joi, 28 martie 2024

Activități religioase desfășurate în Săptămâna Verde la Sângeorge și Birda

 

   Activitățile planificate pentru Săptămâna Verde au debutat cu vizionarea filmului documentar ,,România neîmblânzită” (2018) pentru elevii clasei a IV-a, la Școala Gimnazială din Birda. Același fim, împreună cu o selecție de fotografii din ecosistemul acvatic și terestru au fost proiectate în 28 martie, la Grădinița și Școala cu clasele I-IV, din Sângeorge, jud. Timiș.

   Pentru elevii clasei a VII-a de la Școala din Birda, a fost pregătită cateheza ilustrată cu tema: ,,Ecologia văzută prin ochii credinței”, de către preotul Valentin Bugariu, parohul bisericii din Birda.

     Structurată în 33 de diapozitive, cu text și imagine, cateheza încearcă să lămurească principalele teme ale Ecologiei, dar și ofensiva împotriva mediului desfășurată de-a lungul timpului și consecințele care se pot vedea și astăzi.

    În cadrul cercetării teologice s-a dezvoltat ,,Ecoteologia”. Un profesor de teologie român socotea ,,păcatul... o profanare a creației, o smulgere a omului din mediul înconjurător, prin schimbarea terenului agricol în terenuri industriale și militare, prin poluarea solului și apelor, prin aglomerarea populației...”.

        Sursa principală a îmbolnăvirii naturii o constituie poluarea, care duce la dezechilibre catastrofale. După o statistică, 4 din 10 copaci sunt bolnavi, iar aproape 2 sunt grav bolnavi. Poluanții din atmosferă sunt răspunzători de apariția și întreținerea bolilor: dureri de cap, amețeli, somnolență, greață, aritmii, perturbări ale sistemului nervos. Pulberile minerale din insecticide și detergenți sunt vinovate de apariția rinitelor acute, traheite, astm, conjunctivite, urticarii ș. a..

       Poluații cu acțiune infectantă dezvoltă bolile infecțioase: tusea convulsivă, rujeola, rubeola, variola, gripa, guturaiul etc.. Apa poluată aduce alte boli: febra tifoidă, dizenteria, poliomielita, tulburări metabolice. După cercetări mai noi, metalele grele și substanțe precum cromul, nichelul, beriliul, asbestul sunt cancerigene. Doar fumatul este responsabil pentru 48% din totalul formelor de cancer, nu numai de cancer pulmonar.

     Biserica prin rugăciune și cercetare teologică încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul planetei albastre, care după opinia prof. Marian Niță suferă: ,,Sângele ei..., contaminat, și-a schimbat pe ici pe colo, culoarea, iar vâscozitatea lui s-a modificat, unele vase sanguine s-au necrozat”.

      Aceste două activități au fost posibile cu sprijinul prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda, prof. Daiana Curea, prof. Maria Miron și prof. Germer Hilde.