joi, 16 iunie 2022

,,Arhanghelul”, nr. 2 (42) / 2022

 

   A apărut cel de-al doilea număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda pe anul 2022. Editată de Asociația ,,Arhanghelul”, publicația a ajuns la 42 de numere realizate trimestrial din 2012 și până în prezent.

    În sumarul revistei, două articole scot în priveliște sărbătorirea Anului Omagial al Rugăciunii și Anul Comemorativ al Sfinților Isihaști, în Patriarhia Română, este vorba de ,,Editorialul” ,,Despre rugăciune în vremea noastră” (p. 1; 10) iscălit de preotul Valentin Bugariu și ,,Isihasmul românesc” semnat de preotul Gabriel Băican de la Parohia Bazoșu Vechi.

  Tot în cuprinsul revistei întâlnim rubricile permanente: ,,Documentar” care propune o continuare a studiului ,,Actualitatea îndemnului: ‹‹Înapoi la Sfinții Părinți!››”, realizat de părintele lect. univ. dr. Marius Florescu de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara; ,,Pagini de literatură” cu serialul ,,Monografia existenței umane în romanul românesc interbelic” de prof. Manuela Matits, directorul Școlii Gimnaziale Săcălaz, jud. Timiș. Tot în acest număr iubitorii de istorie locală găsesc o prezentare de carte, în fapt o monografie și cronica activităților parohiale ale parohiei Birda.

       Copiii din Birda și Sângeorge au dat viață paginii destinate lor, ,,Tinere condeie” cu contribuțiile personale care au participat la un Concurs de eseu religios local în cadrul Proiectului Național Catehetic închinat Rugăciunii și care a fost recompensat cu un onorant loc II la nivel eparhial (județean). În această pagină au publicat elevii Marcu Alexandra, Noje Flavia și Damian Alice de la Școala Gimnazială din Birda sub îndrumarea prof. Mihaela Coman, coordonatorul secțiunii literare al Concursului ,,Rugăciunea noastră” realizat în parohia Birda.

     Revista poate fi lecturată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/578554737/Arhanghelul-Nr-42-2022.