sâmbătă, 13 martie 2021

,,Arhanghelul”, nr. 37 / 2021

 

    A apărut primul număr pe 2021 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Ajunsă în cel de-al zecelea an de apariție neîntreruptă, publicația oferă cititorilor pagini de întremare sufletească.

   Revista se deschide cu un Editorial închinat poetului ,,Ioan Alexandru la 20 de ani de la înveșnicire (II)”, articolul își propune în două pagini să continue monografierea vieții și operei stihuitorului Imnelor. Din această secțiune reținem un amănunt anume că poetul evocat a fost prezent în 8 aprilie 1990 la slujba Vecerniei săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În prezența Mitropolitului Nicolae, poetul a afirmat că orașul Timișoara este ,,Ierusalimul neamului românesc”.

   Rubricile ,,Restituiri” și ,,Pagini de literatură” oferă două materiale: ,,Din impresile unui detean, aflat temporar la Timișoara” de prof. Iosif Marius Circa și ,,Un mistic-Martir: Părintele Ioan Negruțiu” de conf. univ. dr. Mirela Ioana Dorcescu în paginile 3-4.

   În Anul Omagial dedicat pastorației românilor din afara granițelor țării, Iancu Murărescu, redactor al revistei parohiale ,,Sărcia” ne prezintă ,,Câte ceva despre Biserica Ortodoxă Română din Sărcia” în care autorul amintește de colaborarea cu Biserica din Birda.

   În rubrica ,,Tinere condeie”, elevul Orășanu Alexandru de la Liceul Teoretic din Gătaia  pune în evidență ,,Portul popular vâlcean” în pagina a doua a revistei, cu exemplificări iconografice din comuna Glăvile (jud. Vâlcea).

  Parohia Ortodoxă din Birda prezintă un ,,Raport de activitate al Parohiei pe 2020” și ,,Cronica parohială” (p. 7-12).

    Acest număr prin două articole, cel închinat poetului Ioan Alexandru și cel dedicat portului vâlcean se constituie într-un modest omagiu cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere a Mitropolitului cărturar Bartolomeu Valeriu Anania.

   Revista poate fi obținută de la bisericile din Birda și Sângeorge, iar în format electronic accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/498552736/Arhanghelul-Nr-1-2021-Color-1