luni, 19 septembrie 2016

,,Anghelos” nr. 3 (55). An V, 2016

Cu bucurie am primit în format electronic o nouă izbândă tipografică din viața bisericească bănățeană. De astă dată, este vorba de publicația ,,Anghelos” editată de Parohia Ortodoxă Română Sânmihaiu Român, jud. Timiș prin grija și truda Preacucernicului Părinte Dan D. Gârjoabă de la parohia sus amintită.
Am reținut un bogat sumar în care se regăsesc un editorial, cateheze, restituiri istorice și poezie iscălită de părintele Ioan Brânzei și Mihaela Aionesei.
Editorialul, ,,Începutul anului bisericesc. Pomenirea Sfântului Dionisie Exiguul” de Pr. Dan D. Gârjoabă îmbie pe cititori la a-i cunoaște constribuția de calcul calendaristic al unui străromân din Dobrogea care a adus Apusului primele date de calcul pascal și calendaristic. Pe bună dreptate autorul afirmă: ,,Datorită Sf. Dionisie Exiguul afirmăm astăzi că suntem în anul 2016 ‹‹după Hristos›› deoarece el a propus numerotarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Astfel, el abandonează era lui Dioclețian, și acceptă anul 753 a. u. c. ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină”. (p. 1).
Între cateheze amintim: ,,Nașterea Maicii Domnului. Valorile femeii creștine” și ,,Cuvânt la Înalțarea Sfintei Cruci” iscălite de același harnic și priceput părinte în mânuirea condeiului.
Cele trei restituiri istorice amintesc parohienilor și nu doar acestora de trei evenimente din istoria Banatului: Canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, personalitatea vestitului violonist Efta Botoca și rezistența anticomunistă din Banat semnate de preoți și profesori de istorie.
Popasul ultim l-am făcut la rubrica ,,Rânduri și gânduri” închinată poeziei. Pentru lămurire voi reproduce o strofă din poezia ,,Vântule…” de pr. Ioan Brânzei:
,,Vântule aducător de ploi
Ce lași de frunze, pomii goi
Încotro te îndrepți, de unde vii
Hoinar prin nopțile pustii”.

Revista poate fi primită de la biserica ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, iar în varianta electronică la adresa:  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183654495007039&set=pcb.1183655238340298&type=3&theater