luni, 31 ianuarie 2022

Practica rugăciunii personale

 

   De curând (2021) a apărut cea de-a treia ediție, a cărții Practica rugăciunii personale după tradiția sfinților Părinți sau ,,Comoara în vase de lut”, la Editura Deisis din Sibiu. Volumul iscălit de schimarhimandritul Gabriel Bunge, cunoscut patrolog ortodox prin convertire și tălmăcit în limba română de diac. prof. Ioan I. Ică jr., în 245 de pagini.

   Din primele pagini, autorul încearcă să definească cauza ,,slăbirii” credinței și anume nepracticarea acesteia. Rugăciunea este pentru patrolog, fermentul care susține întreaga viață religioasă: ,,«Lucrarea lăuntrică» prin excelență este rugăciunea, întreaga bogăție de semnificații pe care această noțiune o are în Scriptură și în Tradiție. «Spune-mi cum te rogi, și îți voi spune ce crezi», am putea spune modificând un cunoscut proverb. În rugăciune, mai exact în practica rugăciunii, devine evidentă esența faptului de a fi creștin, modul în care credinciosul se raportează la Dumnezeu și la semenii săi” (p. 13).

      Cunoscutul trăitor al Ortodoxiei în Țara cantoanelor, amintește de rugăciunea care poate fi împletită cu psalmodia și meditația, apoi după metoda lui Origen se precizează ,,locul”, ,,direcția” și ,,timpul” unei astfel de intreprinderi spirituale.

     Pornind de la textul Scripturii primul pas îl reprezintă ,,intrarea în cămara ta” (Matei 6, 6), apoi privirea spre răsărit (Bar. 4, 36). Astăzi bisericile ortodoxe mai păstrează această așezare cu altarul la Răsărit, loc care semnifică Împărăția lui Dumnezeu. Tot Biserica a păstrat și obiceiul rugăciunii dimineața, la amiază și seara, respectiv la ceasul al treilea, al șaselea și al nouălea. Un model special este privegherea cu semnificația de așteptare eshatologică a Domnului. ,,Adevăratul creștin se aseamănă soldatului. Rugăciunea este «zidul credinței» lui și «arma sa de apărare și de atac împotriva dușmanului care ne împresoară din toate părțile». De aceea, el nu merge niciodată «fără armă»” (p. 99).

     Rugăciunea este susținută de Post, în sprijinul acestei afirmații Evagrie Ponticul consemnează: ,,Rugăciunea celui de postește este un pui de vultur ce zboară înalt, dar cea a celui ghiftuit până la săturare va slăbi” (p. 114). Semnul principal al postul este smerirea sufletului și îndepărtarea de patimi atât a sufletului cât și a trupului.

       Între modurile rugăciunii sunt amintite cea ,,cu strigăt și cu lacrimi” (Evr. 5, 7) și cea neîncetată și în toată vremea (I Tes. 5, 17). Lacrimile sunt parte a ostenelii ,,făpturii”, adică prima treaptă a vieții duhovnicești, iar rugăciunea în toată vremea înseamnă împletirea muncii cu rugăciunea. O astfel de mărturie o avem de la Macarie Alexandrinul și ucenicul său Evagrie, care făceau zilnic 100 de rugăciuni și respectiv 100 de îngenuncheri.

      Un model de rugăciune este cel format din două cuvinte: ,,Doamne miluiește-mă!” (Ps. 40, 5) care este și baza rugăciunii inimii de mai târziu.

      ,,Când mintea vagabondează, – ne spune Evagrie – atunci cititirea, privegherea și rugăciunea o fac să o oprească”, de aici vedem rolul pedagogic al rugăciunii care ni-L împărtășește pe Dumnezeu, o întânire nemijlocită, personală. ,,Rugătorul, care prin rugăciunea «adevărată» și «duhovnicească» a devenit «teolog» în sensul propriu-zis al cuvântului, laudă așadar pe treapta cea mai înaltă a rugăciunii pe Tatăl fără «nicio mijlocire»  – fie ea a unei creaturi, a unui gând sau contemplații –, ci numai prin Duhul și prin Fiul! El a ajuns «teolog», fiindcă nu mai vorbește despre Dumnezeu din auzite, ci dă mărturie despre Sfânta Treime pe baza intimității sale cu Ea” (p. 166).

