vineri, 28 aprilie 2023

,,Sărcia”, nr. 60 / 2023

 

A apărut nr. 60, al revistei Bisericii Ortodoxe din Sărcia, filia parohiei Toracu Mare, din Episcopia Daciei Felix. Realizată de un inimos colectiv de redacție, publicația oferă sărcinenților din vatra satului, din diaspora, dar și iubitorilor de presă sătească ,,pagini de cultură, tradiție și spiritualitate”, așa cum a fost botezată revista.

Sumarul deosebit de interesant se deschide cu un ,,Editorial”, iscălit de părintele ic. Stavr. Cristian Popi, ,,Hristos – adevărata fericire” (p. 1-2). Tot de interes bisericesc este articolul ,,Hramul bisericii Sf. Mare Muc. Dimitrie din Sărcia”, semnat de Lucian Moșescu jr., redactorul șef al revistei și care ilustrează o pagină a ospitalității românilor din Sărcia față de frații lor din România.

Tot din cuprins am aflat cu tristețe de plecarea din această lume a iscusitului poet Pavel Pancaricean-Lonti și căruia îi sunt dedicate o pagină din poezia proprie și un cuvânt de evocare iscălit de Lucian Moșescu jr..

Aflăm de astă dată cu bucurie de aprecierea unui alt om al culturii românești, Iancu Murărescu surprins în trei materiale, atât acasă, la Radio Novisad și în scrisorile prietenilor.

O pagină deosebită dedicată trecutului este realizată prin articolul ,,Sărcia la 690 de ani”, o filă din arhivele județului Zrenianin.

Cronica evenimentelor ne arată lucrări de iluminare a bisericii din Sărcia, păstrarea tradiții creștinești prin ,,Colinde de Crăciun”, participarea la Festivalul Poeziei în grai la Bocșa (cronică de Valeri Moșesku) și alte prezențe și activități.