luni, 24 aprilie 2023

,,Viața românească” nr. 3 / 2023, 128 p.

 

De curând a apărut un nou număr al revistei ,,Viața românească” a Uniunii Scriitorilor din România. Fondată în anul 1906 revista -și cu acest din urmă număr- reușește să ofere cititorului un orizont doldora de creații literare (poezie și proză), cronică literară, dramatică și plastică, opinii, prezentări de carte, toate reunite în jurul unui ,,Remember” dedicat lui Nichita Stănescu și iscălit de profesorul Ion Pop (,,Nichita Stănescu, un ‹‹metodician al delirului››”, p. 3-7) care amintește în descendența propriei monografii Nichita Stănescu și măștile poeziei (1980) de sensul cuvintelor din poezia lui Nichita în care ,,Cuvântul e, desigur, în acest univers, agentul dinamizator fundamental, într-un orizont infinit și indefinit al Sensului, niciodată static, care cheamă necontenit la încercări de aproximare” (p. 4).

Poezia este reprezentată prin creația lui Adrian Popescu, Flavia Adam, Eugenia Țarălungă și Mihaela Oancea. Din lirica celui dintâi poet am reținut poemul Arca, un poem-manifest închinat trudei, a efortului depus în făurirea unui ideal:

,,Cei mai mulți îl credeau cel puțin dus,

se apucase să înfiripeze o corabie

uriașă între coline. Cioplea grinzile,

le îmbina, trudea greu până la apus.

Chila navei se întindea peste arie.

Lumea cumpăra, vinde, se distra,

se ducea la muncă în țări străine.

Noe se spetea la visul lui, ce creștea,

câte puțin în fiecare zi, cum crește

un copil în pântecul mamei, bine.

Uita adeseori să mănânce cu ai lui,

și doar de sărbători mai lăsa truda,

îl usturau ochii, în palme-i intrase

smoala cu care-și călăfătuise golul.

Câte așchii sub unghii: Urme de cui” (p. 8).

Tot din sumar m-am oprit la recenzia criticului literar Ion Bogdan Lefter și dedicată volumului profesorului Alexandru Ruja: Cercul literar de la Sibiu. Destine frânte – destine împlinite (Editura Muzeul Literaturii Române, 2020). Autorul prezintă  capitolele consacrate profesorilor de la Universitatea din Timișoara, Eugen Todoran (1918-1997) și Deliu Petroiu (1922-2008).

Prin acest nou număr, revista oferă o panoramă completă a creației literare în special și artistice în general.