joi, 19 iulie 2018

Lansare de carte la Bocșa


În cadrul Zilelor Orașului Bocșa organizate cu prilejul sărbătorii Sfântului Ilie Tesviteanul (20 iulie), hramul Mănăstirii Vasiova și patronul orașului au fost organizate mai multe activități culturale și religioase.
În Ajunul sărbătoririi Sf. Ilie, în a II-a zi a manifestărilor închinate Orașului, în sala mare a Primăriei din Bocșa a avut loc o dublă lansare. Cu acest prilej a fost prezentat volumul Picături de artă și credință la Bocșa, coordonator Gabriela Șerban, Editura Tim, Reșița, 2018, 79 p. și nr. 2 (101) al revistei ,,Bocșa Culturală”. Inițiatorul și realizatorul celor două publicații precum și organizatorul manifestării este Gabriela Șerban, manager cultural și director al Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa.
La debutul întâlnirii, dl. Dan Liuț, directorul Casei de Cultură a Orașului a vorbit de întreita sărbătoare: lansare de carte și revistă, precum și vernisajul expoziție de pictură realizată de Nik Potocean, colaborator al bibliotecii și voluntar în cadrul Centrului de Tineret din Vasiova în proiectele plastice de aici.

Doamna Gabriela Șerban a vorbit despre însemnătatea cărții, o privire artistică și istorică a principalelor biserici din oraș, o prezentare a pictorului Nik Potocean și a bibliotecii orășenești. În cadrul capitolelor, preoții: Ciprian Costiș (Bocșa Montană), Ionel Ferciug (Bocșa Română), Ioan Petrică (Mănăstirea Sf. Ilie), bibliolog Gabriela Șerban (Intrarea Maicii Domnului în Biserică; ,,Adormirea Maicii Domnului în Biserică”; Vasiova),au coceput capitole distinte ale cărții. Celelalte biserici (romano-catolică, greco-catolică, reformată) sunt reproduse din volumul Istorie și administrație la Bocșa multiseculară iscălit de Mihai Vișan și Daniel Crecan. Prezentarea pictorului Nik Potocean și a bibliotecii se datorează coordonatoarei acestui volum. Fiecare istoric al bisericii este urmat de o reprezentare artistică realizată de Nik Potocean.
Părintele prof. dr. Ionel Petrică a salutat apariția cărții care se înscrie în lupta românilor pentru păstrare identitară într-o lume care a uitat de dimensiunea duhovnicească a vieții.
Editorul volumului, criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma din Reșița a definit cartea ca memorie a lumii, un depozit de energie a înaintașilor dar și o compoziție artistică. A accentuat importanța scriiturii: ilustrarea istorică a devenirii bisericilor bocșene dar și a Creștinismului în general. Cu acest prilej a amintit și de rolul arhitectului Adrian Diaconovici din Bocșa.
Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată la acest eveniment cultural de P. On. Părinte Mihai-Cătălin Ciucur, inspector social și activități cu tineretul al eparhiei. În cuvântul rostit cu acest prilej a accentuat faptul că la Bocșa slujirea comunității este realizată de Biserică prin: rugăciune, cultură și filantropie. Un rol deosebit îl deține în activitatea culturală Doamna Gabriela Șerban și Biblioteca Orășeneacă. Referitor la volumul apărut, Părintele Ciucur a apreciat atât textul, cât și reprezentarea iconografică. În toate reprezentările artistice ferestrele bisericilor sunt galben-aurii, culori ce trădează faptul că în ele se menține vie lumina spirituală dar și materială, ele fiind mereu deschise pentru credincioși.

Au mai vorbit cu acest prilej: scriitorul Nicolae Danciu-Petniceanu și istoricul Mihai Vișan. Primul a accentuat lupta națională a protopopului Mihail Gașpar prin intermediul presei, cel din urmă de rolul social al Bisericii Ortodoxe din trecut. La actul de la 1 Decembrie 1918 românii din Bocșa au arborat steaguri tricolore, rugăciuni în biserici și hore ale bucuriei, o adevărată emulație națională.
Publicul a fost format din apropiați ai bibliotecii, iubitori de carte, redactori de reviste culturale și religioase, mai mulți clerici.