marți, 27 septembrie 2016

Anul Omagial al educației religioase și Anul Comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul în parohia Birda

Marți, 27 Răpciune în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost organizată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda un eveniment religios-cultural de comemorare a Sfântului Antim dar și al aducerii aminte a unor profesori creatori de viață culturală în orașul de pe Bega.
            De la orele 1000 a fost oficiată Sfânta Liturghie sub protia P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei de un sobor format din C. Păr. Vasile Suciu (Giarmata Vii), Dan. D. Gîrjoabă (Sînmihaiu Român), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova) și Valentin Bugariu (Birda).
            La momentul potrivit mai mulți copii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.
            Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești” a fost susținut de părintele Dan D. Gîrjoabă. În bogatul cuvânt de învățătură, părintele a evidențiat viața Sfântului Ierarh dar și activitatea bisericească, tipografică și culturală a Sfântului Antim prin care a fost scos în evidență ,,un alt mare merit al său, acela al desăvârșirii procesului de românizare a slujbelor bisericești”, fiind totodată cel dintâi mare predicator din istoria omileticii românești, cu o contribuție remarcabilă avută asupra auditoriului: ,,niciodată până atunci nu le-a fost dat celor de față, domn, boieri, episcopi și preoți, să asculte un cuvânt mai cald, mai înălțător, mai poetic, mai elocvent, ca cel pe care georgianul Antim l-a pronunțat în românește”. În încheiere părintele Dan a concluzionat afirmând că dacă gruzinul Antim a fost străin de neam, acesta n-a fost străin de aspirațiile păstoriților săi.
           
După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire a unor dascăli de teologie, istorie și filologie trecuți la Domnul. Au fost amintiți cu acest prilej: pr. prof. Aurel Jivi, arheologul și istoricul Florin Medeleț, stilisticianul G. I. Tohăneanu și lingvistul Rodica Popescu.
            În final a fost prezentat volumul Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Editura Sitech, Craiova, 2016, 456 p.
            Părintele Valentin Bugariu a expus motivul comemorării înaintașilor în acest an al Educației religioase. Pentru a prezenta viața și activitatea celor comemorați a fost realizat un material power-point care cuprinde: viața, opera și direcțiile de cercetare avute de-a lungul tratării subiectelor. (https://www.scribd.com/presentation/325248210/Pr-Prof-Dr-Aurel-Jivi-%C8%99i-Prof-Florin-Medeleț%C8%9B-Comemorare ).
            Despre Părintele Profesor Aurel Jivi au vorbit rând pe rând: prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat, C. Păr. Vasile D. Suciu, redactor șef al revistei ,,Vatră nouă”, Ioan Prisăcean, Gabriela Șerban, directorul ,,Bibliotecii Tata Oancea” din Bocșa, Dr. Viorel Dorel Cherciu, președintele Asociației David Voniga din Giroc.

            Pentru aceste ore de rugăciune, slujire și dulce aducere aminte cuvinte de mulțumire se cuvin: părinților prezenți, oamenilor de cultură care au vorbit, reprezentanților Girocului: prof. Octavian Gruița și Lazăr Severică, copiilor de la Școala Gimnazială din Birda însoțiți de prof. Doru Popa, domnului Marius Stoian, primarul comunei Birda, credincioșilor prezenți în această zi în care ne-am reamintit de viața și faptele Sfântului Martir Antim Ivireanul și de profesorii pomeniți ca modele de urmat pentru învățăceii de astăzi.

