marți, 26 mai 2015

O carte ,,deschisă”: Cugetări mai târzii (întâlniri de suflet, nunți de vis și reportaje), Editura Sitech, Craiova, 2015. de prof. Iosif Marius Circa

Parcurgând în creionul în mână textul prezentului volum alcătuit de venerabilul profesor Iosif Marius Circa am putut lesne observa contribuția deosebită a autorului care consemnează fapte cotidiene înțesate însă de maxime, sentințe de viață și mărturisiri făcute în chip realist de către un iubitor de frumos care este nimeni altul decât autorul.
Despre dascălul Circa știu puține, în parte din primul volum Cugetări târzii imprimat în 2013 din care am aflat că a fost profesor și apoi director al Școlii din Ferendia (1965 -1973) apoi profesor de limba și literatura română la Liceul din Deta până la pensionarea survenită în 2004. Personal am avut bucuria de a-l cunoaște în biserica din Colonia Gătăii, locul de baștină al autorului. Am aflat de faptul că este un om atașat valorilor religioase, membru în mai multe legislaturi a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei, forul legislativ al acestei instituții bisericești. Prin preocupările scriitoricești a contribuit în mod esențial la creșterea valorică a două publicații parohiale din această zonă: ,,Lumină lină” de la Gătaia și ,,Arhanghelul” din Birda. De la înființare este membru activ al Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat condusă cu atâta pricepere de prof. Ioan Traia.
Prezentul volum imprimat la presigioasa Editură Sitech din Craiova este structurat în patru capitole: 1. Niciodată toamna n-a fost mai frumoasă”; 2. Întâlniri cu școlari de suflet; 3. Iubirea (într-o căsătorie) nu se garantează, se întreține, se păstrează; 4. Cu condeiul prin locurile dragi, la rându-le împărțite în mai multe subcapitole. La acest conținut bogat se adaugă o ,,Prefață” iscălită de muzeograful Ioan Traia, un ,,Argument” al autorului și la final câteva imagini care ajută mai bine la înțelegerea textului, toate însumând 220 de pagini.
Aceste contribuții înșiruite în volum sunt în fapt articole, comunicări științifice și reportaje care au apărut în revista ,,Vatra satului” dar și în alte publicații și volume. Ele sunt rodul trudei profesorului Circa prin care dă mărturie asupra trecerii timpului. Dădea cineva o defințiție meseriei de dascăl care se potrivesc ca o mănușă autorului acestei cărți: ,,ea presupune o veșnică ‹‹ucenicie››, care, pe lângă alte mai prețioase însușiri, o are și pe aceea că-ți întreține o dublă iluzie: aceea că ești încă util și încă… tânăr”[1].
Argumentul și definția cărții sunt cheia de înțelegere a întregului volum: ,,Consecvent principilor mele, mă raportez mereu trecutului și deschid ușa viitorului și, astfel trăiesc profund prezentul, pe care zilnic îl înfrumusețez cu parfumul de demult, pregătind un mâine mai prosper. […] Cartea, în drumul sinos al vieții, este ca un anotimp. Este ca dogoarea plăcută a soarelui văratic și ca natura însuflețită a primăverii cu verdele ei tămăduitor și liniștitor sau ca blana cojocului de iarnă care-ți încălzește sufletul plin de promoroacă, dar, mai ales, ea poate fi asemuită cu o toamnă înmiresmată și roditoare, de pe fruntea căreia înlăturăm vălul galben și mohorât al frunzelor obosite”[2].
Catedra, școala și elevii sunt valorile profesorului Circa. Acest lucru decurge din nostalgia amintirilor ,,filoane trainice în cristalizarea personalității” (p. 33). Un solid capitol din volum este închinat elevilor din Deta la absolvire apoi la reîntâlnirile de zece, douăzeci, treizeci în final la treizeci și cinci ani. Aceste momente sunt presărate cu maxime cum ar fi cea a filosofului Seneca dă o sentință valabilă și astăzi: ,,Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm”. (p. 52), dar și cu mărturii ale deascălului mulțumit de ,,misia” sa: ,,Câteodată, meditând la soarta omului de la catedră, de azi, mă simt satisfăcut că am putut, în vremea noastră, să modelăm caractere și suflete și să ne împlinim nobila misiune de dascăli. Azi, chiar dacă aș mai fi provocat, n-aș putea să fac educație umană, ci doar una ‹‹mecanică›› și am nici crezul, și nici pregătirea pentru asta. Viața și timpul vor discerne…” (p. 70).
