duminică, 11 septembrie 2016

15 ani de slujire preoțească

Pe 5 septembrie 2016 se împlinesc 15 ani de la hirotonia (consacrarea) în slujirea preoțească petrecută în Catedrala Mitropolitană din Timișoara într-o Sfântă Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, actualul episcop al Caransebeșului[1].
            După un liceu umanist absolvit în Timișoara, începând cu toamna anului 1997 am urmat cursurile secției de Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara. În timpul acestei perioade de patru ani am avut prilejul de a întâlni profesori deosebiți regretații: preot Nicolae Neaga la Studiul Vechiului Testament, preot Aurel Jivi la Istoria Bisericească Universală și Alexandru Belu la limbi clasice, apoi preot Dumitru Abrudan la Vechiul Testament, Petru Bona la Istoria Bisericii Ortodoxe Române, preot Vasile Muntean la Bizantinologie, preot Sorin Cosma la Teologia Morală, preot Constantin Jurca la Catehtetică și Omiletică, preot Viorel Cherciu la Misiologie și Ecumenism, preot Nicolae Belean la Muzică și ritual bisericesc,  preot Vasile Itineanț la Liturgică și Pastorală, Constantin Jinga la Limba Ebraică și Studiul Vechiului Testament. O primă activitate în slujba Bisericii a reprezentat-o contribuția la apariția suplimentului ,,Logos”, publicație trimestrială a studenților teologi de la Timișoara prin realizarea unor articole, apoi m-am ocupat și de coordonarea acestui supliment alături de alți colegi.
            Încheierea studiilor universitare în iunie 2001 m-a pus în fața alcătuirii unei prime lucrări. Aceasta a fost teza de licență cu tema: Romanitate şi creştinism în spaţiul protoromânesc, sec I-VI, 122 p + 23 planșe sub coordonarea științifică a prof. dr. Petru Bona.
            După susținere și participarea la examenului de capacitate preoțească (sesiunea iunie 2001), echivalent titularizării în învățământul preuniversitar am fost declarat admis. În luna august a aceluiași an m-am bucurat de primirea Tainei Cununiei, pe care am împărțit-o împreună cu Veronica, studentă, apoi absoventă de Teologie, soția de astăzi.
            Înaltpreasfințitul Nicolae m-a hirotonit diacon la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Timișeni-Șag, prilej cu care am primit prima slujire la parohia Colonia Gătaia din Protopopiatul Deta unde am slujit 10 ani, iar din 2011 prin transfer slujesc în parohia Birda, din același Protopopiat.
            Cu avântul și exuberanța tânărului am pornit la un drum deloc ușor, fiind numit într-o parohie care era nu demult înființată, deci responsabilități mari.
           
