sâmbătă, 24 septembrie 2022

,,Arhanghelul”, nr. 43 / 2022

 

   De curând a apărut nr. 43 al revistei de cultură și religie rurală, ,,Arhanghelul” din Birda. Un sumar bogat și diversificat introduce cititorii în omagierea Rugăciunii și comemorarea Sfinților Isihaști prin Editorialul ,,Poezia religioasă a lui V. Voiculescu” și primul articol al rubricii ,,Restituiri”, ,,Renașterea isihastă în Țările Române” iscălite de preoții Valentin Bugariu, respectiv Cristian Băican de la parohia Bazoșu Vechi, protopopiatul Timișoara II.

    Părintele lect. univ. dr. Marius Florescu în rubrica ,,Documentar” continuă cercetarea științifică dedicată actualității Sfinților Părinți pentru zilele noastre, iar prof. Manuela Matits prezintă un nou episod dedicat romanului Răscoala în articolul ,,Monografia existenței umane în romanul românesc interbelic” găzduit de ,,Pagina de literatură”.

   Tot în sumar regăsim pagina de memorialistică semnată de prof. Iosif Marius Circa, cu ,,Amintirile unui colonist din Gătaia”.

    Copiii au contribuit la realizarea rubricii ,,Tinere condeie”, de astă dată elevele Kutri Elisa, Ciuban Ana-Maria și Pomuț Roxana sub coordonarea prof. Mihaela Coman și-au împărtășit trăirile sub genericul ,,Rugăciunea în ochi de copil”.

        Cronica parohială în două pagini încheie acest număr al revistei.

 Publicația poate fi citită în întregime accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/590263728/Arhanghelul-2022-nr-43-2022.


duminică, 18 septembrie 2022

Cerc pastoral-misionar în parohia Pădureni

 

   În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci s-au desfășurat lucrările Cercul pastoral-misionar nr. 2, din protopopiatul Deta. Lucrările desfășurate sub conducerea Preaonoratului Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei au avut loc în biserica ortodoxă din parohia Pădureni. Au participat P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Călin Negrea (parohia Gătaia), Florin Groza (parohia Jebel), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Dragan Giorgiev (parohia Voiteg).

      Referatul cu tema ,,Sfântul Simeon Noul Teolog. Viața și opera” a fost pregătit și susținut de P. C. Părinte Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului. În cuprinsul lucrării, conferențiarul a creionat coordonatele biografice și literare ale Sfântului Simeon, accentuând învățătura despre rugăciune și darul lacrimilor.

      Au existat câteva luări de cuvânt din partea participanților, astfel P. C. Părinte Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia a vorbit despre trăirea rugăciunii în monahism și P. C. Florin Groza de la parohia Jebel a precizat despre însemătatea participării la rugăciunea euharistică a creștinilor în biserica parohială.

       Părintele protopop Ciprian Boșca a accentuat despre importanța Isihasmului în zilele noastre.

     În partea a doua a lucrărilor Cercului s-au dezbătut probleme practice ce vizează oficierea Sfintelor Taine.


Festivalul Internațional "Seri Culturale la Pădureni"

 

Festivalul Internațional "Seri Culturale la Pădureni", Ediția a IV-a s-a desfășurat în perioada 17-18 septembrie 2022. Festivitatea de premiere a avut loc în data de 17 septembrie 2022 la Biserica Parohiei Ortodoxe din Pădureni-Timiș.

A fost oficiată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învățătură din partea Părintelui dr. Valentin Bugariu. Apoi au fost decernate premiile acestei ediții. Marele Premiu Simion Pițu - Andrei Fischof, Marele Premiu Anișoara Odeanu - Proză - Adrian Lesenciuc, Marele Premiu Teodora Tudoroniu Coșbuc - Poezie - Oana Boc, Premiul Cultural Teologic Artistic Petru Arnăutu - Alin Trifa, Premiul Cultural Teologic Preot Râta - Pr. dr. Valentin Bugariu, Premiul Cornelia Caragea - Oana Vrînceanu, Premiul Stela Cornelia Iovița - Adriana Ioana Lăcătuș, Premiul Ilie Voina - Cristian Kakasi.