      În cadrul gesturilor rugăciunii, părintele Bunge amintește de scularea pentru rugăciune (Luca 22, 46), în picioare sau în mod special în genunchi, ridicarea mâinilor (Ps. 140, 2), a ochilor către cer (Ps. 122, 1), folosirea metaniilor (Ps. 28, 2) și însemnarea cu semnul crucii (Luca 9, 23).

       În încheierea cărții, autorul vorbește de ,,Comoara în vase de lut” (II Cor. 4, 7), a sufletului care are părtășie personală cu Dumnezeu prin convorbirea rugăciunii. De aici și destrămarea și criza credinței: ,,Pierderea acestui «limbaj» conduce de aceea inevitabil la un fel de afazie, adică la incapacitatea de a comunica altora acest «sens» care nu mai este deja experiat în mod existențial. Acest lucru se numește astăzi «ruptură a tradiției»: incapacitatea de a înțelege «limba» Părinților în credință și muțenia în fața copiilor noștri” (p. 233-234).

      Scrisă într-o abordare catehetică, cartea se prezintă într-un veritabil manual de Rugăciune folosind argumentarea scripturistică și patristică. Practicarea credinței este singura șansă de a evita ,,slăbirea” credinței, iar textul acestui volum vine să îmbogățească literatura de specialitate în acest an 2022 dedicat de Patriarhia Română ca An Omagial al Rugăciunii și a Sfinților Isihaști.    


vineri, 28 ianuarie 2022

Cateheză la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

   Vineri, 28 ianuarie a debutat sărbătorirea Sfinților Trei Ierarhi, cu o cateheză susținută la Școala Primară din Sângeorge, organizată cu sprijinul d-nei prof. Maria Miron.

    Cateheza a avut ca temă ,,Botezul – rânduială și semnificații” a fost susținută de preotul Valentin Bugariu și a avut ca suport documentar o expoziție tematică de carte și un film documentar realizat de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

      S-au dezbătut câteva etape ale Tainei Botezului de la pregătirea pentru primirea Sfintei Taine, Exorcismele, unirea cu Hristos, mărturisirea credinței, binecuvântarea și sfințirea apei, Botezul, Mirungerea și Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

vineri, 14 ianuarie 2022

Ziua Culturii Române la Birda

 

   Vineri, 14 ianuarie, a fost sărbătorită Ziua Culturii Române, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

  Momentul literar-artistic a debutat cu slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu și a fost încheiat cu susținerea catehezei ,,Câteva cuvinte religioase din opera unui eminescolog”, de părintele Valentin Bugariu care în pregătirea apercetivă a subliniat: ,,Pe 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Române. Cum data coincide cu data nașterii poetului nostru național, ziua este și un fericit prilej de aniversare a poetului, a omului deplin al culturii românești, cum l-a numit filozoful Constantin Noica, pe poetul Mihai Eminescu. Anul 2022 fiind declarat de Patriarhia Română, Anul Omagial al Rugăciunii, vom încerca să ne apropiem prin intermediul acesteia de lexicul religios a unui eminescolog. Pentru această zi, am ales opera unui lingvist și stilistician român, G. I. Tohăneanu (1925-2008)…”.

     Elevii de la Școala Gimnazială din Birda, pregătiți de prof. Mihaela Coman, titularul Catedrei de Limba Română, au susținut un bogat program literar, în care prin intermediul poeziei lui Eminescu în română, engleză și franceză ni l-au făcut contemporan pe poet și creația sa. Au recitat versuri din lirica emineciană elevii: Bene Izabela, Chereș Maria, Ciuban Ana-Maria, Cocoș Cristian, Damian Alice, Draghici Snejana, Groza Elisa, Kutri Elisa, Lazăr Marina, Liță Rebeca, Marcu Alexandra, Noje Alexandra, Noje Flavia, Partelly Maria și Pojar Sebastian.

