joi, 15 septembrie 2016

Pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou în comuna Birda

Anul acesta Biserica Ortodoxă din Banat comemorează 360 de ani de la trecerea în veșnicie și 60 de ani de la actul canonizării Sfântului, ocrotitor al Banatului. Pentru a marca acest eveniment deosebit au fost inițiate mai multe momente de rugăciune, meditație și educație creștină atât în biserica parohială cât și în Școala Gimnazială din localitate.
În Ajunul sărbătoririi Sfântului Iosif, în 14 septembrie de la orele 1800 a fost oficiată slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenie).
Ne-au fost alături în rugăciune C. Păr. Ioan Sălvan de la parohia Folea și C. Păr. Sebastian Andrei Petrescu de la parohia Percosova. La finalul slujbei, părintele Ioan Sălvan a susținut cateheza: ,,Semnificația și importanța Litiei pentru rugăciunea Bisericii”. Din cuprinsul acestui cuvânt de învățătură am reținut faptul că rugăciunea noastră către Dumnezeu trebuie să fie stăruitoare și jertfelnică pentru a rodi duhovnicește.
În ziua de 15 septembrie de la orele 1000 a fost săvărșită Sfânta Liturghie. Predica zilei susținută de preotul paroh a scos în relief faptele minunate ale Sf. Iosif. Cu acest prilej a fost lansată cartea: ,,Sfântul Iosif cel Nou, ocrotitorul Banatului”, Ed. Tiparnița, Arad, 2016. Această carte deschide o colecție catehetică ce va întovărăși revista ,,Arhanghelul” intitulată ,,Colecția Arhanghelul”. Slujbele închinate cinstirii Sfântului Iosif cel Nou s-au încheiat cu slujba Acatistului de la orele 1800.
La Sf. Liturghie au fost prezenți elevii clasei a VIII-a acompaniați de profesorii lor.
O activitate deosebită a reprezentat-o realizarea proiectului de desen tematic intitulat: ,,Prin culori la cinstirea Sfiniților”. Activitatea s-a derulat la Școlile din Birda și Sîngeorge fiind angrenați elevi din clasele III-VIII.

Pentru realizarea acestora mulțumiri coordonatorilor: prof. Sorina Onița, prof. Mioara Miron, prof. Simona Archindeanu, prof. Mihaela Gherban și fotografie: prof. Hilde Germer. Promovarea activității a fost făcută de bibliotecar Gabriela Șerban de la Biblioteca Orășeneacă ,,Tata Oancea” din Bocșa.