joi, 7 mai 2015

,,Tohăneanu – 90. Medalion comemorativ”


În organizarea Primăriei Comunei Birda și a Parohiei Ortodoxe Române din localitate pe 7 mai 2015 a avut loc o manifestare religios-culturală închinată Profesorului G. I. Tohăneanu, în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”.
            Motivul acestei acțiuni îl reprezintă comemorarea stilisticianului nepereche de la Filologia timișoreană. Născut la Galați pe 7 mai 1925 în casa profesorului Ion Tohăneanu, director al Liceului ,,Vasile Alecsandri” din oraș. Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, unde a avut ca profesori pe Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Al. Rosetti, Al. Graur, N. I. Herescu și D. M. Pippidi a fost încadrat asistent, apoi lector la Catedra de filologie clasică și lingvistică a Universității din capitală. Stabilit la Timișoara a parcurs toate treptele ierarhiei științifice universitare fiind considerat ,,întemeietor al învățământului filologic superior din această parte a țării și al școlii stilistice timișorene”. (Mirela Borchin, Iosif Cheie – Pantea, Alexandru Ruja (coord.), In Magistri honorem G. I. Tohăneanu, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2005, p. 18). Opera științifică și deopotrivă literară este compusă din volume de autor, traduceri, antologii, cursuri universitare, volume coordonate, studii și articole în reviste de specialitate ș. a. Pe parcursul activității științifice s-a oprit asupra unor autori clasici: Budai-Deleanu, Eminescu, Creangă, Blaga, Macedonski, Sadoveanu sau Voiculescu.
            Momentul comemorativ a debutat cu slujba parastasului oficiată de P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, P. C. Păr. Călin Negrea de la parohia Gherman și Valentin Bugariu, parohul locului.
            După momentul de rugăciune a urmat comemorarea propriu-zisă. În cadrul acestui răstimp a fost evocată personalitatea Magistrului Tohăneanu de prieteni, discipoli și cunoscuți. Șirul vorbitorilor a fost deschis de Prof. Ion Murariu de la Giroc, au urmat Dr. Nina Ceranu, managerul Editurii Eubeea, Conf. univ. dr. Mirela Borchin de la Universitatea de Vest, și Dr. Viorel Cherciu, președintele Asociației Culturale ,,David Voniga” din Giroc. Între vorbitori, copiii de la Școala Gimnazială din Birda au citit fragmente din operă.
            Manifestarea a fost încheiată prin expoziție de carte, vizionarea unui slide comemorativ realizat de Parohie. La final toți cei implicați în desfășurarea evenimentului au primit diplome și fotografii realizate de Parohie.
            Tuturor celor implicați mulțumiri: conducerii Primăriei și Școlii, doamnei prof. Sorina Onița, directorul instituției școlare, profesorilor, celor prezenți, graficienilor, meșterilor tipografi, tuturor celor implicați în desfășurarea acestei acțiuni.