sâmbătă, 23 martie 2024

,,Arhanghelul”, nr. 49 / 2024

 

A apărut nr. 1 (49) / 2024, al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, din Birda, jud. Timiș. Într-un cuprins de 24 de pagini, publicația oferă cititorilor în cele opt rubrici pagini de credință, literatură și istorie orală și locală, precum și activitățile desfășurate în parohia Birda și filia Sângeorge din județul Timiș.

Editorialul acestui număr ilustrează ,,Raportul de activitate al Parohiei Birda pe anul 2023” care a fost întocmit de către preotul Valentin Bugariu, parohul locului.

Rubrica ,,Valori poetice” înfățișează alți noi patru psalmi versificați de către poetul Eugen Dorcescu din Timișoara.

Paginile de ,,Restituiri” sondează istoria orală în ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia” de prof. Iosif Marius Circa și istoria învățământului bănățean, în ,,Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității românești bănățene” de prof. dr. Virginia Ardelean.

Cea de-a treia rubrică a revistei propune trei articole care fac trimitere la ,,Ofranda de cântec sau cântecul de pomană” iscălit de către prof. univ. dr. Dumitru Jompan (p. 7-9); ..Corul din Babșa” de Ioan Ionescu (p. 10-12) și ,,Comunitatea din Bazoșu Vechi – arc peste timp” de preot Cristian Gabriel Băican (p. 12).

,,Pagini de literatură” prezintă o continuare a studiului prof. Manuela Matits, ,,Monografia existenței umane în romanul românesc interbelic”, cu trimiteri la operele scriitorilor Ionel Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu și Mircea Eliade (p. 13-14).

Două rubrici invită pe cititori în atmosfera bisericească, ,,Cateheza” realizată de prof. Gavril Ioan Georgiu, cu tema ,,Exegeza pericopei evanghelice din Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci” (p. 15-16) și semnificația Anului omagial din Patriarhia Română în meditația ,,De ce sunt eu bolnav? Un posibil răspuns din învățătura și practica Bisericii” realizată de preotul Valentin Bugariu.

Cronica parohială de-a lungul a șase pagini (p. 19-24) încheie acest număr.

Revista poate fi găsită la bisericile din Birda și Sângeorge sau on-line accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/716303100/Arhanghelul-nr-49-2024.