vineri, 14 ianuarie 2022

Ziua Culturii Române la Birda

 

   Vineri, 14 ianuarie, a fost sărbătorită Ziua Culturii Române, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

  Momentul literar-artistic a debutat cu slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu și a fost încheiat cu susținerea catehezei ,,Câteva cuvinte religioase din opera unui eminescolog”, de părintele Valentin Bugariu care în pregătirea apercetivă a subliniat: ,,Pe 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Române. Cum data coincide cu data nașterii poetului nostru național, ziua este și un fericit prilej de aniversare a poetului, a omului deplin al culturii românești, cum l-a numit filozoful Constantin Noica, pe poetul Mihai Eminescu. Anul 2022 fiind declarat de Patriarhia Română, Anul Omagial al Rugăciunii, vom încerca să ne apropiem prin intermediul acesteia de lexicul religios a unui eminescolog. Pentru această zi, am ales opera unui lingvist și stilistician român, G. I. Tohăneanu (1925-2008)…”.

     Elevii de la Școala Gimnazială din Birda, pregătiți de prof. Mihaela Coman, titularul Catedrei de Limba Română, au susținut un bogat program literar, în care prin intermediul poeziei lui Eminescu în română, engleză și franceză ni l-au făcut contemporan pe poet și creația sa. Au recitat versuri din lirica emineciană elevii: Bene Izabela, Chereș Maria, Ciuban Ana-Maria, Cocoș Cristian, Damian Alice, Draghici Snejana, Groza Elisa, Kutri Elisa, Lazăr Marina, Liță Rebeca, Marcu Alexandra, Noje Alexandra, Noje Flavia, Partelly Maria și Pojar Sebastian.

     În sprijinul acestei activități a fost organizată o expoziție tematică de carte, iar elevii au dezlegat un rebus cu teme eminesciene și au pregătit un Concurs intitulat ,,Scrisoare Domnului Eminescu” la care au participat 12 elevi. La final a fost urmărit un material dedicat lui Eminescu, care a punctat etapele vieții și operei, precum și principalele monumente dedicate poetului din România.