștinat de Sfântul Apostol Andrei. 

sâmbătă, 24 februarie 2018

Activități religios-catehetice în parohia Gătaia

         La începutul Postului Paștilor la inițiativa și cu sprijinul P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii ortodoxe cu hramul ,,Învierea Domnului” din parohia Gătaia, protopopiatul Deta au fost ofiate mai multe slujbe după cum urmează: Vecernia iertării în 17 februarie urmată de slujba Canonului cel Mare (luni, marți, miercuri și joi), Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și pomenirea de obște a celor adormiți în Sâmbăta Sfântului Teodor.
            Programul liturgic a fost întregit prin desfășurarea unui atelier catehetic cu copiii din programul ,,Hristos împărtășit copiilor”. De astă dată scopul întâlnirii l-a reprezentat: confecționarea de felicitări și mărțișoare de Ziua Internațională a Femeii.

            Prin grija aceluiași preot paroh, doamnele din Comitetul Parohial au împodobit icoanele cu flori în ajunul Duminicii Ortodoxiei, momentul biruinței învățăturii ortodoxe asupra ereziei iconoclaste. 

sâmbătă, 17 februarie 2018

Rugăciuni la început de Post al Paștilor (18-25 Februarie)

Duminică, 18. 02, ora 16,00, Vecernia
Luni, 19. 02, ora 16,00, Canonul cel Mare
Marți, 20. 02, ora 16,00, Canonul cel Mare
Miercuri, 21. 02, ora 16,00, Canonul cel Mare
Joi, 22. 02, ora 16,00, Canonul cel Mare
Vineri, 23. 02, ora 9,00 Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul
Sâmbătă, 24. 02, ora 15,00 Vecernia

                            ora 16,00 Pomenirea morților
Duminică, 25. 02, ora 9,00 Utrenia
                              ora 10,00 Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare
                              ora 16,00 Taina Sfântului Maslu

,,Vatră nouă”, nr. 207 / 2018

A apărut numărul pe ianuarie al prestigioasei reviste locale ,,Vatră nouă” de la Giarmata Vii. Un sumar bogat și diversificat poftește la lectură pe cititorii din vatra satului de lângă Timișoara.
            Am reținut câteva ,,Reflexii” despre hrănirea păsărilor în timpul iernii și plante medicinale și aromatice semnate de Lăcrimioara Tomiuc.
            Prof. univ. dr. emerit dr. Aurel Lăzureanu în rubrica ,,Sfatul specialistului” ilustrează ,,Combaterea bolilor și dăunătorilor din plantațile de pomi fructiferi în perioada rece a anului” la Ghiroda și Giarmata Vii.
            În pagina destinată Culturii, prof. Claudia Vlaicu, directorul Școlii Gimnaziale Ghiroda punctează o manifestare desfășurată în biserica ortodoxă din Giarmata Vii: ,,Luceafărul poeziei românești a ajuns în sufletul tuturor credincioșilor prezenți la biserica din Giarmata Vii”. Cu acest fericit prilej a fost sărbătorită Ziua Culturii Române dar și împlinirea a 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu prin recitări și cântece pregătite de elevii: Sofonici Ioana, Ștefan Anisia, Iepure Delia și Șerban David.

            În suplimentul ,,Iconostas” al revistei putem citi prima parte a studiului ,,Vatră nouă-Iconostas reper spiritual al comunității din Giarmata Vii. Județul Timiș” întocmit de Cercet. științific dr. Viviana Milivoievici de la Institutul de Studii Banatice ,,Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara. Această contribuție a fost prezentată sub forma unei comunicări științifice la Congresul Național de Istorie a Presei, Ediția a X-a, Cluj-Napoca, 2017.

duminică, 11 februarie 2018

Taina Sfântului Maslu în filia Mănăstire

Duminică, 11 februarie de la orele 14,30 a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în filia Mănăstire a parohiei Berecuța. În capela cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” s-au împărtășit de darul rugăciunii și al comuniunii clerici și credincioși. La invitația P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul locului au slujit P. C. Părinți Călin Negrea (Gătaia), Jivoine Maletici (Denta), Gornic Milivoi (Sânmartinul Sârbesc), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova), Tiberiu Dan Gherasim (Ferendia) și Valentin Bugariu (Birda), mai mulți credincioși din localitate dar și din parohiile vecine.

