miercuri, 18 iulie 2018

,,Bocșa Culturală”, nr. 101 / 2018


A apărut numărul 2 al revistei trimestriale de cultură ,,Bocșa Culturală”. Ajunsă în cel de-al XIX-lea de apariție neîntreruptă revista Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa propune un sumar bogat și diversificat care oferă cititorilor din urbe și din Banat rubricici care oglindesc activitatea Bibliotecii, evenimente, aniversări, recenzii apoi proză, poezie, jurnal, interviu și comemorări.
Editorialul ,,Biblioteca – 65. Biblioteca Orășenească <<Tata Oancea>> din Bocșa, Caraș-Severin, la ceas aniversar – 65 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa” este iscălit de Gabriela Șerban. După prezentarea bibliotecilor reuniunilor de lectură, apoi a Despărțământului Astra, autorul amintește de apariția bibliotecii publice la 17 noiembrie 1952 la început bibliotecă comunală la Vasiova apoi orășenească în 1960. ,,Astăzi biblioteca deține un fond de documente de peste 71.000 unități de bibliotecă din toate domeniile și în diferite limbi (germană, franceză, maghiară, greacă), peste 2000 de utilizatori activi și o frecvență medie de 15 utilizatori pe zi, care, fie împrumută documente la domiciliu, fie studiază la sala de lectură, fie accesează calculatoarele de la sala Biblionet” (p. 3).

Dincolo de împrumutul de carte, Biblioteca editează o revistă de cultură trimestrială precum și 41 de volume reunite în colecția ,,Bocșa-istorie și cultură”; organizează concursuri literare și religioase sfârșite prin apariția unor volume: ,,Gânduri către Dumnezeu”, colaborări cu TVR Timișoara, a inițiat amplasarea unor plăci comemorative pe casele personalităților locului precum și reluarea Festivalului de Folclor ,,Aurelia Fătu-Răduțu”. Toate aceste realizări precum și altele nemenționate aici s-au concretizat prin efortul Doamnei bibliotecar Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii. S-a reușit la Bocșa crearea unei Biblioteci vii și active, factor de cultură în localitate.
În rubrica ,,Evenimente”, Gabriela Șerban realizează o cronică a unei manifestări de suflet: ,,Revista Bocșa culturală – Numărul 100”. Au fost prezenți cu această ocazie: oficialități locale, profesori și preoți de la bisericile locului, colaboratori, cititori precum și redactori ai unor reviste din Caraș-Severin și Timiș. Între cei prezenți amintim pe criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma, muzicologul Constantin-Tufan Stan, bibliotecarul Erwin Josif Țigla și publicistul redactorul radio și Tv. Vasile Bogdan.
,,Să ne prețuim valorile”, o rubrică permanentă a revistei aniversează în acest număr patru profesioniști: profesorul universitar și regizorul Ion Cărmăzan la 70 de ani; profesorul universitar și publicistul Constantin Falcă și profesorul și lingvistul Simion Dănilă la 75 de ani și profesorul universitar și muzicologul Dumitru Jompan la 80 de ani.
Pentru a marca cei 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia a fost creată o rubrică specială: ,,La Centenarul Marii Uniri”. Ing. Ion I. Grecu semnează articolul ,,Participarea României la Primul Război Mondial” și Petru Dalea cu ,,Samoilă Mârza – fotograful Unirii”.
Revista se încheie cu două prezentări de carte. Amintim cu acest prilej recenzia Gabrielei Șerban, ,,File de lectură: Gătaia: monografie/ Valentin Bugariu, Craiova, Sitech, 2018, 438 p”. În cadrul acestei recomandări la lectură ni se spun următoarele: ,,…O carte frumoasă atât ca prezentare, cât și în conținut. Imagini color înnobilează informații atent selectate, analizate și sintetizate, într-o manieră științifică și totuși accesibilă. Un volum al localității Gătaia, care, prin conținut și prin referințele bibliografice a depășit cu prisosință aria locală” (p. 28).