joi, 16 iunie 2022

,,O lume amețitor de tristă”

 

   Joi, 16 iunie, cu începere de la orele 18,00, a avut loc într-un spațiu neconvențional ,,La Colț - Bistro & Cofetărie & Gelaterie”, lansarea cărții poetului Ioan Palici, O lume amețitor de tristă, Editura Diacritic, Timișoara, 2020, 65 pagini.

    Amânată de pandemia de coronavirus, placheta de poezie este acum lansată, cu participarea autorului, a profesorului universitar Marcel Tolcea, poetului Adrian Bodnaru, scriitorului Marian Oprea și profesorului Herbert Weissmann. Au fost prezenți profesori, bibliotecari, ingineri, economiști, preoți, precum și alți iubitori de poezie.

     Într-un cuvânt introductiv prof. Marcel Tolcea a rememorat timpul începuturilor didactice de la Gătaia, când împreună cu autorul plachetei de poezie, Ioan Palici au împărțit cărțile, berea, muzica. Pentru vorbitor centrul lumii este locul unde sunt oamenii dragi. Paradoxul este că publicul larg nu cunoaște scriitorii din imediata lor apropiere. Și totuși, Ioan Palici este cunoscut prin publicarea unui volum la prestigioasa editură Cartea Românească din București și colaborarea cu revista de cultură trimișoreană ,,Orizont”.

     Poetul Ioan Palici se înscrie în generația anilor '80, în care poezia este dominată de prezentarea realității de lângă noi. Volumul acum prezentat trădează o inadaptare față de lume.

      Au citit poezii atât autorul, cât și Marcel Tolcea care i-a îmbiat pe cei prezenți cu stihurile poemului Ceas obosit:

,,plutim dezlănțuiți între lumi diferite

și ne hotărâm greu

în ce parte apasă dorința

apoi e teama

că nu reușim vreodată

alegerea potrivită

parcă viața s-ar înghesui

într-o încăpere largă

deschizi geamurile și lumina

dezvăluie întortocheate traiectorii

fire adunate în uriașe noduri

cu sclipiri palide

iar ceasul ticăie obosit

apoi un înger indiferent

așezat într-un colț ferit de lumină

desface palmele

oferind calea”.

          Biserica a fost prezentă la această lansare de carte prin P. C. Părinți Călin Negrea (parohia Gătaia) și Valentin Bugariu (parohia Birda).