luni, 19 septembrie 2016

,,Anghelos” nr. 3 (55). An V, 2016

Cu bucurie am primit în format electronic o nouă izbândă tipografică din viața bisericească bănățeană. De astă dată, este vorba de publicația ,,Anghelos” editată de Parohia Ortodoxă Română Sânmihaiu Român, jud. Timiș prin grija și truda Preacucernicului Părinte Dan D. Gârjoabă de la parohia sus amintită.
Am reținut un bogat sumar în care se regăsesc un editorial, cateheze, restituiri istorice și poezie iscălită de părintele Ioan Brânzei și Mihaela Aionesei.
Editorialul, ,,Începutul anului bisericesc. Pomenirea Sfântului Dionisie Exiguul” de Pr. Dan D. Gârjoabă îmbie pe cititori la a-i cunoaște constribuția de calcul calendaristic al unui străromân din Dobrogea care a adus Apusului primele date de calcul pascal și calendaristic. Pe bună dreptate autorul afirmă: ,,Datorită Sf. Dionisie Exiguul afirmăm astăzi că suntem în anul 2016 ‹‹după Hristos›› deoarece el a propus numerotarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Astfel, el abandonează era lui Dioclețian, și acceptă anul 753 a. u. c. ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină”. (p. 1).
Între cateheze amintim: ,,Nașterea Maicii Domnului. Valorile femeii creștine” și ,,Cuvânt la Înalțarea Sfintei Cruci” iscălite de același harnic și priceput părinte în mânuirea condeiului.
Cele trei restituiri istorice amintesc parohienilor și nu doar acestora de trei evenimente din istoria Banatului: Canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, personalitatea vestitului violonist Efta Botoca și rezistența anticomunistă din Banat semnate de preoți și profesori de istorie.
Popasul ultim l-am făcut la rubrica ,,Rânduri și gânduri” închinată poeziei. Pentru lămurire voi reproduce o strofă din poezia ,,Vântule…” de pr. Ioan Brânzei:
,,Vântule aducător de ploi
Ce lași de frunze, pomii goi
Încotro te îndrepți, de unde vii
Hoinar prin nopțile pustii”.

Revista poate fi primită de la biserica ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, iar în varianta electronică la adresa:  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183654495007039&set=pcb.1183655238340298&type=3&theater

joi, 15 septembrie 2016

Pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou în comuna Birda

Anul acesta Biserica Ortodoxă din Banat comemorează 360 de ani de la trecerea în veșnicie și 60 de ani de la actul canonizării Sfântului, ocrotitor al Banatului. Pentru a marca acest eveniment deosebit au fost inițiate mai multe momente de rugăciune, meditație și educație creștină atât în biserica parohială cât și în Școala Gimnazială din localitate.
În Ajunul sărbătoririi Sfântului Iosif, în 14 septembrie de la orele 1800 a fost oficiată slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenie).
Ne-au fost alături în rugăciune C. Păr. Ioan Sălvan de la parohia Folea și C. Păr. Sebastian Andrei Petrescu de la parohia Percosova. La finalul slujbei, părintele Ioan Sălvan a susținut cateheza: ,,Semnificația și importanța Litiei pentru rugăciunea Bisericii”. Din cuprinsul acestui cuvânt de învățătură am reținut faptul că rugăciunea noastră către Dumnezeu trebuie să fie stăruitoare și jertfelnică pentru a rodi duhovnicește.
În ziua de 15 septembrie de la orele 1000 a fost săvărșită Sfânta Liturghie. Predica zilei susținută de preotul paroh a scos în relief faptele minunate ale Sf. Iosif. Cu acest prilej a fost lansată cartea: ,,Sfântul Iosif cel Nou, ocrotitorul Banatului”, Ed. Tiparnița, Arad, 2016. Această carte deschide o colecție catehetică ce va întovărăși revista ,,Arhanghelul” intitulată ,,Colecția Arhanghelul”. Slujbele închinate cinstirii Sfântului Iosif cel Nou s-au încheiat cu slujba Acatistului de la orele 1800.
La Sf. Liturghie au fost prezenți elevii clasei a VIII-a acompaniați de profesorii lor.
O activitate deosebită a reprezentat-o realizarea proiectului de desen tematic intitulat: ,,Prin culori la cinstirea Sfiniților”. Activitatea s-a derulat la Școlile din Birda și Sîngeorge fiind angrenați elevi din clasele III-VIII.

