luni, 25 mai 2015

,,Vatra satului” – 10 ani de apariție neîntreruptă



Sâmbătă, 23 florar cu începere de la orele 1100 în biserica parohial cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Ferendia, Timiș s-au aniversat 10 ani de apariție neîntreruptă a periodicului local ,,Vatra satului”. Evenimentul cultural a debutat cu slujba Te-Deum-ului oficiată de către preoții: Ioan Marcu, fost slujitor al altarului bisericii din Ferendia, actualmente paroh în Sculea; Dragan Giurgiev, parohul locului și Valentin Bugariu de la parohia Birda. Cuvântul de învățătură a aparținut preotului Marcu care a scos în relief faptul că ,,vorbele rămân neputincioase în fața faptelor” indicând prin acesta apariția și dezvoltarea publicației locului.
            În cuvântul de bun venit domnul prof. Ioan Traia, redactorul - șef al revistei a spus printre altele: ,,Au trecut 10 ani de existență a periodicului local ,,Vatra satului” din Ferendia, un eveniment cultural unic în viața comunității și cu intense reverberații spirituale pentru fiii băștinași conștienți de generoasa deschidere spre cultură a unui sat bătrân, marginalizat și aproape scos din timpul istoriei”.
Al doilea vorbitor a fost domnul Valeriu Filipac, primarul comunei Jamu Mare care a felicitat revista și colectivul de redacție pentru reușita publicistică care contribuie la renașterea spirituală a satului Ferendia, localitate aflată în componența comunei Jamu Mare.
Profesorul Iosif Marius Circa, redactor - șef adjunct al ,,Vetrei” ferengiene consideră publicația a fi ,,o undă de lumină”. Din prezentare am reținut un fragment semnificativ al genezei: ,,Nucleul generator al acestor acte de cultură este format din intelectuali de marcă (profesori, medici, ingineri, economiști, preoți etc.), oameni care îndrăgesc condeiul reportericesc, adică toți aceia care au de spus ceva, care au încrustate în cugetare misiunea de a rosti adevărul și dorința de a fixa pe hârtie timpul pentru prezent și pentru eternitate”.
Au mai vorbit în partea introductivă: conf. univ. dr. Ioan David care a oferit mai multe volume imprimate în cadrul Editurii David Press Print, profesorului Ioan Traia în semn de apreciere și dr. Doru Sinaci care a dezvăluit un fapt extraordinar: înființarea Astrei arădane unde printre membrii fondatori îl regăsim pe neobostitul cercetător al trecutului bănățean, prof. Ioan Traia.
Partea întâia a lucrărilor a fost consacrată lansării unui prim volum: Cugetări mai târzii, 220p., iscălit de prof. Iosif Marius Circa. Cartea a fost prezentată de prof. Ioan Țirca printr-o emoționantă mărturie și preotul Valentin Bugariu. Cel din urmă a accentuat următoarele: ,, Parcurgând în creionul în mână textul prezentului volum alcătuit de venerabilul profesor Iosif Marius Circa am putut lesne observa contribuția deosebită a autorului care consemnează fapte cotidiene înțesate însă de maxime, sentințe de viață și mărturisiri făcute în chip realist de către un iubitor de frumos care este nimeni altul decât autorul”. Ca supremă răsplată a muncii scriitoricești am aflat de la domnul Petre Roman, primarul Detei de decernarea anul acesta a titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului, venerabilului profesor.
În parte a doua a evenimentului a fost lansată o a doua carte Cuibul cu șapte fețe de Marcel Sămânță. Autorul, fiu strălucit al satului, scriitor și jurnalist de referință dă luminii hârtiei acest volum de poezie care a fost bine primit de cei doi recenzori: prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu și conf. univ. dr. Ioan David.
La final profesorul și muzeograful Ioan Traia a mulțumit tuturor celor prezenți, colectivului de redacție al revistei încheind cu credința continuării misiunii periodicului ca mesager al satului către locuitori, către cei plecați și către toți iubitorii de frumos.
În cadrul Căminului Cultural din localitate a avut loc o agapă pregătită pentru goști de către membrii colectivului de redacție și familiile lor.