sâmbătă, 1 ianuarie 2022

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2021

   Parohia Birda face parte din parohiile arondate Protopopiatului Deta și este o parohie de categoria a II-a rural, cu biserică parohială, capelă filială, casă parohială, capelă mortuară, două cimitire confesionale și teren arabil. Conform Conscripției parohiale, comunitatea creștin-ortodoxă din parohie numără 209 familii, 160 în parohie și 49 în filie cu 428 credincioși din care în parohie sunt 351 persoane și în filie, 77 persoane.

   Planul cadru al activităților religioase, culturale și filantropice a fost dedicat Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, și a prespus desfășurarea de activități în biserică și on-line prin blogul Parohiei și pagina destinată catehezei intitulată ,,Hristos împărtășit copiilor”.

            Activitatea religios-pastorală:

   În cursul anului, atât în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, cât și în capela filială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au fost oficiate slujbe în Duminici și sărbători, fie cu prilejuri speciale cum a fost Ziua Culturii Române (15 ianuarie), Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), Deportarea în Bărăgan (19 iunie), Ziua națională de conștientizare a violenței împotriva creștinilor (15 august), Duminica românilor migranți (22 august), Începutul anului bisericesc (1 septembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie).

      În cazul praznicelor și sărbătorilor bisericești a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) și Sfânta Liturghie. Iar în Duminici a fost oficiată Vecernia în Ajun, urmată de Utrenie, Sfânta Liturghie și Vecernie (seara).

       Pe timpul Postului Paștilor au fost săvârșite slujbe religioase după cum urmează: Canonul cel Mare (în prima săptămâmă a Postului), Liturghia Darurilor mai înainte sființite (miercurea și vinerea), pomenirea morților și slujba Denilor (14; 16 aprilie și în Săptămâna Mare).

     În Postul Adormirii Maicii Domnului a fost oficiat zilnic slujba Acatistului / Paraclisului Maicii Domnului, în Ajun a fost săvârșit Prohodul Maicii Domnului după Vecernie și înainte de Utrenie.

   Sărbătorirea hramului bisericilor a fost un moment deosebit, la Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie). La aceste prilejuri de îndoită sărbătoare a fost oficiată în Ajun, Slujba Privegherii, urmată în ziua de prăznuire de Acatist, sfințirea apei, Sfânta Liturghie și ritualul Tăierii colacului.

   Sfintele Taine au fost oficiate la cererea credincioșilor. Astfel în parohie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, bianual și o dată în biserica din Sângeorge. Au fost săvârșite 19 Botezuri, 12 în parohie și 7 în filie și 5 Cununii, din care 4 în parohie și una în filie. Tainele Mărturisirii și Împărtășirii au fost oficiate cu precădere în cele patru posturi din timpul anului, dar și de câte ori credincioșii au simțit această nevoie.

  În cadrul ierurgiilor amintim cele legate de sfârșitul trupesc al omului. Au fost prohodiți 22 de credincioși, 17 în parohie și 5 în filie. A fost oficiată ierurgia sfințirii apei la Bobotează și Izvorul Tămăduirii. Cu prilejul Praznicului Înălțării Domnului au fost pomeniți eroii locali la Monumentele din Birda și Sângeorge.

    Slujbă de Tedeum au fost oficiate cu prilejul începerii anului școlar (15 septembrie), de mulțumire la începutul anului bisericesc și civil, și Tedeumul la sărbărori bisericești cu prilejul Zilelor dedicate unirii românilor.

    Pastorația individuală a fost realizată prin intermediul Tainei Spovedanii, dar și prin cele patru vizite pastorale: de Bobotează, Sfintele Paști, Înălțarea Sfintei Cruci și Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

            Activitatea cultural-educativă

    Educația religioasă a fost prezentă la fiecare serviciu religios prin intermediul predicii (omilie, predică tematică și ocazională) dar și prin cateheză.

     La bisericile din Birda și Sângeorge au fost distribuite ,,Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române și revista ,,Învierea” a Arhiepiscopiei Timișoarei. Tot pentru credincioșii din cele două comunități a fost dăruită publicația ,,Arhanghelul, revistă de cultură și religie rurală” în 4 numere. Ultimul număr a adus credincioșilor și un calendar creștin-ortodox de buzunar.

    Au fost realizate momente culturale și educative prin prezentări și expoziții de carte, expoziție de costum popular, poezie, cântec religios și patriotic și film documentar la Ziua Culturii Române, Ziua Unirii Principatelor, Ziua Universală a Iei și Ziua Națională a României. La Sângeorge s-a desfășurat recitalul de colinde destinat copiilor ,,Vin colindătorii cum veneau odată…” ajuns la cea de-a V-a ediție.

       În perioada lunilor ianuarie-martie s-a desfășurat în parohie și în filie Concursul Național Catehetic care a fost realizat în colaborare cu Biserica din Sărcia (Serbia). Proiectul propus de Parohia Birda a obținut Premiul al III-lea la nivel județean.