Pentru realizarea acestora mulțumiri coordonatorilor: prof. Sorina Onița, prof. Mioara Miron, prof. Simona Archindeanu, prof. Mihaela Gherban și fotografie: prof. Hilde Germer. Promovarea activității a fost făcută de bibliotecar Gabriela Șerban de la Biblioteca Orășeneacă ,,Tata Oancea” din Bocșa. 


luni, 12 septembrie 2016

Început de an școlar la Birda și Sîngeorge

Luni, 12 septembrie 2016 a avut loc deschiderea festivă a noului an școlar, 2016-2017. Cu acest prilej a fost oficiată slujba Te-Deum-ului pentru această ocazie din viața elevilor. Slujba religioasă a avut ca scop principal ,,ca bunul Dumnezeu să le lumineze mintea și să le întărească credința, spre primirea și înțelegerea tuturor învățăturilor folositoare sufletului și spor în dobândirea de cât mai multe cunoștințe necesare studiului” cum îndemna în mesajul cu acest prilej Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului[1].

Ca reprezentant al Consiliului Local și Primăriei Comunei Birda, Domnul Primar a întâmpinat pe elevii Școlii cu noi realizări gospodărești la școlile din Birda, Sîngeorge, Mănăstire și Berecuța. Cu acest prilej a îndemnat pe elevi să-și însușească cunoștiințele de la orele de curs și să obțină rezultate bune și foarte bune la întrecerile școlare și examenul de capacitate.
Doamna Prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale din Birda a vorbit în Cuvântul de Bun Venit despre rolul și rostul Școlii în viața oamenilor, a parteneriatului care se vrea între elev și unitatea locală de învățământ, familie, instituțiile din comună (Primărie, Poliție, Biserică), agenți economici ș. a. Au fost scoase în evidență condițiile oferite de Școală copiilor. În partea a doua au fost prezentați profesorii din acest an școlar.

Un moment deosebit l-a reprezentat prezența elevilor din clasa 0, însoțiți de colegii lor din clasa a VIII-a, primirea de către cei dintâi de doamna Daniela Isoc, învățătorul clasei care le-a dăruit însemnele trecerii de la Grădiniță la Școală.
În final, elevii acompaniați de profesorii lor au plecat în sălile de clasă unde li s-a comunicat orarul disciplinelor pentru următoarele zile etc..



[1] http://mitropolia-banatului.ro/comunicat-ne-cheama-clopotelul/  

duminică, 11 septembrie 2016

15 ani de slujire preoțească

Pe 5 septembrie 2016 se împlinesc 15 ani de la hirotonia (consacrarea) în slujirea preoțească petrecută în Catedrala Mitropolitană din Timișoara într-o Sfântă Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, actualul episcop al Caransebeșului[1].
            După un liceu umanist absolvit în Timișoara, începând cu toamna anului 1997 am urmat cursurile secției de Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara. În timpul acestei perioade de patru ani am avut prilejul de a întâlni profesori deosebiți regretații: preot Nicolae Neaga la Studiul Vechiului Testament, preot Aurel Jivi la Istoria Bisericească Universală și Alexandru Belu la limbi clasice, apoi preot Dumitru Abrudan la Vechiul Testament, Petru Bona la Istoria Bisericii Ortodoxe Române, preot Vasile Muntean la Bizantinologie, preot Sorin Cosma la Teologia Morală, preot Constantin Jurca la Catehtetică și Omiletică, preot Viorel Cherciu la Misiologie și Ecumenism, preot Nicolae Belean la Muzică și ritual bisericesc,  preot Vasile Itineanț la Liturgică și Pastorală, Constantin Jinga la Limba Ebraică și Studiul Vechiului Testament. O primă activitate în slujba Bisericii a reprezentat-o contribuția la apariția suplimentului ,,Logos”, publicație trimestrială a studenților teologi de la Timișoara prin realizarea unor articole, apoi m-am ocupat și de coordonarea acestui supliment alături de alți colegi.
            Încheierea studiilor universitare în iunie 2001 m-a pus în fața alcătuirii unei prime lucrări. Aceasta a fost teza de licență cu tema: Romanitate şi creştinism în spaţiul protoromânesc, sec I-VI, 122 p + 23 planșe sub coordonarea științifică a prof. dr. Petru Bona.
            După susținere și participarea la examenului de capacitate preoțească (sesiunea iunie 2001), echivalent titularizării în învățământul preuniversitar am fost declarat admis. În luna august a aceluiași an m-am bucurat de primirea Tainei Cununiei, pe care am împărțit-o împreună cu Veronica, studentă, apoi absoventă de Teologie, soția de astăzi.
            Înaltpreasfințitul Nicolae m-a hirotonit diacon la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Timișeni-Șag, prilej cu care am primit prima slujire la parohia Colonia Gătaia din Protopopiatul Deta unde am slujit 10 ani, iar din 2011 prin transfer slujesc în parohia Birda, din același Protopopiat.
            Cu avântul și exuberanța tânărului am pornit la un drum deloc ușor, fiind numit într-o parohie care era nu demult înființată, deci responsabilități mari.
           
