luni, 26 iunie 2023

Lansare de carte la Sânmihaiu Român

 

   În organizarea Parohiei Ortodoxe Sânmihaiu Român, în parteneriat cu Primăria Comunei și Școala Gimnazială din localitate s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Școlii de Vară în 26 iunie 2023.

       Activitatea educativă coordonată de P. C. Părinte dr. Dan D. Gîrjoabă, preot slujitor al parohiei sus amintite a debutat cu o slujbă de Tedeum în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” oficiată de P: On. Părinte Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I și P. C. Părinți Pompiliu Rediș, parohul locului și Dan D. Gîrjoabă.

    Printr-un cuvânt de bun venit părintele coordonator a adus aminte celor prezenți de faptul că anul acesta s-au împlinit 690 de la atestarea documentară a localității, iar anul viitor se vor împlini 250 de ani de la zidirea bisericii ortodoxe din comuna Sânmihaiu Român. Părintele i-a felicitat pe cei prezenți dl. Viorel Mărcuți, primarul Comunei, preoții din localitate, P. C. pens. Ioan Brânzei, Arhid. Ioan Radu, cei din parohiile vecine, direcțiunea Școlii, profesorii implicați și elevii care s-au înscris la această activitate.

     În biserica a fost lansat volumul Hristos în mijlocul nostru! Conștiința credinței și credința conștiinței, Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2023, 118 p.. Iscălită de către părintele Dan D. Gîrjoabă, cartea oferă celor interesați un mic catehism realizat după o vrednică documentare și trecută prin experiența pastorală a autorului.

    Protopopul Zaharia Pereș a scos în evidență atât calitățile scriiturii (accesibilitate, grafică și tehnoredactare de calitate), cât și învățăturile care se desprind din sumar și anume un capitol de Dogmatică care ne vorbește de cunoașterea lui Dumnezeu sub diferitele forme.

       Dl. Primar Viorel Mărcuți a vorbit despre parteneriatul dintre Comunitatea Locală și Biserică pusă în slujba cetățenilor localității.

       Părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda l-a prezentat pe autor din ipostaza de publicist rural, părintele Dan D. Gîrjoabă fiind membru în Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat, creator al revistei parohiale ,,Anghelos” dar și autor a patru volume de meditații creștine.

     Părintele Sașa Iasin de la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara care a apreciat bogatul conținut biblic și patristic al cărții.

      Despre autor și volum au mai vorbit părintele Ioan Brânzei și ziaristul și poetul Nicolae Toma, cel care a îngrijit acest volum și care a împărtășit celor prezenți credința potrivit căreia Cartea este o oază de lumină.

     Participanții în grija organizatorilor s-au mutat pentru celelalte activități în Parcul de agrement ,,Plaja Nouă” din localitate. Aici s-au desfășurat celelalte activități: un Work-shop susținut de prof. Paula Pereș, o cateheză dedicată Sfântului Stelian pregătită de prof. Adina Albai, o activitate sportivă și una muzicală propuse de prof. Viorel Iuga, prof. Sergiu Groze și prof. Mariana Manea. Preoții Vasile Balogh, Marius Rumega și Dan D. Gîrjoabă au oferit două cateheze dedicate muzicii bisericești de strană din Banat, privită din perspectivă artistică și istorică.

       La final organizatorii au oferit participanților diplome.