     În 2  octombrie s-au desfășurat la Birda, Colocviile revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” care a cinstit prin slujbă religioasă și lansare de carte împlinirea a 110 ani de la punerea pietrei de temelie (16 mai 1911) a bisericii din Birda.

 Credincioșii au la dispoziție și o pagină de internet a parohiei, http://parohiaortodoxabirda.blogspot.com pe care au fost stocate în cursul anului 139 de materiale reprezentând știri, fotografii de la activitățile realizate, cuvinte de învățătură, prezentări de carte și revistă religioasă ș. a..

    Tot pentru nevoile credincioșilor au fost realizate cateheze ilustrate care au fost prezentate fie în biserică, fie on-line. Colecția acestor documente poate fi accesată pe site-ul: https://www.scribd.com/search?content_type=documents&page=1&query=valentin%20bugariu&content_types=tops,books,documents&language=0.

  Preotul Valentin Bugariu a reprezentat parohia la realizarea unor emisiuni la Radio Trinitas și la apariția unor publicații eparhiale: ,,revista ,,Învierea” și ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”, alte publicații parohiale și rurale din Banat. Același autor a publicat două volume, unul în calitate de coordonator, Credință. Educație. Tradiție, Editura Eurobit, Timișoara, 2021, 353 p., și al doilea, ca autor, Gătaia. Monografie, ediția a II-a, Editura Sitech, Craiova, 2021, 441 p., și 4 articole: ,,Bucovina și Basarabia în opera lui Mihai Eminescu”, în ,,Învierea”, nr. 638 / 2021, p. 23-26; ,,Diaspora românească din America. Mărturia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, în vol. In honorem Gheorghe Rancu Bodrog 75, Editura Hoffman, Caracal, 2021, p. 234-243; ,,Preotul Arsenie Boca la 111 ani de la naștere”, în ,,Lumina Vieții. Supliment catehetic”, nr. 13; 14; 15; 16 / 2021, p. 4; 3; 5; 2 și în ,,Sfeșnicul”, nr. 2 / 2021, p. 19-22;  ,,Regele Mihai I, un model de credință în Dumnezeu și în neamul său”, în ,,Anghelos”, nr. 64 / 2021, p. 8-9.

Activitatea misionar-filantropică

Credincioșii parohiei au patrticipat la Taina Sfântului Maslu oficiate în parohiile vecine la Berecuța, Gătaia și Voiteg. De asemenea au luat parte la Sfânta Liturghie în Duminica a II-a din Postul Mare, când au fost prezenți la slujba de sfințire a Crucii, care a fost apoi așezată pe turnul clopotniță al bisericii parohiale. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan al Banatului.

La nivel filantropic menționăm faptul că fiecare activitate culturală desfășurată în parohie a avut și un moment filantropic.

Cu prilejul Praznicului Nașterii Domnului prin sprijinul a două asociații din Giroc și din Timișoara au fost distribuite haine, încălțăminte, alimente de bază, dulcuiri, articole sportive pentru 70 de beneficiari.

Activitatea administrativ-gospodărească

 În cursul anului 2021 au fost achiziționate de la Protopopiat și Depozitul de obiecte bisericești, materiile necesare cultului și documentele justificative (vin liturgic, mir, cărbuni, tămâie, lumânări, candele, chitanțiere, ordonanțier de plată) și calendarele creștin-ortodoxe (de perete, buzunar, birou și spirală).

La sfârșit de an în stocul de obiecte mai sunt: 5 cutii cărbuni, 1 cutie tămâie, 6 sticluțe mir, 37, 5 pachete lumănări, 16 cutii candele și 47 calendare perete și un calendar tip broșură.

În cursului anului au fost efectuate lucrări capitale la biserică și întreținere la casa parohială. La biserică a fost refăcut acoperișul turnului bisericii (învelitoare lemnoasă, metalică și cruce), schimbarea ferestrelor din turn (au fost înlocuite cele de lemn cu unele metalice) și lucrări de reparații și zugrăveli interioare și exterioare, precum și montarea unui burlan.

La casa parohială a fost înlocuită copertina ce protejează intrarea în locuință.

Pentru necesități religioase au fost primite (prin donație) o cruce cu postament și două cruci metalice (prin cumpărare) necesare la oficierea ierurgiilor. Tot prin donație au fost primite trei covoare în biserică.

      Activitatea financiară:

 

      La sfârșitul anului, Parohia Birda înregistrează următoarea situație financiară:

      Total venituri: 198.191 lei;

      Total cheltuieli: 187.157 lei;

      Sold: 11.034 lei, din care în casă: 1.910 lei și în bancă: 9.124 lei.

Au rămas statele de plată pentru retribuirea preotului pentru lunile iulie-decembrie 2021 nedecontate din lipsa resurselor financiare.