Cu ajutorul Consiliului Parohial și al credincioșilor au fost demarate lucrări capitale la biserică și casa parohială. La lăcașul liturgic s-au realizat lucrări de consolidare și mărire cu două încăperi a bisericii, folosite și astăzi ca birou și lăcaș destinat centralei termice. Dintre lucrările mai mari amintim schimbarea șarpantei lemnoase și a învelitorii ceramice a acoperișului, introducerea unui sistem centralizat de încălzire și montarea unor unor noi geamuri și uși din profil PVC, zugrăveli interioare și exterioare. Casa parohială era abia ridicată ,,în roșu”, de acolo și până la plecarea din parohie s-au executat lucrări de anvelopare termică a clădirii, montarea parchetului, zugrăveli, amenajarea bibliotecii și biroului parohial, lucrări de împrejmuire a casei. Toate aceste lucrări au fost realizate din fonduri proprii dar și prin ajutorul Primăriei Orașului și a unor sponsori și muncă voluntară a credincioșilor.
            În vremea aceasta am urmat Ciclul de Studii Postuniversitare la secția Teologie-istorică la Facultatea de Teologie ,,Andrei Șaguna din Sibiu” în anul universitar 2002-2003. Aici am audiat cursurile unor profesori de excepție: Pr. Acad. Mircea Păcurariu (Istoria Bisericii Ortodoxe Române), Arhid. Constantin Voicu (Patrologie), Pr. Nicolae Chifăr (Istoria Bisericească Universală, după ce examenul de admitere a fost vegheat de părintele Aurel Jivi, trecut la Domnul în toamna târzie și rece a anului 2002, Pr. Mircea Ielciu (Bizantinologie). De acum a încolțit în mintea mea să alcătuiesc o lucrare monografică închinată unui protopop bănățean, Mihail Gașpar (1881-1929), originar din locul slujirii mele sacerdotale, care prin obârșia sa era la rându-i un colonist în orașul de pe Bârzavă, așa cum coloniști sunt și credincioșii Bisericii din Colonie. Lucrarea a fost alcătuită și susținută de teză de disertație sub coordonarea Părintelui Mircea Păcurariu.
            Acest gând de a realiza o monografie m-a impusionat să urmez studii doctorale în filologie la Timișoara (2003-2006). Sub conducerea Magistrului G. I. Tohăneanu am susținut teza de doctorat cu tema: Contribuţii la studiul operei protopopului Mihail Gaşpar, 292 p.. Din comisia de acordare a titlului științific sus-amintit au făcut parte: Conf. dr. Mirela Borchin (președinte), prodecanul Facultății de Litere de la Universitatea din Timișoara, Prof. dr. G. I. Tohăneanu (coordonator științific) și Prof. dr. Rodica Popescu, Prof. dr. Sergiu Drincu și Pr. Conf. dr. Eugen Constantin Jurca.
            Pe tărâm parohial în folosul credincioșilor am inițiat două mijloace de comunicare și pastorație: revista ,,Lumină lină” (2005-2011) și blogg-ul parohiei pe care au fost stocate știri din viața parohiei. Acestă pagină on-line se continuă și astăzi în cea închinată Parohiei Birda.
            Tot aici m-am bucurat de apariția primelor cărți: Protopopul Mihail Gașpar. Studiu monografic (2007), D՚ale vieții, două volume de opere literare a protopopului Mihail Gașpar (2008) și Parohia Ortodoxă Colonia Gătaia. Istorie, misiune și viață creștină (2011). Această activitate editorială a fost continuată și la Parohia Birda prin publicarea volumelor: Istorie și semn religios (2014), Biserică și Presă în Banat (2015), Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Ediție îngrijită de… (2016) și Sfântul Iosif cel Nou  de la Partoș, ocrotitorul Banatului (2016), cea din urmă carte deschide Colecția Arhanghelul, volume de popularizare a cunoștiințelor religioase ce însoțesc revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” care apare trimestrial din 2012 și se distribuie credincioșilor gratuit. Tot cu scop misionar sunt publicate mai multe materiale: calendar creștin-ortodox de buzunar, cărți poștale, pliante de popularizare a Anilor Omagiali și al proiectelor educaționale realizate de Parohie în parteneriat cu Școala Gimnazială.
            