     În sprijinul acestei activități a fost organizată o expoziție tematică de carte, iar elevii au dezlegat un rebus cu teme eminesciene și au pregătit un Concurs intitulat ,,Scrisoare Domnului Eminescu” la care au participat 12 elevi. La final a fost urmărit un material dedicat lui Eminescu, care a punctat etapele vieții și operei, precum și principalele monumente dedicate poetului din România.


duminică, 9 ianuarie 2022

,,Bocșa Culturală”, nr. 115 / 2021

 

   A apărut ultimul număr pe 2021 al revistei trimestrale de cultură ,,Bocșa Culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin, publicația, condusă și realizată de Gabriela Șerban, bibliotecar, manager și director al acestei reviste, oferă cititorilor articole, informații, știri, recenzii, rubrici bine statornicite (,,Evenimente”; ,,Să ne prețuim valorile!”; ,,Dascăli de frunte” etc), literatură (poezie, proză și jurnal) tuturor iubitorilor de presă locală.

    Editorialul acestui număr: ,,E vremea colindelor! E vremea faptelor bune”, iscălit de Gabriela Șerban dă tonul realizărilor din orașul de pe Bârzavă. Am reținut din aceste evenimente locale, lansarea de sărbătoarea Sf. Ier. Nicolae al celui de al XIV-lea volum de creație literară religioasă: ,,Gânduri către Dumnezeu” (manager de proiect: Gabriela Șerban). Aceleași harnic și iscusit autor, Gabriela Șerban realizează un medalion închinat unui important lingvist bănățean ,,In memoriam: Prof. dr. Vasile C. Ioniță, un an de neuitare…” (p. 36-37).

 Revista poate fi lecturată accesând link-ul: https://www.facebook.com/groups/817347198338476/permalink/6789640587775744.


,,Gânduri de Crăciun”, 2021

 

   A apărut de Crăciunul anului 2021, un prim număr al revistei Centrului Medical ,,Cristian Șerban” de la Buziaș. O inițiativă insolită pentru o unitate medicală, dar binevenită – cred – pentru medicii și pacienții, care sunt internați aici, pentru educație și recuperare medicală. Dincolo de teama internării, aici găsești o atmosferă familială, plină de căldură și înțelegere, dar și personal dedicat profesiei. Și astfel cred că a apărut și această publicație în 32 de pagini.

    Din sumar am reținut două contribuții iscălite de prof. univ. dr. Viorel Șerban, ,,Istoria Centrului medical «Cristian Șerban»” și ,,Călătorii prin mâl și ceață (fragment de roman)”.

    O rubrică este dedicată educației medicale în paginile ,,Actualități în diabetul zaharat, tip 1”. Avem consemnate și mărturii ale pacienților, de ieri și de astăzi, unii ajunși chiar medici diabetologi. Am reținut sfârșitul unei astfel de mărturisiri care face trimitere la Dumnezeu. Astfel, Camelia: în articolul: ,,Diabetul – inamic sau aliat” ne spune: ,,Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat inţelepciune şi tărie ca să mă pot alia cu această boală şi iată că, după 16 ani de vechime, nu am complicaţii. Cred că o viaţă trăită cu credinţă în Dumnezeu este mult mai adevărată.J᾽᾽(p. 18).

 Publicația poate fi citită accesând link-ul: https://drive.google.com/file/d/1vO5p2AJGBRadqy0iKeKOMpfOVIJHVMX_/view?fbclid=IwAR2CVnDry06lOrvovNrwlCMibAyDQKf1AIqSgahPMC521ORBcNbeWG-RXgI.

