marți, 26 mai 2015

,,Sărcia”, anul XXI, mai, 2015, nr. 32

Am primit prin intermediul domnului Iancu Murărescu, redactor-responsabil al publicației ,,Sărcia”, periodic editat de Biserica Ortodoxă Română din Sărcia, Voivodina ultimul număr al revistei. 
În 12 pagini ni se propune spre lectură câteva materiale intersante. Șirul acestora este dechis de părintele paroh Cristian Popi cu ,,Învierea Domnului nostru Iisus Hristos - Bucuria sufletelor noastre”. (p. 1).
Pagina a doua este consacrată vieții Parohiei. De aici aflăm prin intermediul lui Pavel Pancaricean - Lonti, președintele Consiliului Parohial, ,,De la Biserica noastră”: ,,Prin intermediul Consiliului Parohial în anul 2014 s-au efectuat câteva lucrări la biserica noastră precum și la casa parohială. La biserică s-a reparat paratrăsnetul, s-a renovat masa sfântă din altar, s-a pus gardul (cu care s-a încheiat îngrăditul terenului bisericii). La casa parohială s-a făcut o nouă fațadă, urmând ca anul acesta să se repare acoperișul și altele. […]”. (p. 2).
Din pagina următoare aflăm de două sărbători ale spiritualității sărcinențe: ,,20 de ani ai publicației noastre ‹‹Sărcia››” de Iancu Murărescu: ,,Să ne amintim că primul număr al publicației noastre a apărut în martie 1995, deci s-au împlinit 20 de ani de la începuturi. În primul număr se spune, pe lângă altele: ‹‹Vrem să fie o publicație unde vom scrie […]  despre noi, românii sărcinenți și legat de noi ... Vrem să rezistăm, vrem să ne respectăm neamul››. […] Sărcia se distribuie gratuit românilor din sat, dar și în străinătate, la sărcinenți sau cunoscuți. Bani pentru poștă, pregătirea computerizată și tipar asigurăm de la oamenii de bine din SUA și nu numai, dar și la ‹‹Tibiscus››, Comunitatea Românilor din Iugoslavia (în trecut), de la Consiliul Național Român... Sărcia apare, în general, în 12 pagini, format A4, într-un tiraj de 300 exemplare”.
Al doilea material, un interviu realizat de Ioan Baba cu poetul și traducătorul Ion Miloș la 85 de ani. Aflăm o mărturisire a autorului ajuns în iarna vieții: ,,[…] acum apare tristețea fiindcă înaintând cu anii, constat că nu mai intru în viață, ci mă îndepărtez de ea... și este greu, foarte greu să te îndepărtezi de viață, fiindcă mai ai, și ai vrea să faci (mă gândesc dacă ești creator) cât mai multe în această viață și dintr-o dată vezi că nu mai ai timp.  […]”. (p. 3).
Revista mai cuprinde: știri din sat, poezie, cronică culturală și parohială.
Publicația poate fi consultată la biblioteca parohială!