Diplomele au fost înmânate de domnul dr. Victor Constantin Măruțoiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Președintele Juriului. Festivalul are loc cu susținerea Primăriei Pădureni, a domnului Primar Dorin Ignuța și a Parohiei  Pădureni, Preot Paroh Sebastian.




vineri, 16 septembrie 2022

Lansare de carte la Birda

 

   În 16 septembrie a fost sărbătorită revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, din Birda printr-o activitate religios-culturală organizată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

  Aniversarea a debutat prin oficierea slujbei Tedeumului de mulțumire de către P. C. Părinți Iliia Pavlovici-Pătruț (parohia Mașloc), Călin Negrea (parohia Gătaia) și Valentin Bugariu, parohul locului.

  După otpustul slujbei religioase, părintele Valentin Bugariu, redactor-șef al publicației ,,Arhanghelul” a rostit un cuvânt de bun venit participanților din localitate, din Timișoara și din județele Caraș-Severin și Timiș. Vorbitorul a prezentat revista, precum și publicațiile care au însoțit revista în cei zece ani de apariție: Colecția Arhanghelul în cinci volume, cercetarea de istoria presei: Biserică și presă în Banat (2015), tomul omagial Arhanghelul – 5 ani în slujba comunității parohiale (2017), lucrările simpozionului organizat cu prilejul împlinirii a 110 de ani de la ridicarea bisericii parohiale: Credință. Educație. Tradiție (2021) și prezentul volum care marchează împlinirea a 10 ani de presă sătească la Birda și Sângeorge: Arhanghelul. 10 ani în slujba comunității parohiale, Editura Sitech, Craiova, 2022, 277 p..

       Au felicitat revista mai mulți colaboratori și cititori. Șirul acestora a fost deschis de prof. Sofia Mihaela Coman de la Școala Gimnazială din Birda care a vorbit de rolul revistei în comunitatea rurală spunând: ,,În mediul rural, acolo unde oamenii au mai puțin acces la evenimentele culturale, acolo unde interesele oamenilor sunt de altă natură, inițiativa părintelui, susținută de munca neobosită, este una salutară”. Tot de la Școala din Birda, prof. Germer Hilde a punctat misiunea revistei: ,,Arhanghelul” – revistă trimestrială de cultură și religie rurală, realizată cu pricepere și talent de către un colectiv de redacție dedicat, împlinește 10 ani de la prima apariție. De 10 ani este sursă de informare pentru locuitorii comunei Birda dar și pentru cititorii de pe alte meleaguri, odată cu apariția revistei în format electronic. Prin diversitatea subiectelor abordate, atenta documentare, prin ilustrațiile de calitate grafică remarcabilă, revista „Arhanghelul” își găsește locul binemeritat în galeria publicațiilor de acest gen”.

    Prof. Iosif Marius Circa a prezentat o recenzie amănunțită a volumului lansat acum. După prezentarea capitolelor, vorbitorul a încheiat cu ,,Cronica parohială” din ultimii cinci ani ai parohiei Birda: ,, ,„Cronica parohială” , se întinde pe un spațiu de 80 de pagini, cu referire doar la ultimii cinci ani, o adevărată broșură cu informații concrete și chiar detaliate. Este un jurnal al întregii vieți parohiale de la Birda. Vă rog, să citiți, măcar selectiv, și vă veți încărca pozitiv sufletul cu un belșug de activități: concursuri de religie (20), concurs de toacă (2), pelerinaje (5), participări și organizări de întâlniri ale Forumului publiciștilor bănățeni (11), lansări de cărți (8), comemorări și pomeniri ale unor personalități (22), prezența activă la simpozioane (6), împărtășiri ale copiilor (14), sărbători religioase și naționale ale neamului (27), unele secondate de concerte în parcul bisericii, donări de rechizite pentru elevii din parohie (9), recitaluri de colinde (5), sfințiri (3), inaugurări (2), activități catehetice cu copiii (numeroase), daruri de sărbători (5), taina maslului (10) și multe, multe alte acțiuni. Rămâi impresionat de volumul mare de activițăți cu rol educativ, formativ săvârșite de acest supraom. Te întrebi de unde atâta energie, atâta pasiune și atâta dragoste pentru credință, cultură, neam, țară și limbă!...”.

