duminică, 7 mai 2023

Cerc misionar în parohia Colonia Gătaia

 

În Duminica a IV-a după Paști, s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, din parohia Colonia Gătaia, prima întâlnire pe acest an, a Cercului al II-lea misionar din cadrul Protopopiatului Deta.

Lucrările Cercului au debutat cu rostirea rugăciunii și au fost conduse de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei.

Referatul întâlnirii dedicat Anului pastorației vârstnicilor, a fost pregătit și prezentat de către P. C. Părinte Iulian Popa, parohul locului.

În cuprinsul referatului, părintele conferențiar a vorbit despre importanța valorificării bătrânilor în cadrul rugăciunii publice a Bisericii de enorie. De remarcat a fost bogata documentare biblică, patristică, precum și cea interdisciplinară (psihologică, medicală). Vorbitorul a accentuat traumele vârstei a treia: marginalizarea, excluderea și a oferit și remediile împotriva acestora, prin întărirea sentimentului religios prin participarea activă la slujbele bisericești.

Au participat la această întâlnire preoții din acest Cerc misionar: Ioan Babun (parohia Sculea), Florin Groza (parohia Jebel), Valentin Bugariu (parohia Birda), Oliviu Crișan (parohia Șipet), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Ilie Radu (parohia Cerna), alături de enoriașii din Colonia Gătaia, Petru Olariu și Ioan Minda.

Cei doi enoriași au vorbit despre bătrânețe, ca un timp propice slujirii lui Dumnezeu în cadrul bisericii parohiale.

În partea a doua a întâlnirii au fost discuții pe marginea referatului susținut, în care participanții au subliniat câteva aspecte: bătrânețea aduce cu sine o așezare, temperație, un timp acordat nepoților, un anumit sens dat de Dumnezeu vârstei ș. a..

Concluziile au fost formulate de către P. On. Părinte Protopop care a apreciat această întâlnire, precum și referatul prezentat, o întâlnire a împărtășirii experienței de viață.

 Următoarea întânire a Cercului va avea loc în toamnă în parohia Liebling.