marți, 6 iunie 2023

Anul cultural Ciprian Porumbescu în parohia Birda

 

   Prin hotărârea Parlamentului României, anul 2023 a fost declarat ,,An cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”. În biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda a fost organizată o activitate religios-culturală dedicată compozitorului bucovinean Ciprian Porumbescu, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la trecerea la cele veșnice în 6 iunie 1883. A fost aleasă această biserică și datorită faptului că o parte din enoriașii de astăzi ai satului au ca obârșie natală Șipotele Sucevei, satul în care în urmă cu 170 de ani s-a născut cunoscutul compozitor.

      Activitatea de omagiere a compozitorului Ciprian Porumbescu a fost compusă dintr-o slujbă de pomenire oficiată de către P. C. Părinte Călin Negrea, de la Parohia Gătaia, care împreună cu copiii din grupul catehetic a participat la această oră de rugăciune, cateheză, audiție muzicală și film artistic.

        La această cateheză au participat preșcolarii și școlarii din Sângeorge însoțiți de prof. Maria Miron, prof. Daiana Curea și prof. Doru Popa. Elevii de la Școala Primară din Sângeorge îndrumați de prof. Maria Miron au realizat o planșă tematică dedicată lui Ciprian Porumbescu. Despre alcătuirea planșei a vorbit eleva Nițulescu Ionela, care a prezentat și un scurt medalion biobibliografic închinat celui omagiat.

      Cateheza dedicată vieții și creației lui Ciprian Porumbescu a fost alcătuită și prezentată de P. C. Părinte Valentin Bugariu care a ilustrat cateheza cu trei materiale muzicale: creațiile ,,Tatăl nostru” și ,,Balada pentru vioară și pian” și fragmentul sărbătoririi hramului Mănăstirii Putna din anul 1873 din filmul artistic ,,Ciprian Porumbescu”.

       De-a lungul expunerii, preotul Valentin Bugariu a vorbit de locul și timpul nașterii, educația școlară și universitară, participarea la lupta de emancipare națională a românilor bucovineni prin Societatea Studențească ,,Arboroasa” a tinerilor români din Cernăuți, activitatea didactică și dirijorială de la Brașov și prezența compozitorului în Banat. În ceea ce privește creația muzicală au fost identificate melodiile religioase pentru coruri bărbătești și mixte, cele patriotice, opereta ,,Crai Nou” și muzica de cameră.

    În încheiere a fost scoasă în evidență contribuția lui Ciprian Porumbescu la trezirea conștiinței naționale în Bucovina, dar și dezvoltarea culturii muzicale românești, prin preluarea creației sale de diversele coruri din România și chiar dincolo de hotarele patriei. În toamnă va fi organizată o activitate dedicată domnitorului enciclopedist Dimitrie Cantemir în biserica din Birda.