sâmbătă, 8 aprilie 2023

Lansare de carte la Deta

 

   Sâmbătă, 8 prier, a avut loc în orașul Deta, un eveniment religios-cultural dedicat prof. Iosif Marius Circa, de către colaboratorii apropiați și a acestora din urmă către dascălul și publicistul amintit.

      Manifestarea a debutat cu slujba Tedeumului de mulțumire, oficiată de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Ciprian Blagoe (parohia Deta) și Valentin Bugariu (parohia Birda), iar răspunsurile liturgice au fost date de P. C. Părinte Dragan Giorgiev (parohia Voiteg).

     În partea a doua a întâlnirii a fost lansat volumul Cugetări foarte târzii, 2022, 289 p., iscălit de prof. Iosif Marius Circa, redactor-șef adjunct al revistei ,,Vatra Satului” din Ferendia, jud. Timiș.

         Volumul amintit, însoțit de o generoasă expoziție de carte, reviste și manuscrise ale autorului, sau în cuprinsul cărora și-a așternut contribuțiile a fost cunoscut publicului în sala mică a Căminului Cultural din orașul Deta.

       Moderatorul aceste întâlniri a fost muzeograful Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat care a vorbit despre lansarea de carte ca un eveniment în lumea satului, apreciind faptul că fără steag de cultură, poporul nu e decât o gloată, steagul – potrivit lui Nicolae Iorga – unește, edifică.

        Ec. Petru Roman, primarul Orașului Deta a rostit un cuvânt de bun venit participanților și a apreciat Cugetările... izvorâte din experiența de viață a autorului și care sunt de apreciat prin argumentarea textului și naturalețea scrisului.

         Preaonoratul Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei a elogiat elanul prof. Iosif Marius Circa pentru carte și limba română.

        Preotul dr. Valentin Bugariu în intervenția ,,Un autor statornic într-un nou volum” a prezentat volumul acum lansat. Cartea oferă celor interesați o solidă bucată din preocupările și trăirile unui dascăl și publicist bănățean, o ilustrare a trecerii prin timp, dublată de o metodologie științifică, în care autorul citează în sprijinul celor afirmate, se folosește de genurile stilului publicistic (atât de rar întrebuințate), dar și de solidele cunoștințe de bază din orizontul limbii române.

         Vorbitorul a oferit din partea Parohiei Birda și a revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” o ,,Diplomă de Excelență” pentru întreaga activitate publicistică.

       Preotul Dragan Giorgiev, fost paroh în Ferendia, localitate socotită de prof. Iosif Marius Circa, locul Nunții mele a apreciat pilda vie oferită de distinsul dascăl, o veritabilă candelă aprinsă în slujirea Limbii Române.

         În încheiere, prof. Iosif Marius Circa, autorul volumului a rostit un cuvânt de mulțumire în care a precizat faptul că Limba este cea mai scumpă carte a boierimii, iar cărțile odată tipărite nasc oameni și oferă cititorilor sufletul autorului la vedere.

         Au mai vorbit în scurte alocuțiuni prof. Gheorghe Lungu, col (retr.) Ștefan Tat, apoi participanții au primit cărți cu autograf și s-au întreținut cu autorul.