      Au mai luat cuvântul dl. Ghiță Blejușcă, secretarul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, care s-a oprit asupra volumelor de popularizare dedicate Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și pictorului Filip Matei; Prof. Ioan Traia care a prezentat cărțile tipărite de redactorul-șef al revistei ,,Arhanghelul”; Prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, cunoscutul etnolog bănățean a făcut vorbire despre însemnătatea revistei ,,Arhanghelul” în cuprinsul literaturii bănățene.

     Eleva Flavia Noje de la Școala Gimnazială din Birda printr-o intervenție simțită a împărtășit celor prezenți despre participarea sa la prima lansare de carte.

    La final, părintele Valentin Bugariu a mulțumit colaboratorilor, cititorilor, elevilor și profesori și credincioșilor prezenți pentru această sărbătoare oferită revistei ,,Arhanghelul” și prin intermediul acesteia comunității parohiale și filiale din Birda și Sângeorge.

 

 

 

 


joi, 15 septembrie 2022

Proiect filantropic în parohia Voiteg

 

   Ajuns la cea de-a patra ediție consecutivă, proiectul ,,Școala, poarta spre un viitor educat” a fost realizat și anul acesta prin grija P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul bisericii cu hramul ,,Sfântul Mc. Gheorghe”, din Voiteg.

     Anul acesta din fondurile proprii ale parohiei și din sponsorizări, cu sprijinul Parohiei ,,Sf. Ier. Andrei Șaguna” din Emden, Germania au fost echipate 35 de ghiozdane pentru elevii claselor 0-8.

  Pentru clasele primare au fost oferite caiete, instrumente de scris și alte materiale didactice.

        


Omagierea lui Avram Iancu la Sângeorge, jud. Timiș



   La 15 septembrie a fost sărbătorit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda.

    În ziua sărbătorii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din filia Sângeorge.

     După otpustul Sfintei Liturghii a fost organizată o cateheză cu tema: ,,150 de ani de la înveșnicirea lui Avram Iancu”. Cateheza ilustrată și expoziția de carte au fost pregătite de către P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului.

   De-a lungul catehezei au fost subliniate principalele etape ale cronologiei vieții și luptei revoluționarului pașoptist, elemente din viața și opera prof. Silviu Dragomir, principalul monograf a lui Avram Iancu, dar și legăturile celor doi cu Banatul.

   La această activitate au fost prezenți elevii Școlii Primare din Sângeorge îndrumați de prof. Maria Miron și credincioși din filie.


vineri, 9 septembrie 2022

Hramul bisericii de la Voiteg

 

   La Praznicul Nașterii Maicii Domnului, în fiecare an, se organizează Ruga Comunei Voiteg. Ceremonialul Rugii a fost deschis prin rugăciune comună, prin oficierea Sfintei Liturghii în dimineața zilei și de slujba Tedeumului de mulțumire pentru binefacerile aduse de Dumnezeu comunității locale. Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Radu-Mihai Codreanu de la parohia Folea și Ic. Dragan Giorgiev, parohul locului.

 Printr-un cuvânt de învățătură, părintele paroh Dragan Giorgiev a vorbit de importanța Praznicului și mijlocirea Maicii Domnului în sărbătorirea hramului bisericii.

    Colacul hramului a fost pregătit și apoi tăiat de nașii Casian și Mihaela Leonte. 

  Cu acest prilej au fost prezente oficialități locale: Dl. Pop Niculae Ioan, primarul Comunei Voiteg, consilieri locali, mai mulți credincioși.


Simpozion Partoș – Istorie

 

      În organizarea Mănăstirii Partoș s-a desfășurat vineri, 9 septembrie a. c., un simpozion cu tema ,,Partoș – Istorie”, care își propune dezvelirea unor aspecte din trecutul localității și a vetrei monahale.

