marți, 23 mai 2023

Conferința preoțească de primăvară în protopopiatul Deta

 

   Marți, 23 mai a fost organizată prima conferință preoțească, pe anul 2023, în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, din orașul Deta.

  Conferința a debutat în prezența P. S. Paisie Lugojeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și a P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, cu participarea clericilor din parohiile zonei Deta și a celor cu atribuții misionare.

         Lucrările conferinței au fost precedate de slujba Tedeumului, oficiată de P. C. Pr. Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Ionuț Mania (parohia Liebling) și Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea). Cuvântul de învățătură ocazionat momentului a fost pregătit de către preotul Radu-Mihai Codreanu care a împărtășit celor prezenți din învățăturile Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325) cu o privire specială asupra datei sărbătoririi Paștilor. Predica a beneficiat de o solidă argumentare patristică, cu referiri la Părinții Patericului.

         Referatul conferinței cu tema ,,Anul omagial al pastorației vârstinicilor” a fost susținut de către P. C. Părinte Nicolae Achim Miloș, de la parohia Denta. În cuprinsul conferinței, vorbitorul folosindu-se de o argumentare biblică și patristică a expus importanța vârstnicilor pentru comunitate, cu referiri speciale la activitatea filantropică dedicată acestei categorii de vârstă, a Bisericii Ortodoxe Române, prin diferite instituții și servicii inițiate.

         În partea a doua au urmat au vorbit pe tema conferinței P. C. Părinți Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Gheorghe Florea (parohia Ghilad), Georgian Popovici (parohia Stamora Germană), Mihail Ursu (parohia Macedonia), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Ciprian Ene (parohia Cebza), Marius Crăciunescu (parohia Clopodia), Petru Achim (parohia Banloc), Oliviu Crișan (parohia Șipet), Daniel Groza (parohia Petroman), Florin Groza (parohia Jebel) și Emanuel Popescu (parohia Ciacova). Fiecare dintre cei care au vorbit au adus diverse îmbunătățiri în ceea ce privește pastorația vârstnicilor, de la inițiative educative la cele filantropice.

        După încheierea lucrărilor conferinței a fost sfințit de către P. S. episcop-vicar Paisie Lugojanul sediul Protopopiatului Deta care a fost supus unor lucrări de modernizare.