sâmbătă, 17 iulie 2021

O viață adunată într-o carte: Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat – Timișoara, In honorem Gheorghe Rancu Bodrog 75, Editura Hoffman, Caracal, 2021, 612 p.

   Sub egida Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și la inițiativa prof. Ioan Traia a apărut acest valoros volum omagial închinat unui truditor al culturii bănățene, prof. Gheorghe Rancu Bodrog cu prilejul împlinirii a 75 de ani. Un apropiat coleg și prieten într-un medalion care este cuprins în volum sintetiza întreaga viață și activitate a celui sărbătorit: ,,Am constatat, la Gheorghe Rancu, încă din tinerețe și toată viața apoi, o sete arzătoare de a cuprinde cât mai mult și mai adânc tot ce ține de popor, oameni, obiceiuri, limbă, cântec și port. (…) Crezul cercetătorului Gheorghe Rancu este că numai păstrarea «Sfintei Tradiții» românești și creștine se poate opune, cu succes, tăvălugul marii globalizări” (Pavel Panduru, ,,Profesorul Gheorghe Rancu la 75 de ani”, p. 144-145).

   Cartea este un monument de trăire și știință românescă în cuprinsul celor 612 pagini și a celor cinci capitole la care au contribuit 91 de autori din diverse profesii: profesori, bibliotecari, muzeografi, medici, condeieri plugari, preoți ș. a.. Fie pe parcursul textelor, fie separat sunt ilustrate momente din viața și activitatea Profesorului Gheorghe Rancu.

      Cuvântul înainte este iscălit de muzeograful și profesorul Ioan Traia, îngrijitorul acestui volum care afirmă: ,,Prin acest volum încercăm să valorificăm moștenirea culturală a colegilor noștri, în cazul de față a domnului Gheorghe Rancu și acest lucru constituie pentru el un act de dreptate, iar pentru noi, cei care am beneficiat de prietenia și de exemplul său, este împlinirea unei datorii” (p. 7).

   Capitolul numit Laudatio oferă prin pana 51 de persoane cuvinte potrivite despre Profesorul Gheorghe Rancu. Șirul acestora este deschis de Acad. Păun Ion Otiman și continuat de alți autori între care îl amintim pe poetul Vasile Barbu care îl așează pe sărbătorit în lumea creatorilor: ,,Ghiță Rancu crează lumea lui imaginară. Lumea sufletului său” (p. 44). Apoi au contribuit alți autori: cercetătorul Vasile Dudaș, bibliotecarul Gabriela Șerban, prof. Octavian Gruița, prof. univ. Anton Ilica, scriitorul Ion Marin Almăjan, prof. Gheorghe Lungu, prof. Alexandru Nemoianu.

    Capitolul al doilea al cărții este destinat ,,Articolelor științifice” realizat de 51 de autori. În șirul contribuților amintim doar câteva care au ca punct de plecare toposul bănățean: Vasile Barbu, ,,Publicația româneaască «Tibiscus» din Uzdin”; Elena Rodica Colta, ,,Mitologie, semnificații simbolice, ritualistică, credințe”; Costantin Cilibia, ,,Confirmarea, hirotonia și instalarea episcopului dr. Iosif Traian Bădescu”; Alimpie Ignea, ,,Domnișoara Floarea”; Traian Galetaru, ,,Crucerii satului. În profoasa câmpie bănățeană, 4 generații de cioplitori de piatră!”; Octavian Gruița, ,,Profesorul Ion Murariu. O viață închinată învățământului și culturii” și Laurențiu Ovidiu Roșu, ,,Damian Izverniceanu – personalitate marcantă a Banatului  Montan”.

    Celelalte trei capitole oferă cititorilor articole din presă cu privire la activitatea prof. Gh. Rancu, diplomele obținute precum și o monografie vizuală a vieții și activității.

     Fără doar și poate doar răsfoind acest volum, cititorul află de performanțele din diferitele domenii de activitate: învățământ: ,,Medalia pentru învățământ clasa I” oferită de Președintele României în 2004; presă rurală: prima revistă rurală din Almăj, ,,Almăjul” în 1995 pentru care ispravă a devenit membru fondator apoi vicepreședintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat. Apoi a deschis în propria locuință o prestigioasă Colecție de etnografie și arheologie ,,Almăjul” în 2011. Pentru merite culturale dar și de promovare a satului Șopotu Vechi a primit Premiul de Excelență oferit de Fundația ,,Niște țărani” condusă de Dinu Săraru și Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Șopot (2009).

     O carte m-a apropiat de prof. Gh. Rancu. În urmă cu câțiva ani, în 2008 am primit volumul Istoria Bisericilor Ortodoxe din Almăj. A doua ediție a acestei cărți, agăugită, în 561 p., a fost lansată în biserica din Birda cu prilejul lucrărilor Forumului publiciștilor bănățeni din 2019. Însă dincolo de aceste întâlniri cu volumul și autorul lui, parcurgând textul ,,cu creionul în mână” mi-am adus aminte de o altă carte minunată Sate și preoți din Ardeal. Prof. și cercetătorul Gh. Rancu în descendența lui Iorga restrânge subiectul la Almăj care este tratat minuțios și din punct de vedere al specialistului închegarea comunităților creștin-ortodoxe din această parte a țării. Această descendență este întărită de titlul unei comunicări realizată de dr. Doru Sinaci: ,,Un intelectual cu a cărui minte ne mândrim” (p. 195).

    Prezența vie și caldă a Prof. Gheorghe Rancu la întâlnirile Asociației, răspândirea revistei pe care o patronează și a feluritelor publicații sunt tot atâtea momente de bucurie!

    La mulți ani sărbătoritului și putere de a așeza în vatra sa primitoare pe fiii Banatului de ieri și de astăzi!