Cu ajutorul Consiliului Parohial și al credincioșilor au fost demarate lucrări capitale la biserică și casa parohială. La lăcașul liturgic s-au realizat lucrări de consolidare și mărire cu două încăperi a bisericii, folosite și astăzi ca birou și lăcaș destinat centralei termice. Dintre lucrările mai mari amintim schimbarea șarpantei lemnoase și a învelitorii ceramice a acoperișului, introducerea unui sistem centralizat de încălzire și montarea unor unor noi geamuri și uși din profil PVC, zugrăveli interioare și exterioare. Casa parohială era abia ridicată ,,în roșu”, de acolo și până la plecarea din parohie s-au executat lucrări de anvelopare termică a clădirii, montarea parchetului, zugrăveli, amenajarea bibliotecii și biroului parohial, lucrări de împrejmuire a casei. Toate aceste lucrări au fost realizate din fonduri proprii dar și prin ajutorul Primăriei Orașului și a unor sponsori și muncă voluntară a credincioșilor.
            În vremea aceasta am urmat Ciclul de Studii Postuniversitare la secția Teologie-istorică la Facultatea de Teologie ,,Andrei Șaguna din Sibiu” în anul universitar 2002-2003. Aici am audiat cursurile unor profesori de excepție: Pr. Acad. Mircea Păcurariu (Istoria Bisericii Ortodoxe Române), Arhid. Constantin Voicu (Patrologie), Pr. Nicolae Chifăr (Istoria Bisericească Universală, după ce examenul de admitere a fost vegheat de părintele Aurel Jivi, trecut la Domnul în toamna târzie și rece a anului 2002, Pr. Mircea Ielciu (Bizantinologie). De acum a încolțit în mintea mea să alcătuiesc o lucrare monografică închinată unui protopop bănățean, Mihail Gașpar (1881-1929), originar din locul slujirii mele sacerdotale, care prin obârșia sa era la rându-i un colonist în orașul de pe Bârzavă, așa cum coloniști sunt și credincioșii Bisericii din Colonie. Lucrarea a fost alcătuită și susținută de teză de disertație sub coordonarea Părintelui Mircea Păcurariu.
            Acest gând de a realiza o monografie m-a impusionat să urmez studii doctorale în filologie la Timișoara (2003-2006). Sub conducerea Magistrului G. I. Tohăneanu am susținut teza de doctorat cu tema: Contribuţii la studiul operei protopopului Mihail Gaşpar, 292 p.. Din comisia de acordare a titlului științific sus-amintit au făcut parte: Conf. dr. Mirela Borchin (președinte), prodecanul Facultății de Litere de la Universitatea din Timișoara, Prof. dr. G. I. Tohăneanu (coordonator științific) și Prof. dr. Rodica Popescu, Prof. dr. Sergiu Drincu și Pr. Conf. dr. Eugen Constantin Jurca.
            Pe tărâm parohial în folosul credincioșilor am inițiat două mijloace de comunicare și pastorație: revista ,,Lumină lină” (2005-2011) și blogg-ul parohiei pe care au fost stocate știri din viața parohiei. Acestă pagină on-line se continuă și astăzi în cea închinată Parohiei Birda.
            Tot aici m-am bucurat de apariția primelor cărți: Protopopul Mihail Gașpar. Studiu monografic (2007), D՚ale vieții, două volume de opere literare a protopopului Mihail Gașpar (2008) și Parohia Ortodoxă Colonia Gătaia. Istorie, misiune și viață creștină (2011). Această activitate editorială a fost continuată și la Parohia Birda prin publicarea volumelor: Istorie și semn religios (2014), Biserică și Presă în Banat (2015), Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Ediție îngrijită de… (2016) și Sfântul Iosif cel Nou  de la Partoș, ocrotitorul Banatului (2016), cea din urmă carte deschide Colecția Arhanghelul, volume de popularizare a cunoștiințelor religioase ce însoțesc revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” care apare trimestrial din 2012 și se distribuie credincioșilor gratuit. Tot cu scop misionar sunt publicate mai multe materiale: calendar creștin-ortodox de buzunar, cărți poștale, pliante de popularizare a Anilor Omagiali și al proiectelor educaționale realizate de Parohie în parteneriat cu Școala Gimnazială.
            
Tot în parohia Birda au fost demarate lucrări capitale la biserica din Sîngeorge: consolidare a clădirii și schimbare a învelitorii lemnoase a acoperișului (2012), refacerea bolții bisericii (2013), un nou iconostas (2014), la casa parohială schimbare parțială a șarpantei lemnoase și totală a învelitorii ceramice (2015). La biserica din Birda, montarea unui nou iconostas (2014) și pictarea unor icoane în interior pe tâmpla bisericii (2014) și în exterior 6 medalioane executate în tehnica fresco.
            Toate aceste lucrări au fost posibile prin sprijinul substațial al Consiliului Local, în special al Domnului Primar, a jertfei credincioșilor din parohie și filie.
            Nu au fost abandonate nici acțiunile educative (cateheze, comemorări, aniversări), lansări de carte, concerte de colinde și cântări pascale, dar nici cele filantropice: pachete de Crăciun, implementarea unor proiecte sociale la Praznicul Paștilor ș. a.
            Prin grija Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului s-au obținut un sprijin bănesc folosit la lucrările gospodărești. Tot prin această purtare de grijă am fost numit și corespondent pe raza Protopopiatului Deta la revista eparhială ,,Învierea”.
            Tuturor mulțumiri și smerită plecăciune. Pentru cei ce au sprijinit BISERICA, în activitatea ei cotidiană, celor care au sprijinit material sau fizic derularea activităților gospodărești, celor care au contribuit la editarea volumelor, tuturor un gând de gratitudine și mângâierea că  această jertfă nu va rămâne nerăsplătită de Dumnezeu!



[1] Această încredere a continuat peste ani când Preasfințitul dr. Lucian mi-a încredințat spre suplinire două discipline teologice la Facultatea de Teologie din Canansebeș, prin sprijinirea apariției a două volume, cuvinte de prețuire în acestea, invitația de a colabora la publicațiile eparhiale: ,,Foaia Diecezană” și ,,Calendarul românului” dar și poftirea de a prezenta comunicări în cadrul Simpozionului Internațional de Teologie din municipiul de pe Timiș.