      Manifestarea a fost găzduită de sala ,,Banatul” a complexului monahal și a fost moderată de către P. Cuv. Arhim. Simeon Stana, starețul mănăstirii și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

    Starețul mănăstirii a rostit un cuvânt de bun venit. Domnul Lucian Trifonescu, primarul Comunei Banloc a prezentat satul aparținător comunei, Partoș ca o localitate cu valori comunitare întreținute de Mănăstirea de aici.

       Șirul comunicărilor a fost deschis de comunicarea ,,Mănăstirea Partoș – dovezi arheologice” alcătuită de dr. Luminița Munteanu-Dumitriu care și-a închinat lucrarea memoriei Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae. Lucrarea prezentată înșiruie descoperirile făcute în vatra satului: locuințe de tip bordei, 25 de morminte în cimitir, ansamblul monahal din veacul al XV-lea.

        Prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, muzeograf și harnic monograf a prezentat comunicarea ,,Mănăstirea Partoș”. Rod al unei fecunde documentări din care a izvodit volumul: Partoș. Contribuții monografice (2018), lucrarea prezintă date legate de așezarea topografică a mănăstirii, hramul și rostul mănăstirii de-a lungul timpului, personalități ecleziale care au trecut prin această mănăstire, elemente de artă bisericească.

      Preotul dr. Valentin Bugariu a susținut comunicarea ,,Viața Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” în cuprinsul căreia a vorbit de problema canonizării Sfântului, izvoarele și lucrările care-l menționează pe Sfântul Iosif, dezvoltarea cultului și viața ierarhului bănățean.

     Domnul Dan Radosav, cunoscut jurnalist și manager al Muzeului Satului Bănățean, a scos în priveliște importanța unui simpozion istoric pentru localitatea Partoș și a detaliat etapele elaborării Monografiei Partoșului a cărei co-autor și este.

        Prof. univ. dr. Doru Radosav de la Universitatea clujeană a susținut referatul ,,O nouă cronologie a Mănăstirii Partoș” în care folosindu-se de precauția metodică prezintă principalele izvoare ale mănăstirii: istorice, arheologice și ficționale. Autorul propune ca an al întemeierii vetrei monahale anul 1290, un an acreditat prin tradiția locului.

        La final au urmat discuțiile libere care au vizat temele susținute cu acest prilej.

            

joi, 8 septembrie 2022

Hramul bisericii ortodoxe din Birda

 

Cu prilejul Nașterii Maicii Domnului, biserica ortodoxă din Birda și-a sărbătorit hramul. Prăznuirea a debutat în Ajun cu Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) săvârșită de către P. C. Părinți Călin Negrea de la parohia Gătaia și Valentin Bugariu, parohul locului.

În ziua sărbătorii a fost oficiat Acatistul Nașterii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie și ritualul tăierii colacului de către părintele Valentin Bugariu. La momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele paroh care a scos în relief importanța hramului pentru comunitatea parohială de astăzi și contribuția clericilor și credincioșilor din trecut la temeluirea actualei biserici a satului.

După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba de tăiere a colacului, împreună cu nașii hramului, Ionela și Sebastian Matei și credincioșii prezenți.

La final a fost prezentat numărul 43 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.

 


luni, 5 septembrie 2022

Debut de An școlar la Birda și Sângeorge

 

   În dimineața zilei de 5 septembrie a fost deschis în mod festiv un nou an școlar în toate unitățile școlare din România. Școlile din Birda și Sângeorge și-au primit elevii. Emoția și bucuria revederii după vacanța cea mare, întâlnirea cu profesorii, precum și noul format al anului școlar au fost tot atâtea motive care i-au ținut pe elevii din toate clasele atenți și interesați în cea dintâi oră a anului școlar 2022-2023.

    Festivitatea de deschidere la Școala Gimnazială din Birda a avut loc în prezența elevilor, profesorilor, oficialităților locale, personalului nedidactic, părinților și a debutat prin primirea de la Grădinița cu Program Normal din Birda a celei mai fragede clase a Școlii.