 


,,Suflet de copil”, nr. 6 / 2022

 

   Prin intermediul internetului am primit cel mai tânăr număr al unei reviste școlare, ,,Suflet de copil”. Editată de Școala Gimnazială Săcălaz, jud. Timiș, publicația la care trudesc 19 cadre didactice, este coordonată de prof. Manuela Matits, director adjunct al Școlii și totodată redactor principal și graficianul acestui număr.

   ,,Revista Școlii Gimnaziale Săcălaz a izvorât din sufletul de copil al redacției format din cadrele noastre didactice” ne mărturisește în pagina a doua, prof. Manuela Matits.

     Și acest număr, în 48 de pagini ne oferă un sumar bogat și diversificat, bine așezat în pagină și ilustrat cu fotografii de la activitățile didactice și extrașcolare ale elevilor și preșcolarilor.

     Am reținut ,,Pastila de «Limbă» de prof. Ovidiu Pecican și ,,Abateri lingvistice în exprimarea curentă” de prof. Adelina Balintoni. Caleidoscopul bio oferă un articol care face referire la ,,Animale octotite în Banat”, semnat de prof. Laura Argentina Brănescu. Alte două articole ne trimit la o incursiune în trecutul așezării (,,Strămutarea românilor din Săcălaz” iscălit de prof. Filip Raul Ianculescu) și religia românilor (,,Sărbătorile de iarnă la români” de prof. Ramona Onofrei). Tot în cuprinsul revistei se găsesc materiale cu conținut pedagogic și metodic. Amintim aici studiul ,,Metode didactice tradiționale de predare-învățare” semnat de prof. Manuela Matits.

     Copiii îmbogățesc sumarul cu realizările literare în rubrica ce se întinde pe mai multe pagini și botezată ,,Tinere condeie”. Tot aici sunt menționate frumoasele rezultate școlare și extrașcolare obținute.

   Revista poate fi consulatată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/550148998/Revista-Suflet-de-Copil-Online-nr-6.

           


sâmbătă, 1 ianuarie 2022

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2021

   Parohia Birda face parte din parohiile arondate Protopopiatului Deta și este o parohie de categoria a II-a rural, cu biserică parohială, capelă filială, casă parohială, capelă mortuară, două cimitire confesionale și teren arabil. Conform Conscripției parohiale, comunitatea creștin-ortodoxă din parohie numără 209 familii, 160 în parohie și 49 în filie cu 428 credincioși din care în parohie sunt 351 persoane și în filie, 77 persoane.

   Planul cadru al activităților religioase, culturale și filantropice a fost dedicat Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, și a prespus desfășurarea de activități în biserică și on-line prin blogul Parohiei și pagina destinată catehezei intitulată ,,Hristos împărtășit copiilor”.

            Activitatea religios-pastorală:

   În cursul anului, atât în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, cât și în capela filială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au fost oficiate slujbe în Duminici și sărbători, fie cu prilejuri speciale cum a fost Ziua Culturii Române (15 ianuarie), Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), Deportarea în Bărăgan (19 iunie), Ziua națională de conștientizare a violenței împotriva creștinilor (15 august), Duminica românilor migranți (22 august), Începutul anului bisericesc (1 septembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie).

      În cazul praznicelor și sărbătorilor bisericești a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) și Sfânta Liturghie. Iar în Duminici a fost oficiată Vecernia în Ajun, urmată de Utrenie, Sfânta Liturghie și Vecernie (seara).

       Pe timpul Postului Paștilor au fost săvârșite slujbe religioase după cum urmează: Canonul cel Mare (în prima săptămâmă a Postului), Liturghia Darurilor mai înainte sființite (miercurea și vinerea), pomenirea morților și slujba Denilor (14; 16 aprilie și în Săptămâna Mare).

     În Postul Adormirii Maicii Domnului a fost oficiat zilnic slujba Acatistului / Paraclisului Maicii Domnului, în Ajun a fost săvârșit Prohodul Maicii Domnului după Vecernie și înainte de Utrenie.

