sâmbătă, 17 februarie 2018

,,Vatră nouă”, nr. 207 / 2018

A apărut numărul pe ianuarie al prestigioasei reviste locale ,,Vatră nouă” de la Giarmata Vii. Un sumar bogat și diversificat poftește la lectură pe cititorii din vatra satului de lângă Timișoara.
            Am reținut câteva ,,Reflexii” despre hrănirea păsărilor în timpul iernii și plante medicinale și aromatice semnate de Lăcrimioara Tomiuc.
            Prof. univ. dr. emerit dr. Aurel Lăzureanu în rubrica ,,Sfatul specialistului” ilustrează ,,Combaterea bolilor și dăunătorilor din plantațile de pomi fructiferi în perioada rece a anului” la Ghiroda și Giarmata Vii.
            În pagina destinată Culturii, prof. Claudia Vlaicu, directorul Școlii Gimnaziale Ghiroda punctează o manifestare desfășurată în biserica ortodoxă din Giarmata Vii: ,,Luceafărul poeziei românești a ajuns în sufletul tuturor credincioșilor prezenți la biserica din Giarmata Vii”. Cu acest fericit prilej a fost sărbătorită Ziua Culturii Române dar și împlinirea a 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu prin recitări și cântece pregătite de elevii: Sofonici Ioana, Ștefan Anisia, Iepure Delia și Șerban David.

            În suplimentul ,,Iconostas” al revistei putem citi prima parte a studiului ,,Vatră nouă-Iconostas reper spiritual al comunității din Giarmata Vii. Județul Timiș” întocmit de Cercet. științific dr. Viviana Milivoievici de la Institutul de Studii Banatice ,,Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara. Această contribuție a fost prezentată sub forma unei comunicări științifice la Congresul Național de Istorie a Presei, Ediția a X-a, Cluj-Napoca, 2017.