       După intonarea Imnului de Stat, a urmat slujba Tedeumului, oficiată de P. C. Părinte Valentin Bugariu de la Parohia Birda și apoi cuvântul de bun venit al d-nei prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda care a mulțumit Autorităților Locale pentru grija arătată școlilor și grădinițelor de pe raza comunei. Vorbitorul a prezentat apoi structura anului școlar, precum și profesorii care vor propune diferitele discipline.

        La Școala Primară din Sângeorge a fost săvârșită slujba Tedeumului de la început de an școlar, iar d-na prof. Maria Miron a rostit cu cuvânt de bun venit elevilor și părinților prezenți

joi, 1 septembrie 2022

Limba română sărbătorită la românii din Serbia

 

    Pe 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române. Inițiată în 1990 sub genericul ,,Limba noastră cea română” la Chișinău în Basarabia, sărbătoarea amintește de un pilon al identității românilor Limba Română. Anul acesta, în organizarea Asociației Românilor Independenți din Serbia și găzduirea Școlii de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori ,,Mihailo Palov” din Vârșeț a fost omagiată printr-un spectacol de poezie și cântec Limba Română.

       De organizare și de desfășurarea spectacolului s-au ocupat Fam. Elena și Dorinel Stan care și-au primit goștii din localitățile românești din Voivodina și Valea Timocului pe care i-a întâmpinat cu o vorbă bună,  cu o expoziție de pictură și grafică, artizanat și un spectacol pregătit de copiii români din Serbia.

       La această manifestare cultural-spirituală a fost prezent Exc. Sa. Dinu Gheorghe, Consulul României la Vârșeț care a fost primit tradițional cu pâinea și sarea românilor.

         În debutul spectacolului, dl. Dr. Dorinel Stan a vorbit de genericul acestei manifestări intitulat ,,Limba română ne unește”. Consulul României la Vârșeț, Dinu Gheorghe a felicitat pe organizatorii și participanții la acest eveniment de suflet. Părintele Emanuel Tăpălagă, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix a citit mesajul Preasfințitului Ieronim Crețu, ierarhul titular al Eparhiei în care s-a amintit de rolul Bisericii Ortodoxe Românești în păstrarea, cultivarea și valorificarea Limbii Române prin slujire liturgică și producții tipografice.

         Au  luat cuvântul și alți colaboratori ai organizatorilor: Daniel Manda de la Consiliul Național Român din Serbia, Ioan Ciama, președintele Organizației ,,Avram Iancu” din Timișoara, prof. Dalia Cârstea, Inspector General al Județului Olt, Ioan Birda, președintele Organizației Românilor din Balcani.

        Au fost răsplăți pentru sprijinirea Limbii Române în Serbia, 22 de persoane printr-o plachetă Dl. Dinu Gheorghe, Consulul român din Vârșeț și prin diplome profesori, învățători și membrii în diferite organizații românești. În șirul celor premiați îi amintim pe Conf. univ. dr. Virginia Popovici, Conf. univ. dr. Brândușa Juica de la Novi Sad, Prof. univ. dr. Marinel Negru de la Belgrad, prof. Traian Trifu-Căta (Petrovasâla).

        Programul destinat sărbătorii a fost pregătit de copiii și tinerii de la primele clase și sfârșind cu anii de facultate și care au fost instruiți de dăruiții profesori de la școlile românești din Voivodina. Au fost interpretate poezii din literatura română începând cu Ienăchiță Văcărescu și continuând cu Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Corneliu Vadim Tudor, Mihai Duțescu, dar și poeme originale ale unor elevi. Poezia a fost continuată prin cântec acompaniat la diferite instrumente, iar la final Ansamblul ,,Mândrulițele de la Olt” a încântat auditoriu printr-un program deosebit.

      Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat a fost reprezentată prin prof. Ioan Traia, președintele Asociației și prof. Gheorghe Rancu. Ec. Petru Opruț și preotul Valentin Bugariu.