vineri, 28 aprilie 2023

Cateheză dedicată Anului Omagial în parohia Colonia Gătaia

   Vineri, 28 aprilie, cu începere de la orele 17,00, a fost susținută o cateheză, în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, din parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta.

     Cateheza cu tema ,,Vârstnicii în viața comunității parohiale” a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Iulian Popa, parohul locului, și s-a adresat grupei de cateheză formată din copii și tineri. Fiind o grupă diferențiată de vârstă, preotul catehet a lucrat pe două nivele, în momentul expunerii, cei mici au realizat în culori chipuri de bătrâni.

  În susținerea catehezei ilustrate cu ajutorul calculatorului, au fost realizate mai multe diapozitive care au format lecția pregătită. După predarea câte unei secvențe, preotul Iulian Popa s-a folosit de metoda interogativă, fixând astfel prin întrebări și răspunsuri, noile învățături predate copiilor.

      De remarcat a fost bogata documentare biblică și patristică a catehezei, precum și cunoștințe interdisciplinare, dar și din învățăturile practice ale Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan care îndemna într-o ocazie: ,,Să nu-i trimitem triști pe cei vârstnici în Rai”.

        Biserica oferă și locul și spațiul în care cei bătrâni își găsesc menirea, un loc împotriva uitării și abandonului, a regăsirii utilității de odinioară a celor trecuți de vârsta pensionării. În concluzie, părintele Iulian Popa a vorbit de două remedii în cazul vârstnicilor: Mângâiere și îngrijire.

         Cu acest prilej au fost prezenți clericii din grupa de cateheză Sud-Est din cadrul Protopopiatului Deta condus de P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și compusă din P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Adrian Cohuț (parohia Percosova) și Iulian Popa, gazda acestei cateheze demonstrative.