Tot în parohia Birda au fost demarate lucrări capitale la biserica din Sîngeorge: consolidare a clădirii și schimbare a învelitorii lemnoase a acoperișului (2012), refacerea bolții bisericii (2013), un nou iconostas (2014), la casa parohială schimbare parțială a șarpantei lemnoase și totală a învelitorii ceramice (2015). La biserica din Birda, montarea unui nou iconostas (2014) și pictarea unor icoane în interior pe tâmpla bisericii (2014) și în exterior 6 medalioane executate în tehnica fresco.
            Toate aceste lucrări au fost posibile prin sprijinul substațial al Consiliului Local, în special al Domnului Primar, a jertfei credincioșilor din parohie și filie.
            Nu au fost abandonate nici acțiunile educative (cateheze, comemorări, aniversări), lansări de carte, concerte de colinde și cântări pascale, dar nici cele filantropice: pachete de Crăciun, implementarea unor proiecte sociale la Praznicul Paștilor ș. a.
            Prin grija Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului s-au obținut un sprijin bănesc folosit la lucrările gospodărești. Tot prin această purtare de grijă am fost numit și corespondent pe raza Protopopiatului Deta la revista eparhială ,,Învierea”.
            Tuturor mulțumiri și smerită plecăciune. Pentru cei ce au sprijinit BISERICA, în activitatea ei cotidiană, celor care au sprijinit material sau fizic derularea activităților gospodărești, celor care au contribuit la editarea volumelor, tuturor un gând de gratitudine și mângâierea că  această jertfă nu va rămâne nerăsplătită de Dumnezeu!



[1] Această încredere a continuat peste ani când Preasfințitul dr. Lucian mi-a încredințat spre suplinire două discipline teologice la Facultatea de Teologie din Canansebeș, prin sprijinirea apariției a două volume, cuvinte de prețuire în acestea, invitația de a colabora la publicațiile eparhiale: ,,Foaia Diecezană” și ,,Calendarul românului” dar și poftirea de a prezenta comunicări în cadrul Simpozionului Internațional de Teologie din municipiul de pe Timiș.

joi, 8 septembrie 2016

Hramul Bisericii Ortodoxe din Birda

La Praznicul Nașterii Domnului, în prag de toamnă, biserica ortodoxă din Birda și-a serbat hramul închinat celei dintâi sărbători din noul An bisericesc. Cu acest prilej a fost oficiată Sfânta Liturghie cu începere de la orele 1000.
            La momentul potrivit mai mulți credincioși și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Cuvântul de învățătură a aparținut preotului paroh care a scos în relief importanța serbării hramului pentru comunitatea parohială, iar Preacinstirea Maicii Domnului fiindu-ne necesară în urcușul duhovnicesc, Maica Domnului, cea mai apropiată de rugile noastre și datorită exemplului personal de viețuire alături de Fiul său și Dumnezeul nostru.
            După otpustul Sfintei Liturghii a urmat ceremonialul de sfințire a colacului hramului. De astă dată nașii au fost Kristine și Adrian Covaci care au pregătit cele necesare prăznuirii în comuniune și pentru comunitate.
            La final a fost prezentat numărul al 3-lea pe a. c., al publicației locale ,,Arhanghelul”. Din cuprins am reținut articole care fac referire la viața parohiei precum și cronica activităților religioase desfășurate de Parohie.