marți, 27 septembrie 2016

Anul Omagial al educației religioase și Anul Comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul în parohia Birda

Marți, 27 Răpciune în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost organizată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda un eveniment religios-cultural de comemorare a Sfântului Antim dar și al aducerii aminte a unor profesori creatori de viață culturală în orașul de pe Bega.
            De la orele 1000 a fost oficiată Sfânta Liturghie sub protia P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei de un sobor format din C. Păr. Vasile Suciu (Giarmata Vii), Dan. D. Gîrjoabă (Sînmihaiu Român), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova) și Valentin Bugariu (Birda).
            La momentul potrivit mai mulți copii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.
            Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești” a fost susținut de părintele Dan D. Gîrjoabă. În bogatul cuvânt de învățătură, părintele a evidențiat viața Sfântului Ierarh dar și activitatea bisericească, tipografică și culturală a Sfântului Antim prin care a fost scos în evidență ,,un alt mare merit al său, acela al desăvârșirii procesului de românizare a slujbelor bisericești”, fiind totodată cel dintâi mare predicator din istoria omileticii românești, cu o contribuție remarcabilă avută asupra auditoriului: ,,niciodată până atunci nu le-a fost dat celor de față, domn, boieri, episcopi și preoți, să asculte un cuvânt mai cald, mai înălțător, mai poetic, mai elocvent, ca cel pe care georgianul Antim l-a pronunțat în românește”. În încheiere părintele Dan a concluzionat afirmând că dacă gruzinul Antim a fost străin de neam, acesta n-a fost străin de aspirațiile păstoriților săi.
           
După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire a unor dascăli de teologie, istorie și filologie trecuți la Domnul. Au fost amintiți cu acest prilej: pr. prof. Aurel Jivi, arheologul și istoricul Florin Medeleț, stilisticianul G. I. Tohăneanu și lingvistul Rodica Popescu.
            În final a fost prezentat volumul Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Editura Sitech, Craiova, 2016, 456 p.
            Părintele Valentin Bugariu a expus motivul comemorării înaintașilor în acest an al Educației religioase. Pentru a prezenta viața și activitatea celor comemorați a fost realizat un material power-point care cuprinde: viața, opera și direcțiile de cercetare avute de-a lungul tratării subiectelor. (https://www.scribd.com/presentation/325248210/Pr-Prof-Dr-Aurel-Jivi-%C8%99i-Prof-Florin-Medeleț%C8%9B-Comemorare ).
            Despre Părintele Profesor Aurel Jivi au vorbit rând pe rând: prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat, C. Păr. Vasile D. Suciu, redactor șef al revistei ,,Vatră nouă”, Ioan Prisăcean, Gabriela Șerban, directorul ,,Bibliotecii Tata Oancea” din Bocșa, Dr. Viorel Dorel Cherciu, președintele Asociației David Voniga din Giroc.

            Pentru aceste ore de rugăciune, slujire și dulce aducere aminte cuvinte de mulțumire se cuvin: părinților prezenți, oamenilor de cultură care au vorbit, reprezentanților Girocului: prof. Octavian Gruița și Lazăr Severică, copiilor de la Școala Gimnazială din Birda însoțiți de prof. Doru Popa, domnului Marius Stoian, primarul comunei Birda, credincioșilor prezenți în această zi în care ne-am reamintit de viața și faptele Sfântului Martir Antim Ivireanul și de profesorii pomeniți ca modele de urmat pentru învățăceii de astăzi.