vineri, 24 iunie 2022

Ziua Universală a Iei la Birda

 

   În fiecare an la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se amintește de Ziua Universală a Iei.

     Sărbătoarea creștină a debutat în Ajun cu Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavriil” din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda. În ziua cinstirii Sfântului Proroc Ioan a fost oficiată Sfânta Liturghie, în biserica parohială, cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda.

     Cuvântul de învățătură a fost susținut de către P. C. Părinte Valentin Bugariu care a expus importanța cinstirii Sfântului Proroc pentru creștinătate, amintind de vechimea creștinismului popular al străromânilor care a creștinat vechile sărbători ale autohtonilor. Două momente din vechea istorie a creștinismului sunt amintite în această zi: Sfântul Niceta de Remesiana (338-420), cel care a predicat Evanghelia și la daco-romanii din nordul fluviului și Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în 1415 de la Cetatea Albă în cetatea de scaun a Moldovei.

       Calendarul creștin-ortodox amintește în ziua de astăzi de sărbătoarea Sânzienelor care potrivit calendarului popular marchează ziua solstițiului de vară când înflorește planta ce-i poartă numele. Potrivit aceluiași calendar, Sânziana bagă bob spicului de grâu, dă miros plantelor de leac, vindecă bolile și suferințele oamenilor, apără holdele de grindină, furtuni și vijelie.

         La momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.

        Și în anul acesta a fost sărbătorită Ziua Universală a Iei care a fost purtată de credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. Prin amabilitatea elevei Denisa Peia a fost prezentată o colecție de costume populare.

        La finalul Sfintei Liturghii a fost sfințit un nou rând de veșminte donat Sfintei Biserici din Birda de familia Daniela și Ion Matei împreună cu copiii Ionela, Sebastian și Ovidiu.

      Tot cu acest prilej a fost prezentat nr. 42 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Revista va rămâne pentru cei interesați de astfel de scriitură în bisericile din Birda și Sângeorge.