sâmbătă, 10 iulie 2021

Moment aniversar la Șopotu Vechi

 

   Sâmbătă, 10 cuptor în vatra satului Șopotu Vechi, Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat l-a sărbătorit pe prof. Gheorghe Rancu Bodrog, vicepreședintele Asociației cu prilejul împlinirii a 75 ani de viață.

   Manifestarea a avut loc la biserica parohială cu hramul ,,Înățlarea Sfintei Cruci” din localitate. În debutul întâlnirii a fost oficiată slujba Tedeumului de mulțumire de către un sobor de preoți condus de Preonoratul Părinte Protopop Petru Berbentea și alcătuit din P. C. Părinți Constantin Cilibia, Mihai Țunea, Iosif Surulescu și Valentin Bugariu.

    După otpustul slujbei s-a desfășurat lansarea volumului omagial Gheorghe Rancu Bodrog 75, Editura Hoffman, 2021, 612 p. Evenimentul cultural a fost moderat de prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și intendentul acestui volum. Între cei care au vorbit despre omul, profesorul și publicistul Gheorghe Rancu Bodrog amintim pe scriitorul Ion Marin Almăjan, bibliotecarul Gabriela Șerban, profesorul universitar Anton Ilica, profesorul universitar și directorul Muzeului din Arad Sorin Bulboacă, profesorul universitar Marcu Mihail Deleanu, profesorii Pavel Panduru, Dănilă Sitaru și Iosif Băcilă, preoții Petru Berbentea și Constantin Cilibia. O prezență specială a fost cea a dr. Adrian Bădescu, Consulul Onorific al Mexicului la Timișoara și fost elev al dascălului sărbătorit. Prof Ioan Traia a făcut în debutul evenimentului cultural o amplă prezentare a celui sărbătorit cu acest prilej.

       La echinocțiul acestui eveniment, goștii (prieteni de o viață, foști colegi și elevi, jurnaliști și preoți) însoțiți de gazde au făcut un popas la Colecția muzeală particulară amenajată de prof. Gheorghe Rancu în locuința personală. Colecția compusă din cărți, fotografie, obiecte casnice și de vestimentație a ajuns la 3.000 de obiecte.

       Prin intermediul acestor rânduri ne adăugăm vorbitorilor în a dori ani mulți și teferi distinsului prof. Gheorghe Rancu alături de familie, prieteni și colaboratori.