   Sărbătorirea hramului bisericilor a fost un moment deosebit, la Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie). La aceste prilejuri de îndoită sărbătoare a fost oficiată în Ajun, Slujba Privegherii, urmată în ziua de prăznuire de Acatist, sfințirea apei, Sfânta Liturghie și ritualul Tăierii colacului.

   Sfintele Taine au fost oficiate la cererea credincioșilor. Astfel în parohie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, bianual și o dată în biserica din Sângeorge. Au fost săvârșite 19 Botezuri, 12 în parohie și 7 în filie și 5 Cununii, din care 4 în parohie și una în filie. Tainele Mărturisirii și Împărtășirii au fost oficiate cu precădere în cele patru posturi din timpul anului, dar și de câte ori credincioșii au simțit această nevoie.

  În cadrul ierurgiilor amintim cele legate de sfârșitul trupesc al omului. Au fost prohodiți 22 de credincioși, 17 în parohie și 5 în filie. A fost oficiată ierurgia sfințirii apei la Bobotează și Izvorul Tămăduirii. Cu prilejul Praznicului Înălțării Domnului au fost pomeniți eroii locali la Monumentele din Birda și Sângeorge.

    Slujbă de Tedeum au fost oficiate cu prilejul începerii anului școlar (15 septembrie), de mulțumire la începutul anului bisericesc și civil, și Tedeumul la sărbărori bisericești cu prilejul Zilelor dedicate unirii românilor.

    Pastorația individuală a fost realizată prin intermediul Tainei Spovedanii, dar și prin cele patru vizite pastorale: de Bobotează, Sfintele Paști, Înălțarea Sfintei Cruci și Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

            Activitatea cultural-educativă

    Educația religioasă a fost prezentă la fiecare serviciu religios prin intermediul predicii (omilie, predică tematică și ocazională) dar și prin cateheză.

     La bisericile din Birda și Sângeorge au fost distribuite ,,Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române și revista ,,Învierea” a Arhiepiscopiei Timișoarei. Tot pentru credincioșii din cele două comunități a fost dăruită publicația ,,Arhanghelul, revistă de cultură și religie rurală” în 4 numere. Ultimul număr a adus credincioșilor și un calendar creștin-ortodox de buzunar.

    Au fost realizate momente culturale și educative prin prezentări și expoziții de carte, expoziție de costum popular, poezie, cântec religios și patriotic și film documentar la Ziua Culturii Române, Ziua Unirii Principatelor, Ziua Universală a Iei și Ziua Națională a României. La Sângeorge s-a desfășurat recitalul de colinde destinat copiilor ,,Vin colindătorii cum veneau odată…” ajuns la cea de-a V-a ediție.

       În perioada lunilor ianuarie-martie s-a desfășurat în parohie și în filie Concursul Național Catehetic care a fost realizat în colaborare cu Biserica din Sărcia (Serbia). Proiectul propus de Parohia Birda a obținut Premiul al III-lea la nivel județean.

     În 2  octombrie s-au desfășurat la Birda, Colocviile revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” care a cinstit prin slujbă religioasă și lansare de carte împlinirea a 110 ani de la punerea pietrei de temelie (16 mai 1911) a bisericii din Birda.

 Credincioșii au la dispoziție și o pagină de internet a parohiei, http://parohiaortodoxabirda.blogspot.com pe care au fost stocate în cursul anului 139 de materiale reprezentând știri, fotografii de la activitățile realizate, cuvinte de învățătură, prezentări de carte și revistă religioasă ș. a..

    Tot pentru nevoile credincioșilor au fost realizate cateheze ilustrate care au fost prezentate fie în biserică, fie on-line. Colecția acestor documente poate fi accesată pe site-ul: https://www.scribd.com/search?content_type=documents&page=1&query=valentin%20bugariu&content_types=tops,books,documents&language=0.