Iubirea umple cu unde de lumină și speranță al treilea capitol. Acest fragment este dedicat cununiilor la care autorul a luat parte, la cald după o expresie jurnalistică. Sunt descrise aceste momente ,,de vis” în cele mai mici detalii, până chiar la reținerea unei invitații în care ni se spune: ,,Unde vei merge tu, ̸ Acolo voi merge și eu. ̸ Unde vei locui tu, ̸ Acolo voi locui și eu ̸ Și nimeni nu mă va despărți de tine ̸ Decât moartea”. (p. 91). Autorul întărește aceste mărturisiri cu o credință personală: ,,Argumentul principal și credibil este acela că omul nu este numai trup, ci trup și suflet, și, când doi oameni se unesc, ei se unesc și sufletește”. (p. 86). O mărturie solidă în motivarea Tainei Cununiei astăzi când tot mai mulți tineri aleg libertinajul și nu rânduiala familială.
Ultimul capitol este dedicat reportajului. Din aceste însemnări ne-am oprit la două pe care le-am considerat definitorii pentru toate celelalte. Primul îl reprezintă ,,Aspecte de factură culturală oglindite în revista ‹‹Vatra satului›› din Ferendia”. Aflăm din conținutul acestei însemnări un fapt important: ,,Colectivul de redacție al periodicului ‹‹Vatra satului›› și-a orientat tematica spre domenii de mare interes pentru săteanul acestui început de mileniu. Sunt predominante cele de factură culturală care, nu informează, ci sensibilizează cititorul, îl marchează sentimental dezvoltând sau consolidând în sufletul acestuia patriotismul și starea de românitate într-un context, atât de controversat, al globalizării”. (p. 154-155). Sunt înșiruite apoi contribuțiile istorice ce fac referire la vatra Ferendiei iscălite de istoricul Ioan Traia, apoi cea a dlui ing. Mircea Miloia care a publicat Monografia satului alcătuită de învățătorul confesional Achim Miloia care a fost dascăl în sat timp de peste 23 de ani. Din această lucrare aflăm spre exemplu de evenimentul trecerii prin Ferendia a împăratului Iosif al II-lea în 13 aprilie 1773.
Ferendia este locul de naștere al dr. Ioachim Miloia, ,,fruntaș al culturii bănățene” (N. Iorga), ,,glas din Banat” (G. Călinescu) în fond un erudit cărturar care după studii la București și Roma a ajund director al Muzeului Bănățean, prim-director al Direcției Arhivelor Regionale Banat și șeful Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice din Banat. Satul îi cinstește astăzi memoria, Școala Primară având numele ,,Dr. Ioachim Miloia”. (p. 157-158).
O altă personalitate reprezentativă este Vasile Marcu, ,,Gazda Vesa” cum a rămas în amintirea ferengienilor. Acesta a contribuit la ridicarea școlii, a ctitorit o capelă în cimitir, a înființat o fundație care avea menirea de a ajuta copiii nevoiași să-și continue studiile, lăsându-și întreaga avere consătenilor săi. (p. 158).
Prin condeiul iscusit al prof. Circa avem materiale grupate sub titlul ,,Ferendia-evocări”. Din cadrul acestora aflăm de participarea tinerilor din localitate în doi ani, 1973 și 1976 în cadrul fanfarei unite Ferendia – Lățunaș, ,,singura formație țărănească din județ” (p. 161) la Festivalul portului, cântecului și dansului timișan la Valea lui Liman.
Al doilea reportaj, în fapt un medalion biografic este închinat unei personalități eclesiastice locale, preotul Traian Olde, ,,model de bunătate și generozitate pentru enoriași” (p. 168). Din cronologie aflăm că și tatăl, George Olde a slujit în comună din 1907 până în 1945 când a trecut în veșnicie. Fiul Traian a funcționat între 1933 – 1945 capelan, deci asistent, iar apoi titular până la pensionare. (p. 169).
Toate acestea și desigur multe altele le găsim în carte. Felicităm călduros pe autor pentru osteneală depusă și îl rugăm totodată să dea luminii tiparului alte ,,bucăți de suflet” din ,,Jurnalul intim” pe care îl deține de peste 50 de ani. Un ultim argument pentru lectura cărții ni-l oferă autorul prin gura unui prezentator T.V.: ,,Am ajuns să trăim vremurile când știm să zburăm ca păsările, să înotăm ca peștii, dar am uitat să trăim ca oamenii”. (p. 71). Rândurile acestei cărți ne reînvață să trăim frumos, să ne bucurăm de eternitatea clipei.
În încheiere accentuăm cuvintele lui Arghezi care ,,plinesc” emoția amintirilor profesorului Iosif Marius Circa:
,, Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis”[3].





[1] G. I. Tohăneanu, Lampa de lângă tâmplă, Editura Amphora, Timișoara, 2005, p. 5.
[2] Iosif Marius Circa, Cugetări mai târzii (întâlniri de suflet, nunți de vis și reportaje), Editura Sitech, Craiova, 2015, p. 11; 17.
[3] Tudor Arghezi, ,,Ex libris” din vol. Cuvinte potrivite (1927).