luni, 20 iunie 2022

Pelerinaj de o zi în Serbia

 

   Sâmbătă, 18 iunie, în organizarea Parohiei Berecuța, s-a realizat un pelerinaj de o zi la câteva biserici reprezentative din Belgrad și Vârșeț și câteva obiective istorice din Serbia.

        După 53 de ani de la apariția celebrului volum Belgradul în cinci prieteni (1969) al poetului Nichita Stănescu, un grup mai mare de prieteni din Berecuța, Birda, Deta, Gătaia, Sângeorge, Rovinița Mare și Voiteg au plecat spre țara vecină pentru a se bucura de priveliștea orașului de pe Dunăre, străjuit odinioară de Iancu de Hunedoara în veacul al XV-lea.

        S-au făcut opriri la bisericile reprezentative ale orașului: catedrala Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, catedrala Sfântul Sava, biserica rusă, biserica militară și cea a Cuvioasei Parascheva, iar la reîntoarcerea în țară s-a făcut un popas la Mănăstirea Mesici de lângă Vârșeț. Pe lângă lăcașele de cult au fost clipe în care pelerinii au văzut diverse monumente, clădiri (cea a Parlamentului, a fostului Palat Regal, a Bibliotecii Naționale), dar și cetatea medievală a orașului Kalemegdan.