duminică, 28 martie 2021

Sfințirea crucii bisericii din Birda

 

În Duminica a II-a din Postul Mare la Sfânta Liturghie oficiată în biserica ortodoxă din Birda a participat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Ioan însoțit de P. On. Arhid. Timotei Anișorac, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei. La Sfânta Liturghie a slujit și P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei și P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului.

Participarea Înaltului ierarh în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda s-a datorat lucrărilor capitale efectuate la acoperișul turnului clopotniță precum și lucrări de zugrăvire a acestuia.

La Sfânta Liturghie a participat și Dl. Marius Gh. Stoian, primarul Comunei Birda însoțit de consilieri locali, credincioși din parohie și din cele învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de credincioși și tineri: Ionel Covaci, Alexandru Orășanu, Markus Weisz, iar la priceasnă tânăra Denisa Peia a interpretat un imn închinat Maicii Domnului, ocrotitoarea bisericii parohiale.

La momentul potrivit mai mulți copii și tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Elevii au fost însoțiți la Sf. Biserică de prof. de Religie, Doru Popa.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan care a tâlcuit semnificația pericopei duminicale (Marcu 2, 1-12) și totodată importanța sfințirii Sfintei Cruci pentru comunitatea credincioșilor și a localității din pusta Banatului.

După otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit însoțit de ceilalți clerici a sfințit Crucea care va străjui turla bisericii din Birda.

Acest eveniment bisericesc reprezintă cel mai frumos dar făcut bisericii parohiale odată cu împlinirea a 110 ani de slujire liturgică neîntreruptă.

Un gând de mulțumire se cuvine Părintelui Mitropolit, oficialităților locale și bisericești prezente, credincioșilor, donatorilor și tuturor care într-un fel sau altul au îmbogățit această zi.