miercuri, 3 iunie 2020

,,Sfeșnicul” nr. 1 / 2020


           De curând a apărut un nou număr al revistei semestriale ,,Sfeșnicul” din Mașloc, jud. Timiș. Editată de Parohia Ortodoxă și Școala Gimnazială din Mașloc în coordonarea prof. Maria Pavlovici-Pătruț și pr. ic. stavr. Iliia Pavlovici-Pătruț, revista în cuprinsul a 36 de pagini oferă cititorilor articole de specialitate, poezie, cronica activităților culturale desfășurate în parteneriat între Biserică și Școală, fotografii.
            Din sumar am reținut materialul ,,Recuperarea elevilor cu nevoi speciale în context european” de psiholog Mariana Heber. În cadrul expunerii, autorul prezintă principalele deficiențe (fizice, de dezvoltare, comportamentale, senzoriale) dar oferă și două posibilități de îndreptare: Brain Gym (,,Gimnastica Minții”) și metoda Team Teach (strategii de comunicare).
            Tot din această categorie a învățământului special pomenim alte două articole: ,,Principii de educație integrate” (p. 11-12) de prof. Maria Pavlovici-Pătruț și ,,Ce este frica?” iscălit de prof. Denisa Fuiorea.
            Profesorul Ovidiu Răzvan Pecican debutează în acest număr poetic cu câteva realizări în stihuri.
            Religia creștin-ortodoxă este prezentă prin mai multe materiale din sfera spritualității și istoriei bisericești. Amintim câteva titluri: ,,Obiceiuri și tradiții în Postul Mare din Banat” de Maria și Mariana Martin; ,,Viața în Duhul” de Bogdan Pavlovici-Pătruț și ,,Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la cucerirea Indepentenței României” de preot Valentin Bugariu.
            Revista poate fi consultată accesând site-ul: https://www.scribd.com/document/464210060/Sfesnicul.