            Cuvântul de învățătură ocazional a fost susținut de părintele Valentin Bugariu care pornind de la versetul: ,,…Zaheu, grăbește-te și dă-te jos, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta”. (Luca 19, 5) a accentuat faptul că așa cum odihioară Mântuitorul îi poruncește lui Zaheu, glasul Fiului lui Dumnezeu răzbate către noi îndemnându-ne la efort de a coborî din patimi și păcate, iar postul este cea mai potrivită cale de a-l întâlni nu doar pe Hristos Cel Răstignit, ci pe Fiul Omului Înviat. 

luni, 5 februarie 2018

Mai e nevoie să purtăm de grijă cimitirului?

Înadins am așezat în titlu locuțiunea verbală ,,să purtăm de grijă” care arată o preocupare față de cei așezați în cimitir. Acolo se odihnesc cei din neamul nostru, strămoși, moși ori părinți, fii și fiice, deci familia noastră.
            Grija aceasta este în textele vechi românești Împărtășania, Cuminecarea adică în cazul nostru împărtășirea celor adormiți din dragostea noastră, o continuă cuminecare din rugăciunea noastră.
            Sfântul Ioan Gură de Aur spune: ,,De aceea se și cheamă locul acesta cimitir, ca să știți că cei răposați și depuși aici nu sunt morți, ci sunt culcați și dorm”. Biserica Creștină, cea Ortodoxă în special prin Sfânta Liturghie cuprinde în mijlocirea ei nu doar pe cei vii, ci și pe cei adormiți. ,,Se cere adică o împărtășire de odihna de care se bucură drepții, de odihna comuniunii cu ei. Nu se poate odihni cineva în sine însuși, în singurătatea sa, până nu este primit în comuniunea celor drepți și, prin ei, în comuniunea cu Dumnezeu. Cel lăsat la o parte din această comuniune are motive să creadă că i se întâmplă aceasta pentru că e nevrednic de această comuniune, pentru că nu e capabil să comunice cu adevărat și intim cu Dumnezeu și cu ceilalți. De abia odihna în această comuniune le dă celor adormiți asigurarea deplină că au fost iertați, deci le poate odihni conștiința. Apoi numai în leagănul dragostei altora se poate odihni cineva ,,în sânul lui Avraam”, unde se află  împreună toți sfinții și unde se bucură fiecare de mângâierea celor mulți. Căci odihna aceasta nu e o odihnă statică, ci o comunicare de atenții și de mângâieri. ˂˂Sânul lui Avraam>> ca strămoșul lui Hristos ca om, e Hristos însuși, spune Sfântul Atanasie”. (Dumitru Stăniloae, Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1986, p. 205).
            În mod practic această comuniune cu cei adormiți se reduce la rugăciune, grija față de morminte care în trecut erau ,,potopite de verdeață și de flori”, aprinderea unei lumânări sau candele la crucea celor plecați în veșnicie.
            După cum știți atât prin grija Administrației locale dar și a unor credincioși s-a împrejmuit locul cimitirului, s-a ridicat o capelă, periodic se ridică gunoiul, se tunde ierba și se erbicidează acolo unde este nevoie.
            Din păcate poarta cimitirul a suferit într-un timp relativ scurt de la darea în folosință mai multe reparații. Lucrul acesta s-a datorat faptului că ea nu a fost închisă după intrarea și ieșirea din cimitir.
            Pe viitor vă rugăm închideți poarta, păstrați curățenia în spațiul de odihnă a celor dragi, așa cum ei odinioară au avut grijă de creșterea noastră, iar gunoiul se va depozita doar în locul destinat acestui lucru.

            -Vă mulțumim pentru înțelegere!-