  Preotul Valentin Bugariu a reprezentat parohia la realizarea unor emisiuni la Radio Trinitas și la apariția unor publicații eparhiale: ,,revista ,,Învierea” și ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”, alte publicații parohiale și rurale din Banat. Același autor a publicat două volume, unul în calitate de coordonator, Credință. Educație. Tradiție, Editura Eurobit, Timișoara, 2021, 353 p., și al doilea, ca autor, Gătaia. Monografie, ediția a II-a, Editura Sitech, Craiova, 2021, 441 p., și 4 articole: ,,Bucovina și Basarabia în opera lui Mihai Eminescu”, în ,,Învierea”, nr. 638 / 2021, p. 23-26; ,,Diaspora românească din America. Mărturia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, în vol. In honorem Gheorghe Rancu Bodrog 75, Editura Hoffman, Caracal, 2021, p. 234-243; ,,Preotul Arsenie Boca la 111 ani de la naștere”, în ,,Lumina Vieții. Supliment catehetic”, nr. 13; 14; 15; 16 / 2021, p. 4; 3; 5; 2 și în ,,Sfeșnicul”, nr. 2 / 2021, p. 19-22;  ,,Regele Mihai I, un model de credință în Dumnezeu și în neamul său”, în ,,Anghelos”, nr. 64 / 2021, p. 8-9.

Activitatea misionar-filantropică

Credincioșii parohiei au patrticipat la Taina Sfântului Maslu oficiate în parohiile vecine la Berecuța, Gătaia și Voiteg. De asemenea au luat parte la Sfânta Liturghie în Duminica a II-a din Postul Mare, când au fost prezenți la slujba de sfințire a Crucii, care a fost apoi așezată pe turnul clopotniță al bisericii parohiale. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan al Banatului.

La nivel filantropic menționăm faptul că fiecare activitate culturală desfășurată în parohie a avut și un moment filantropic.

Cu prilejul Praznicului Nașterii Domnului prin sprijinul a două asociații din Giroc și din Timișoara au fost distribuite haine, încălțăminte, alimente de bază, dulcuiri, articole sportive pentru 70 de beneficiari.

Activitatea administrativ-gospodărească

 În cursul anului 2021 au fost achiziționate de la Protopopiat și Depozitul de obiecte bisericești, materiile necesare cultului și documentele justificative (vin liturgic, mir, cărbuni, tămâie, lumânări, candele, chitanțiere, ordonanțier de plată) și calendarele creștin-ortodoxe (de perete, buzunar, birou și spirală).

La sfârșit de an în stocul de obiecte mai sunt: 5 cutii cărbuni, 1 cutie tămâie, 6 sticluțe mir, 37, 5 pachete lumănări, 16 cutii candele și 47 calendare perete și un calendar tip broșură.

În cursului anului au fost efectuate lucrări capitale la biserică și întreținere la casa parohială. La biserică a fost refăcut acoperișul turnului bisericii (învelitoare lemnoasă, metalică și cruce), schimbarea ferestrelor din turn (au fost înlocuite cele de lemn cu unele metalice) și lucrări de reparații și zugrăveli interioare și exterioare, precum și montarea unui burlan.

La casa parohială a fost înlocuită copertina ce protejează intrarea în locuință.

Pentru necesități religioase au fost primite (prin donație) o cruce cu postament și două cruci metalice (prin cumpărare) necesare la oficierea ierurgiilor. Tot prin donație au fost primite trei covoare în biserică.

      Activitatea financiară:

 

      La sfârșitul anului, Parohia Birda înregistrează următoarea situație financiară:

      Total venituri: 198.191 lei;

      Total cheltuieli: 187.157 lei;

      Sold: 11.034 lei, din care în casă: 1.910 lei și în bancă: 9.124 lei.

Au rămas statele de plată pentru retribuirea preotului pentru lunile iulie-decembrie 2021 nedecontate din lipsa resurselor financiare.