miercuri, 24 iunie 2020

Sărbătorirea Iei românești la biserica din Birda


   Miercuri, 24 iunie la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a fost cinstită Ziua Universală a Iei. Rugăciunea liturgică a debutat în Ajun cu Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) și a continuat cu Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii.
      Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Valentin Bugariu care a pregătit și susținut meditația ,,Sânzienele și ia, două sărbători ale neamului românesc”. Pornind de la cuvintele Evangheliei, vorbitorul a expus rolul Sfântului Ioan Botezătorul din cărțile populare, care debutează cu textul scripturistic de la Luca 1, 79: ,,Luceafărul” –mărturisește Gelu Furdui – propovăduiește nașterea ,,Soarelui” Iisus Hristos, pregătindu-i pe oameni să-L primească cu dragoste și cu bucurie.
     Floarea de sânziene este numită în Banat, floarea Sfântului Ioan Botezătorul. Din credința populară aflăm că ea este socotită tămăduitoare de boli și alungătoare a răului, de aceea ea este așezată la poarta și fereastra casei.
        La momentul potrivit credincioșii pregătiți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.
        Sărbătoarea Universală a Iei a fost realizată prin contribuția elevei Denisa Scrofan care a expus 12 costume din colecția personală.